• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20238_82908.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Vanhaa parsapenkkiä voi kunnostaa samaan tapaan kuin vanhaa perennapenkkiäkin. Toimet riippuvat tietenkin siitä, miksi penkki kaipaa kohentamista. Joka tapauksessa kunnostukselle sopiva aika on loppukesä tai syksy.

Jos penkki on rikkaruohottunut ja kasvuvoima hiipunut, voi olla paikallaan nostaa parsan juurakot ylös, puhdistaa ne etenkin monivuotisista rikkakasveista ja istuttaa takaisin paranneltuun kasvualustaan. Suuret juurakot kannattaa jakaa ennen uudelleen istuttamista, jolloin taimia saadaan lisää kasvamaan. Samalla kasvusto nuorentuu.

Maasta nostetut juurakot kuivuvat helposti sillä aikaa, kun kasvualustaa kunnostetaan. Ne kannattaa säilyttää varjossa, mieluiten valeeseen istutettuna, mutta kostutettu multakerros juurten päällä auttaa toki myös. Reijitetty ja ilmava tumma muovi sopii myös vähentämään haihduntaa. Vihreä kasvusto kannattaa noston yhteydessä leikata kokonaan lyhyemmäksi, jotta parsojen ei tarvitse yrittää pitää suurta lehtimassaa hengissä muutenkin koettelevassa tilanteessa.

Kasvualustaan on hyvä lisätä uutta multaa tai valmista kompostia. Lisälannoitusta ja kalkitusta voidaan tarvita, mikäli käytetyn kompostin ravinnetilanne sitä vaatii. Parsa pitää ravinteikkaasta maasta ja kalkista, mutta kohtuu on pidettävä mielessä, sillä liiallisina ravinteista ja kalkista on haittaa. Luonnonmukainen puutarhamulta (esimerkiksi Kekkilä) sopii hyvin kasvualustaksi. Kannattaa sekoittaa uusi multa maassa jo olevaan, rikoista puhdistettuun multaan. Näin säilytät maassa jo olevat, elävät bakteerit ja pieneliöt, jotka tukevat uutta kasvua. Kohennettua multaa pitäisi olla ainakin 30 cm juurakon alapuolella.

Kun juurakot on istutettu uudelleen, kastele hyvin koko juuriston syvyydeltä. Kastelua kannattaa jatkaa syksyllä, mikäli maa tuntuu kuivuvan pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella ihan sorminkin kuopaisemalla juurakoiden vierestä maata. Keväällä kastelua taas tarvitaan, jotta juurtuminen jatkuu suotuisasti.

Hyvin voiva parsapenkki voi tuottaa satoa helposti kymmenen, jopa 20 vuotta ilman suurempaa kunnostamista. Edellytyksenä tietenkin on, että penkin kasvukunnosta ja rikkakasvien torjunnasta on huolehdittu koko ajan. Vuosittainen humuslisäys, lannoittaminen ja kalkitseminen ovat ainakin tärkeitä hoitotoimia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella? Asiantuntija vastaa
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton