TAKAISIN

Bokashointi onnistuu myös ulkona – kokeile bokashoida puutarhajätteet

Päivitetty: 27.9.2023

Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.

bokashointipussi eli hapatuspussi on tarkoitettu pihalla bokash

Viherjätteiden hapatus eli bokashointi

Kun alat bokashoida puutarhan viherjätteitä, kaada bokashisäkin pohjalle biohiiltä tai muuta kosteutta imevää materiaalia esimerkiksi bokashirouhetta. Täytä pussi sen jälkeen viherjätteellä, kuten kitketyt rikkaruohot, juuresten naatit tai ruohonleikkuujäte. Pieneksi pilkottu viherjäte tarjoaa isomman pinta-alan mikrobeille ja täten hapettuu nopeammin ja tehokkaammin.

Rouheet ja biohiili on helppo annostella joukkoon BioProffan kaksisäiliöisestä rouherasiasta. Kaksisäiliöisessä rouherasiassa voi pitää kahta eri tuotetta täysin erikseen. Välissä on irrotettava väliseinä. Bokashoidessa rouhetta tarvitaan lähes päivittäin ja biohiilen käyttö bokashoinnissa on suositeltavaa, sillä se kontrolloi hajuja erityisen tehokkaasti ja lopputuote on entistä parempaa ja arvokkaampaa. Bokashirasia onkin suunniteltu erityisesti bokashoijille.

Lannoita bokashia Em-Activella.Lannoita bokashia Em-Activella.
Paina pussin sisältö tiiviiksi.Paina pussin sisältö tiiviiksi.

Lannoita bokashia

Sekoita kastelukannuun Em-Activea, melassia sekä vettä ja kostuta viherjäte kauttaaltaan. Ripottele kerrosten väliin Diabaasi-kivijauhetta. Paina pussi tämän jälkeen mahdollisimman ilmatiiviiksi ja sulje pussi tiiviisti. Anna aineksen fermentoitua kuukaudesta kahteen tai jopa talven yli. Valmistunut massa on mahtavan elävää esikompostimateriaalia, kasvualustan katetta ja multatehtaan ainesta.

Hapatuspussissa ei ole hanaa, josta nesteet valutettaisiin pois, joten lisää biohiiltä reipas kerros pussin pohjalle. Näin arvokkaat nesteet imeytyvät biohiileen ja pääsevät lopuksi rikastamaan kasvualustaa!

BioProffa EM-Active EMMA

Melassi

BioProffan Hapatuspussia on saatavilla kahta kokoa: 20 litraa ja 40 litraa

  • mahtuu pieneen tilaan
  • helppo pestä
  • talvenkestävä
  • ilmatiivis
  • helppo sulkea
  • kestävää materiaalia

Bokashointipussi sopii moneen käyttöön

Hapatuspussia voi käyttää niin puutarhassa kuin esimerkiksi parvekkeella. Jos sinulla on sisällä pieni bokashointiastia ja haluat säilyttää bokashoidut jätteet, sopii hapatuspussi tähän tarkoitukseen mainiosti.

Jos et sulje hapatuspussia, pussi toimii myös multatehtaana. Pussissa voi säilyttää myös puutarhassa käytettäviä lannoitteita. Eikä mikään estä käyttämästä ilmatiivistä pussia, vaikka veneillessä tai rannalla.

Tutustu uudistettuun Bio-Aapiseen

Lue uusin Bio-Aapinen täältä. Uudistuneen ulkoasun lisäksi lehti tarjoaa paljon hyviä vinkkejä innokkaille puutarhureille ja viherpeukaloille.


LUE BIO-AAPINEN