• Etusivu
  • Rakentaminen

Kauniit kukat ja asetelmat piristävät päivää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82879.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.

Ulkoruukkuihinkäytetään ehkä eniten ulkokrysanteemia, jota löytyy eri kokoisina taimina ja useissa eri väreissä. Krysanteemi avaa nuppunsa nopeasti runsaaseen kukintaan, kunhan kastelusta huolehditaan säännöllisesti. Krysanteemi kestää pientä pakkastakin. Myös syysasterit, verbenat, ajaniaja koristekaalitovat suosittuja ruukkuistutuksissa. Pensastädyke(Hebe) tuo istutuksiin valoa kirjavilla lehdillään ja hopealankasäilyttää kauneutensa kuoltuaankin.

Ohje

Ohje

Vinkki: Perinteisten yksivuotisten ruukkukasvien seurana ulkoasetelmiin sopivat myös monivuotiset kasvit. Esimerkiksi erilaiset havukasvit ja vaikkapa syysmaksaruoho (Sedum spectabile), mehitähti (Sempervivum) ja syysasterit (Aster novi-belgii) sopivat hyvin syksyiseen ulkoruukkuun. Luonnosta löydät myös materiaalia koristeluun.

Koristekaali ja havut sopivat yhteen

Koristekaaleista ja havuista saa näyttäviä yhdistelmiä. Koristekaalien lehdet ovat hauskasti eri tavoin värittyneitä: niissä tapaa puna- ja sinililaa, vihreätä ja valkoista. Useilla lajikkeilla on koristeelliset, kurttuiset lehtien reunat. Koristekaalit eivät muodosta kerää, vaan lehdet ovat koristeellisesti toisistaan erillään. Koristekaalit kestävät hyvin kylmää ja ovatkin mainio tapa jatkaa kesää pitkälle syksyyn.

Pienikasvuiset tarhakatajat (Juniperus x pfitzeriana) ja kartiomainen irlanninkataja (Juniperus communis 'Stricta') ovat erittäin kauniita syysistutusten joukossa. Molemmat ovat kasvutavaltaan tuuheita. Ne kannattaa suojata talvella ja kevätauringon paahteelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hebe ja Hedera – hyvät kaverit

Pensastädykkeet (Hebe) luovat jo kirjavilla lehdillään kivaa piristystä syksyn harmauteen. Ne viihtyvät sekä valossa että varjossa ja kestävät muutamia pakkasasteita. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Murattiakin (Hedera helix) löytyy kirjavalehtisenä. Valkokirjavat lajikkeet vaativat vihreälehtisiä enemmän valoa. Mullan kuivuessa muratti helposti käperryttää ja varistaa lehtiään. Muratin versot voi tukea pystyyn tukikeppien avulla tai antaa niiden riippua vapaasti amppelista tai kasvaa lamoavasti ikkunalautaa pitkin. Leikkaaminen edistää kasvin haaroittumista.

Ylväs syklaami (Cyclamen persicum)

Kotimaiset syklaamit hehkuvat hienoissa väreissä ja erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan. Se pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta. Syklaamia kannattaa kastella vain aluslautaselle, sillä aivan mullan pinnassa oleva juurakko homehtuu ja mätänee herkästi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Syyskukkien seuraksi tai niiden jälkeen istutettavaksi sopivat syksyn väreissä komeilevat kanervatja callunat. Ne sietävät jo reilumpaakin pakkasta ja säilyvät kauniina pitkälle talveen. Istutuksista saat sekä hauskoja että vaihtelevia, kun käytät kanervien ja callunoiden kanssa pieniä havukasveja, koristeheiniä sekä hauskoja marjakanervia. Ruukun pinnan voit vielä viimeistellä koristekivillä tai -katteilla.

Kynttilät ja erilaiset lyhdyt kuuluvat syksyyn myös. Elävä valo pehmentää ympäristönsä, luo lämmintä tunnelmaa kotiin ja valaisee syyskukkia kauniisti.

Kanervat (Kuva: Pixabay)
Kanervat (Kuva: Pixabay)

Lue lisää syksyn kukista ja muista kasveista

Tutustu kasveihin, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä: Kukkia syksyn iloksi.
Tästä artikkelista saat iloksesi myös Värien hehkua ja syyskesän aurinkoa!

Ohje

Ohje

Tiesithän:
Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista; niin ulkokasveista kuin huonekasveistakin. Esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistostalöydät jo yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen tiedot ja kuvat hoito-ohjeineen.

Myös Keskustelupalstallalöytyy viestiketjunsa monelle eri kasville ja keskusteluita miltei aiheesta kuin aiheesta.

Mukavia syyshetkiä kaakaon, kynttilöiden ja Puutarha.netin parissa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!
20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.
20123_30115.jpg
Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät
Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.Lue lisää niityn perustamisesta... Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton