• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20238_82911.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Neulasten ruskettuminen voi johtua monistakin syistä vaikkapa mekaanisesta vauriosta juuristossa tai rungon tyvellä, mutta luultavimmin kuitenkin jostakin sienitaudista. Varma tunnistus vaatisi lähempää tarkastelua.

Alhaalta ylöspäin leviävä oire saattaisi johtua katajankaristeesta (Stigmina juniperina), joka on ilmateitse leviävä sienitauti. Se on helppo tunnistaa neulasten alapinnalla tummista, pistemäisistä itiöpesäkkeistä, joita muodostuu runsaasti. Ne asettuvat usein paririviin. Tartunta on voimakkainta katajan alaosassa, mutta leviää ylöspäin ja voi tappaa koko puun, jos tartunta on voimakas. Sairaat oksat kannattaa poistaa ja hävittää, jotta itiöiden määrää saadaan hillittyä. Kannattaa vilkaista myös vielä terveiden oksien alapinnoille, löytyykö itiöitä sieltä.

Toinen syy voisi olla katajanpihlajanruoste (Gymnosporangium cornutum), jonka toinen isäntäkasvi on pihlaja. Se on yleisin katajan ruostetaudeista.Tämä ruoste voi ruskettaa katajan oksia, mutta ei sitä läheskään aina tee. Tauti on harvemmin kohtalokas koko puulle, mutta pahassa tartunnassa yksittäiset oksat saattavat kuolla. Keväällä katajan oksiin muodostuu hyytelömäisiä, oransseja pesäkkeitä, joista se leviää eteenpäin ja siirtyy pihlajalle. Kun itiöpesäkkeet tyhjenevät, ne saattavat hävitä kokonaan tai muuttua huomaamattomammiksi, ruskeiksi laikuiksi. Koska pesäkkeet ovat näkyvissä vain lyhyen ajan, tunnistaminen saattaa olla silmämääräisesti hankalaa. Kuivuneet oksat kannattaa tässäkin tapauksessa poistaa.

Itse itiöt pitävät kosteudesta, mutta taudit tarttuvat usein kasvin kärsittyä esimerkiksi kuivuudesta. Näin saattaa käydä vaikkapa routa-aikaan, jolloin havukasvit haihduttavat, mutta eivät saa jäätyneestä maasta lisää kosteutta. Kevätkuivuus ja ahava (eli auringon paahde maan ollessa jäässä) pahentaa tilannetta. Jos keväällä sataa, helpottaa tilanne, sillä havukasvit pystyvät jonkin verran hyödyntämään sateista saamaansa kosteutta neulastensa kautta, vaikka maa olisikin vielä jäässä.

Leviämistapansa ja elinkaarensa vuoksi katajan sienitauteja on vaikea torjua. Katajaa kiusaavat sienitaudit eivät onneksi joka vuosi esiinny yhtä runsaina.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
202211_80114.jpg
Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton