TAKAISIN

Syklaami viihtyy viileässä (Cyclamen persicum)

Päivitetty: 8.6.2022

Syklaami on kotoisin Vähä-Aasiasta. Nykyään syklaamia kasvaa luonnonvaraisena muun muassa Alpeilla, Välimerenmaissa (Israelissa, Syyriassa ja Kyproksella) ja Iranissa.

Lajikkeet eroavat toisistaan etenkin kasvin ja kukan koon mukaan. Myös kasvunopeus vaihtelee. Syklaameja on isokukallisia lajikkeita ja sinnikkäämpiä minilajikkeita. Erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Värikkäät syklaamit

Syklaamin hoito-ohjeet:

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan kautta vuoden. Kesällä se viihtyy ulkona, suojassa auringolta. Se tuodaan sisälle ennen pakkasia. Ihannelämpötila on 10–16 astetta. Syklaami pitää valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta.

Multa saa kuivahtaa aivan kevyesti kasteluiden välillä. Vesi annetaan aluslautaselle, koska nuoret lehti- ja nuppuaiheet mätänevät helposti. Reilun tunnin kuluttua ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Jos kasvi nuupahtaa, ruukun voi upottaa veteen muutamiksi minuuteiksi. Kasvia voi myös sumuttaa.

Syklaamia lannoitetaan säännöllisesti (jopa kerran viikossa, kastelun yhteydessä) koko kukintakauden (syys-helmikuu) ajan. Kukinnan jälkeen kasvi lepää muutaman kuukauden ajan, jolloin sitä kastellaan hieman niukemmin, ei kuitenkaan päästetä kuivumaan. Tällöin sen voi tarvittaessa myös uudelleen istuttaa. Lepokauden jälkeen normaali kastelu ja lannoitus aloitetaan uudelleen.

Kasvin kellastumien ja ennenaikainen kukinnan loppuminen kertovat yleensä liian lämpimistä oloista ja/tai kastelun ja lannoituksen puutteesta. Kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan vartta hieman kiertämällä ja nappaamalla irti.

Pinkki syklaami

Lisätiedon pariin:

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta - myös sisäkasveista!

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löydät juttuseuraa ympäri vuoden - ja aiheita laidasta laitaan!