• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuunliljat kukoistavat varjossa ja ihastuttavat vuodesta toiseen

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.06.2025
20227_53245.jpg

Kuunliljojen näyttävät lehdet tuovat puutarhaan vehreyttä ja ryhtiä koko kasvukauden ajan. (Kuva: Puutarha.net)

Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.

Kuunliljat viihtyvät parhaiten puolivarjoisassa ja varjoisassa paikassa, missä niiden lehdetkin pysyvät terveimpänä. Valko- ja keltalehtiset kuunliljat kaipaavat kuitenkin enemmän valoa (ei paahdetta) kuin sini- ja vihreälehtiset muodot; vihreälehtiset kasvavat jopa synkässä varjossa.

Kuunliljat nousevat myöhään keväällä, kukkivat kesällä ja syyspakkasten jälkeen lehdet muuttuvat läpikuultavan keltaisiksi tai oranssinsävyisiksi. Mättäät saavat kasvaa vuosikausia ilman jakamistarvetta. Kuunliljat suosivat runsasmultaista ja tuoretta maata, mutta kestävät hyvin myös kuivuutta paksujen juurtensa ansiosta.

<p data-block-key="fup13">Varjoisilla paikoilla viihtyvät kuunliljat muodostavat kauniita ja reheviä mättäitä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Varjoisilla paikoilla viihtyvät kuunliljat muodostavat kauniita ja reheviä mättäitä. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="yp20i">Kuunliljojen lehdistö tarjoaa koristeellisuutta silloinkin, kun kasvi ei kuki. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Kuunliljojen lehdistö tarjoaa koristeellisuutta silloinkin, kun kasvi ei kuki. (Kuva: Puutarha.net)
Ohje

Ohje

Kuunliljat lyhyesti

Korkeus: Lajikkeesta riippuen 20–80 cm.
Kasvutapa: Hillitysti leviävä, selvärajainen mätäs.
Lehdet: Ehyet, keltaiset, valko- tai keltakirjavat, sinertävät tai vihreät.
Kukinta: Kesä–syyskuu lajikkeen mukaan. Kukat ovat vaalean violetit tai valkoiset.
Kasvupaikka: Aurinkoinen–varjo lajikkeen mukaan; kasvualusta tuore, runsasravinteinen ja humuspitoinen.
Taimiväli: Massaistutuksissa pienet kuunliljat 25–30 cm, keskikokoiset 35–40 cm, isot 45–50 cm välein. Jos istutat kuunliljat yksittäiskasveiksi, sijoita taimet niin harvaan, että täysikokoisina kuunliljat erottuvat selvästi toisistaan ja mättään kaunis muoto tulee oikeuksiinsa.

Huomioi: Kuunliljat maistuvat kotiloille, joten niiden torjunta voi olla tarpeen.

Vinkki:

Kuunliljoja voi kasvattaa myös ruukussa. Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. Kasvukaudella säännöllinen kastelu ja lannoitus. Talveksi taimet siirretään maahan tai viedään kellariin talvehtimaan. Vähennä ja lopeta kastelu ja lannoitus ajoissa ennen kellariin vientiä. Kellarin lämpötilan pitäisi pysyä nollan yläpuolella koko talven. Talven aikana niukka kastelu ja keväällä ruukut nostetaan sisälle esikasvatukseen.

Kuunliljoista keskustellaan myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla; lue, katso kuvat, osallistu ja kommentoi.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Tyrni on monikäyttöinen marja
Asiantuntijan videovastaus: Tyrnin lannoitus keväällä
Tyrni on ovela kasvi. Sillä on juuristossaan nystyröitä, joilla se pystyy keräämään maaperästä typpeä. Se on tietysti tyrnin kasvulle yksi edellytys. Eli sen lannoitustarve on vähän vähäisempi kuin muilla marjakasveilla. Toki voi antaa jotain marjalannosta, jossa on fosforia ja kaliumia sitten lisänä. Se varmasti edistää marjomisen määrää ja laatua.
20237_82507.jpg
Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa ‒ Asiantuntija vastaa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton