• Etusivu
  • Hoitotyöt

Perennojen talvisuojaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
20065_91.jpg

Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.

Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.

Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
20237_79163.jpg
Poimi nyt sesongin herukoista terveyttä talveksi
Kotimainen herukkasato alkaa olla jo kypsää. Käsin poimittuja marjoja on ollut myynnissä jo heinäkuun lopusta asti ja koneelliset poiminnat ovat alkamassa. Kerää nyt talveksi varastoon flavonoideja ja vitamiineja sisältävät viinimarjat.
20066_196.jpg
Kurpitsa
(Cucurbita)Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria, joko pitkulaisia tai pallomaisia, kovakuorisia hedelmiä. Suurimmillaan ne voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi!Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi. Sitä käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Kurpitsaa voidaan toki myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsaa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy esimerkiksi keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 - +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
20214_69882.jpg
Mitä löytyy 10-vuotiaan toivepihasta?
Luonnonläheinen kalastajan piha on täynnä monenlaisia tarkkaan harkittuja osa-alueita. Tärkeimpänä kuitenkin kalapaja, jossa voisi puuhastella. Toivepihassa on myös trampoliini, poreamme (jossa voisi uitella myös vieheitä), grilli ja saunakota. Omasta kasvimaasta saisi herkullista syötävää ja tunnelmaa toisivat erilaiset puut ja kuntta.
20132_33876.jpg
Kasvikset - usein kysyttyä
Senhän me jo tiedämme, että kasvisten syönti on terveellistä - mutta mistä tiedämme milloin kurkku on kypsä, tai miksi tomaatti halkeilee? Lue usein kysyttyjä kysymyksiä ja ihmetyksen aiheita!Vihanneksista ja juureksista löydät tietoa täältä!
20204_63741.jpg
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton