• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syklaami (Cyclamen persicum) viihtyy viileässä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.10.2006Päivitetty 06.02.2024
20238_78627.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.

Syklaaminkasvutapa on mätäsmäinen. Kukat kohoavat vahvojen vanojen kärjissä vihreiden, tanakoiden lehtien keskeltä. Terälehdet ovat kääntyneet ylös- ja taaksepäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta erilaisiin punaisiin ja joskus kukat myös tuoksuvat.

Lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa lehtien kirjavuuden ja kukan värin mukaan. Myös koko ja kasvunopeus vaihtelevat. Syklaameja on isokukallisia lajikkeita ja sinnikkäämpiä minilajikkeita. Erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaamin hoito-ohjeet

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan, ihannelämpötila on 10–16 astetta. Syklaami pitää valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta.

Multa saa kuivahtaa aivan kevyesti kasteluiden välillä. Huoneenlämpöinen vesi annetaan aluslautaselle, koska nuoret lehti- ja nuppuaiheet mätänevät helposti. Reilun tunnin kuluttua ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Jos kasvi nuupahtaa, ruukun voi upottaa veteen muutamiksi minuuteiksi. Kasvia voi myös sumuttaa.

Syklaamia lannoitetaan säännöllisesti (jopa kerran viikossa, kastelun yhteydessä) koko kukintakauden (syys-helmikuu) ajan.

Kasvin kellastumien ja ennenaikainen kukinnan loppuminen kertovat yleensä liian lämpimistä oloista ja/tai kastelun ja lannoituksen puutteesta. Kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan ruotien tyvestä hieman kiertämällä ja nappaamalla irti.

<p data-block-key="95a2c">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Kukinnan jälkeen kasvi lepää muutaman kuukauden ajan, jolloin sitä kastellaan hieman niukemmin. Lehdet eivät saisi kuihtua kokonaan. Maaliskuussa mukula istutetaan uudelleen vanhaan ruukkuunsa ja siirretään puolivarjoisaan paikkaan. Normaali kastelu ja lannoitus aloitetaan uudelleen. Kesällä se viihtyy ulkona, suojassa auringolta, ja tuodaan sisälle ennen pakkasia.

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta – myös sisäkasveista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löydät juttuseuraa ympäri vuoden ja aiheita laidasta laitaan.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton