• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset - usein kysyttyä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.02.2013
20132_33876.jpg
Senhän me jo tiedämme, että kasvisten syönti on terveellistä - mutta mistä tiedämme milloin kurkku on kypsä, tai miksi tomaatti halkeilee? Lue usein kysyttyjä kysymyksiä ja ihmetyksen aiheita!

Vihanneksista ja juureksista löydät tietoa täältä!

Mitkä kasvihuonevihannekset voi säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa ja mitkä voi pitää huoneenlämmössä?

Tomaatit, kurkut, paprikat ja munahedelmät voi säilyttää vaikka keittiön pöydällä vihannesvadilla kauniina asetelmana. Älä laita niitä koskaan jääkaappiin! Salaatit ja useimmat yrtit – paitsi basilika – sietävät kylmää, mutta nahistuvat nopeasti, jos tuote ei ole muovikääreessä tai muuten haihdutukselta suojattu. Pidä ne siis pusseissa.

Missä lämpötilassa tomaatit ja kurkut tulisi säilyttää?

Kurkun ja tomaatin säilytyslämpötilaksi suositellaan 13:a astetta. Kurkut ja tomaatit ovat tuoretuotteita ja tavoitteena tulisi olla, että niitä ei turhaan säilytetä missään vaiheessa.

Erittäin oleellista on, että kurkkua ei säilytetä samassa tilassa etyleeniä tuottavien hedelmien tai vihannesten kanssa, koska tuore kurkku on erittäin altis vioituksille jo alhaisissa etyleenipitoisuuksissa. Jos hiukan vaaleina kerättyjä tomaatteja säilytetään liian pitkään alle 13 asteen lämpötilassa, ne menettävät kykynsä kypsyä ja värittyä toivotulla tavalla.

Miten estän kurkkua tai basilikaa paleltumasta talvella kauppareissulla?

Sujauta kylmälle herkät vihannekset pakasteiden kuljetukseen tarkoitettuun pussiin tai kassiin kotimatkan ajaksi – kuitenkin eri pussiin kuin pakasteet.

Miksi kurkku pitää pakata tiukkaan kelmuun? Miksei sitä saa pakkaamattomana tai väljässä pussissa?

Markkinoilla on sekä väljiin pusseihin että kutistemuoviin pakattuja kurkkuja. Kerro kauppiaallesi toiveesi – ehkä hän voi tilata toimittajaltaan haluamaasi materiaaliin pakattua tuotetta. Muovikääre on kaupan vaatimus. Ilman sitä kurkku nahistuu nopeasti.

Pitääkö kotimainen kurkku, paprika ja tomaatti pestä tai huuhdella vedellä ja jos pitää niin miksi?

Irtomyynnistä poimitut tomaatit ehkä voisi huuhdella, sillä ne ovat saattaneet käydä useamman kuluttajan hyppysissä. Kotimaiset kurkut ja paprikat on useimmiten pakattu muoviin, eivätkä näin ollen ole olleet kenen tahansa käsittelyssä. Voihan ne huuhtaista, mutta erityistä pesua kotimaiset kasvihuonevihannekset eivät kaipaa.

Pitääkö salaatti aina pestä?

Ei. Mutta ei siitä haittaakaan ole.

Miten tomaatit saa kotona kypsymään mahdollisimman nopeasti?

Kypsytys tapahtuu säilyttämällä tomaatteja pari päivää muovipussissa huoneenlämmössä. Pussi olisi hyvä avata vaikkapa kerran päivässä.

Miksi erikoiset tomaatit ovat aina kalliimpia kuin tavalliset?

Erikoistomaateista saadaan vähemmän satoa kuin perustomaateista. Ne voivat myös vaatia enemmän työtä kuin tavalliset tomaatit. Esimerkiksi kirsikkatomaatin poimintaan kuluu kaksinkertaisesti aikaa tavalliseen tomaattiin verrattuna.

Miksi suomalaisissa tomaateissa ei ole kantoja mukana?

Kotimaisen tomaatin kannattomuus juontaa niiltä ajoilta, kun Suomessa oli vielä tarkasti rajatut tuontiajat. Tuontitomaateissa oli aina kannat mukana, joten kotimainen tomaatti erilaistettiin tuontitomaatista poistamalla kannat. Pihvitomaatteihin kannat kuitenkin jätettiin.

Miksi kotimainen tomaatti on joskus sisältä vihreä?

Markkinareitistä riippuen tomaatti on viljelmällä kerättävä jonkin verran ennen nautintakypsyyttä, kesällä vielä vaaleampana kuin talvella, keväällä tai syksyllä. Ajoittain tomaatti kuitenkin kerätään hieman liiankin vaaleana. Kun tuote vielä jäähdytetään tehokkaasti ennen kaupan kiertoon päätymistä, pysähtyy kypsyminen ja värittyminen. Liian vaaleana kerätty tai liian tehokkaasti jäähdytetty tomaatti ei välttämättä enää kypsy täysin punaiseksi.

Miksi tomaatit halkeilevat?

Viljelyn aikana esimerkiksi alhainen yölämpötila yhdessä alhaisen kasvualustan ravinnetason kanssa voi aiheuttaa juuripaineen kohoamisen niin korkeaksi, että hedelmät halkeavat erittäin helposti. Halkeilleita hedelmiä ei saa pakata myyntilaatikoihin. Sadonkorjuun jälkeen kovakourainen käsittely tai esimerkiksi hedelmien esillepano liian paksuissa kerroksissa saattaa myös aiheuttaa tomaattien halkeilua.

Miksi tomaateissa on tummia painaumia?

Varsinkin kesähelteillä tomaatin malto saattaa jäädä osittain tavallista ohuemmaksi. Tomaatti saattaa näyttää tältä kohdalta hiukan ympäristöään tummemmalta ja kohta on altis kolhuille. Tällaiset tomaatit pyritään kauppakunnostusvaiheessa lajittelemaan pois.

Tuotetaanko Suomessa muunkin värisiä tomaatteja kuin punaisia ja keltaisia?

Tuotannossa on jonkin verran myös oransseja tomaatteja. Niistä tosin ainakin osa myydään keltaisina tomaatteina. Erikoisuutena on hieman myös raidallisia ja ”mustia” tomaatteja. Aikoinaan oli testattavana jopa vaaleanpunaisia tomaatteja – niistä ei tullut menestystuotetta.

Miksi ulkomailla on niin paljon erimuotoisia ja -kokoisia tomaatteja?

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tomaattityyppejä. Tavallisesti uusia tyyppejä on ensin tarjolla suurissa Keski-Euroopan kaupungeissa. Jos ne saavuttavat markkinoilla menestystä, ne voivat mahdollisesti saada jalansijaa laajemmaltikin.

Miltä näyttää ja tuntuu todella tuore kurkku? Entä tomaatti?

Tuore kurkku on tasaisen vihreä, kiinteä ja kurkulle tuoksuva. Tuore tomaatti on kiinteä, väriltään kypsän punainen tai hieman sitä vaaleampi.

Miksi kotimainen kurkku ja tomaatti ovat joskus kalliita?

Pääsatokaudella eli toukokuusta lokakuulle Suomessa on tyypillisesti Euroopan halvimmat tomaatit ja kurkut. Samaan aikaan niiden kulutus kasvaakin kolminkertaiseksi talvikauteen verrattuna. Sesongista riippuen hinta vaihtelee, ja eri vuosina hinnat voivat vaihdella runsaastikin.

Talvella tuotantopanoksia tarvitaan enemmän, jolloin viljelijän olisi saatava tuotteesta myös korkeampi hinta. Kasvihuonevihannesten hinta ei valitettavasti yleensä seuraa tuotantokustannuksia, vaan tuotteen hinta määräytyy kyseisten tuotteiden kysynnän ja tarjonnan mukaan sekä osittain niitä korvaavien tuotteiden markkinatilanteen mukaan.

Miksi tomaattien ja kurkkujen lajikenimiä ei mainita kaupassa?

Todennäköisesti niiden nimillä ei ole olennaista merkitystä kuluttajille. Viljelijät sen sijaan puhuvat lajikkeista paljonkin.

Miksi kurkku on joskus sisältä kellertävä?

Vastapoimitun kurkun leikkauspinnan väri voi vaihdella samoin kuin kuoren vihreys. Ikääntyessään kurkku kypsyy keltaiseksi, jolloin se voi myös sisältä olla kellertävä. Erittäin tummanvihreät kurkut – ammattikielellä ”mustat kurkut” – ovat kasvustossa syystä tai toisesta hitaasti kehittyneitä kurkkuja. Värin lisäksi tuntomerkkejä ovat kurkun pään pyöreys ja kumimaisuus. Nämä mustat kurkut ovat myös sisältä kellertäviä ja maultaan hieman makeita tai jopa äitelän makeita. Lajitteluohjeiden mukaan tällaisia kurkkuja ei saa pakata myytäviin kurkkuihin.

Miksi kurkku maistuu joskus kitkerältä tai oudolta?

Kurkku on tuoretuote, jonka ominaisuuksiin kuuluu varsin mieto maku. Puutarhalta ne lähtevät virheettöminä ja tuoreina. Jos kuljetus- tai säilytysolosuhteet kaupassa ovat väärät, maku voi kärsiä. Kellertävää kurkkua ei kannata ostaa. Virheellisistä tuotteista kannattaa huomauttaa kauppiaalle tai vihannestiskin hoitajalle.

Mistä tunnistaa vanhentuneen kurkun?

Vanhenevan kurkun tunnistaa vihreän värin vaalenemisena. Kurkku kellastuu vanhetessaan.

Miksi kurkku maistuu vetiseltä?

Kurkku ei enää ole tuore.

Miten saan kaupan ruukkusalaatin tai -yrtin kasvamaan uudelleen?

Istuta salaatti tai yrtti isompaan ruukkuun kasvamaan, ja pidä ruukku sopivan valoisassa, vedottomassa paikassa. Poimi satoa tarpeen mukaan. Kesällä ruukut voi istuttaa puutarhaan kasvipenkkiin tai parvekkeelle parvekelaatikkoon.

Voiko yrttejä syödä liikaa? Voiko niistä saada jonkin yliannostuksen?

Ei voi. Kenties rukolan nautiskelussa ei pidä liioitella, etenkään pikkulapsien. Tosin kaikkien yrttien ja salaattien yleiset terveysvaikutukset ovat monin verroin tärkeämpiä kuin mahdolliset lievät haittavaikutukset.

Miksi ruukkusalaattien reuna ruskettuu?

Salaatin lehtien ruskettumista reunoilta kutsutaan lehdenreunapoltteeksi. Ongelman perimmäinen syy on kalsiumin puutteellinen kulkeutuminen lehden reunaosiin.

Miksi ruukkusalaatti nahistuu äkkiä?

Ruukkusalaatti saattaa kärsiä ns. matkaväsymyksestä. Juuret eivät enää ole parhaassa mahdollisessa kunnossa ja haihdutustarve on suurempi kuin mihin juuristo pystyy vastaamaan. Myös jääkaappiin sijoittaminen ilman muoviin peittämistä saattaa nahistuttaa ruukkusalaatin lehdet nopeasti.

Miksi tomaatti joskus kirvelee suupieliä?

Joillakin tuottajilla tomaatin happopitoisuus jää alhaisemmaksi kuin toisilla. Samanlainen ero voi olla myös luomutuottajien tuotteissa. Tiedossa ei ole mikä tekijä lopulta vaikuttaa alempaan happopitoisuuteen. Samantapainen ero on keltaisen ja punaisen tomaatin happopitoisuuksissa. Toiset eivät pysty syömään punaisia tomaatteja suupielien rikkoontumatta, mutta keltaiset tomaatit sopivat hyvin.

Vihanneksista ja juureksista löydät tietoa täältä!

Lähde: Kauppapuutarhaliitto / puhtaastikotimainen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit huolettomaan lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, käy ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?
20228_79321.jpg
Mikä on tämä vieras kasvi kukkapenkissä? Asiantuntija vastaa
Mikähän kasvi tämä on? Kasvi on ilmestynyt kukkapenkkiin. Se on noin 120–130 cm pitkä, pienet vaalean lilan väriset kukat. Näyttää myös, että penkissä kasvaa lisäksi pieniä samanlaisia kasveja, mutta tuo yksi on kasvanut tosi pitkäksi ja tuuheaksi. Onko se pahoin leviävä tai muuten haitallinen kasvi?
20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.
20158_44225.jpg
Terassipuutarhassa väriloistoa ja pikkuherkkuja
Lasitetulle parvekkeelle tai terassille kevät saapuu aikaisemmin ja syksy myöhemmin. Lasit luovat suojaisan paikan, jonka voi Plantagenin tuotepäällikkö Kirsi Tainion vinkein muuttaa kukoistavaksi viherhuoneeksi.Jätä yhteydenottopyyntö Lumonin lasituksista
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton