TAKAISIN

Vuoden 2023 vihannes: Porkkana
– muista lannoittaa porkkanaviljelmää oikein

Julkaistu: 19.6.2023

Porkkana on tuttuakin tutumpi raaka-aines suomalaisessa ruoassa. Tämä juures on hyvinkin monipuolinen, kuka rouskuttaa sen sellaisenaan, kuka käyttää aktiivisesti ruoanlaitossa, keitoissa sekä leivonnaisissa. Paitsi mahantäytteenä, porkkanaa kannattaa syödä muutenkin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia, kaliumia, jodia sekä kuitua, ei kannata unohtaa myöskään beetakaroteenia.

Porkkana kannattaa lannoittaa BioProffan luonnonmukaisilla lannotteilla. Ne takaavat jopa terveemmän sadon!Porkkana kannattaa lannoittaa BioProffan luonnonmukaisilla lannotteilla. Ne takaavat jopa terveemmän sadon!

Porkkanaa omasta maasta

Vaikka porkkanaa onkin tarjolla kaupassa valmiiksi kasvatettuna, on se helppo juures kasvattaa myös itse. Ja mikä parasta, porkkanaa viljelläksesi et tarvitse tolkuttomasti viljelypalstaa, vaan kasvatus onnistuu paitsi kasvimaalla, myös ämpärissä tai säkissä. Paras istutusajankohta on varhain keväällä, mutta se soveltuu myös syyskylvöön loka-marraskuun vaiheilla. Syyskylvössä siemenet talvehtivat maassa ja itävät keväällä säiden muuttuessa suosiolliseksi.

Jotta porkkanalla on tilaa kasvaa komeaksi, tulee taimirivien väli olla noin 15–20 senttimetriä. Itse siemeniä ei kylvetä kovin syvälle 1–2 senttiä riittää. Ylimääräisestä vedestä porkkanat eivät pidä, joten kohopenkki on hyvä vaihtoehto. Muista myös harventaa taimien ollessa 2–4 sentin korkuisia.

Muista varmistaa kasvimaasi lannoitus – porkkanakin tarvitsee ravintoa kasvaakseen. Ole tarkka, mitä ravinteita annat ja paljonko, esimerkiksi reilut kosteusvaihtelut yhdistettynä boorin puutteeseen voivat aiheuttaa porkkanoihin halkeilua. Älä kuitenkaan ylilannoita, sillä silloin kasvavat naatit eikä niinkään herkullinen juures. Esimerkiksi typpeä ei saa olla liikaa. Lisäksi liian varhain tehty kylvö voi aikaansaada sen, että naatista kasvaa komea ja näyttävä, mutta energiaa ei olekaan sitten enää riittänyt kasvattaa juurta. Muista lisäksi huolehtia, että kasvimaa on valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Lue artikkeli, miten rikastutat maaperää mikrobeilla >>
Lue lisää artikkelista "Biohiili on puutarhan todellinen ihmeaine" >>

Lannoita porkkanaa tasapainoisesti luonnonmukaisilla lannotteilla

Tehokkaat mikro-organismit (eli EM) rikastuttavat maaperän mikrobikantaa ja edistävät ravinteiden imeytymistä kasvien juuristoon ympäristöä saastuttamatta. BioProffan Em-Active Emma Mikrobiliuos tuottaa kasveille ympäristön, joka estää pilaantumista aiheuttavien bakteerien toimintaa, kuohkeuttaa maaperää ja siten edistää veden imeytymistä. Tämä kaikki tietenkin edistää kasvien tehokasta ja tervettä kasvua sekä kasvien biologinen puolustusjärjestelmä vahvistuu. Tämä antaa niille mahdollisuuden itää, kukkia, tuottaa hedelmiä ja tuleentua luonnollisesti.

Tehokkaita mikro- organismeja käyttäen itse kasvatetut hedelmät ja vihannekset maistuvat yksinkertaisesti paremmilta, näyttävät paremmilta ja ne jopa säilyvät pidempään. Lisäksi on mukavaa, että Multikraftin BioProffa-tuotteiden käyttö pienentää lannoituskustannuksia ja vähentää viljelijän työtä.

Käytä seuraavasti:

  • Kasveille (2‒5% liuos), mieluiten viikottain (20‒50ml 1litraan vettä suihkutusliuoksena, 10 litraan vettä kasteluliuoksena)
  • Mullan ja kasvualustan elävöittämiseksi (10 %) (1dl litraan vettä).

Tutustu Emmaan!

Porkkanan kiusat: taudit ja tuholaiset

Porkkanaa, kuten monia muitakin viljeltäviä kasveja ja juureksia, kiusaavat taudit ja tuholaiset. Oikein ajoitetuilla torjuntatoimenpiteillä nämäkin saadaan kuriin. Yksi ehkä tutuimmista on porkkanakemppi, jonka toukat ovat kellanvihreitä. Itse hyönteinen on vain parin millin mittainen, suurisiipinen sekä liikkuu hyppien. Itse porkkanoita voi suojata ennaltaehkäisevästi kasvuharsolla.

BioProffan Pihavilla-kasvusuoja >>

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta hyönteinen, jonka toukat ovat valkoisia ja noin puolen senttimetrin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanaan päästessään toukka kaivaa porkkanaan käytäviä tuhoten porkkanan.

Nyt jos koskaan on syytä olla huolellinen, sillä jos porkkanakärpästä esiintyi kasvimaassa viime kesänä, kannattaa aloittaa torjuntatyöt jo sillä että kylvää porkkanat eri paikkaan. Porkkanakärpänen nimittäin talvehtii kotelona maassa. Jos porkkanakärpästä ei ole havaittu, voidaan sen ilmaantuminen ehkäistä harson avulla.

Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.

Harmaahome sekä pahkahome voivat myös iskeä porkkanaan. Harmaahome ilmenee porkkanan päälle ilmaantuvana harmaana ja pölyävänä homeena, pahkahome on sen sijaan valkoista ja pumpulimaista. Lisäksi niin kutsuttu varastotauti mädättää porkkanan tehokkaasti.

BioProffaa verkkokaupasta

Tervetuloa BioProffan luonnonmukaisen puutarhanhoidon verkkokauppaan! Tule tutustumaan tuoteuutuuksiin.

VERKKOKAUPPAAN