TAKAISIN

Mihin kompostimultaa voi käyttää?

Päivitetty: 25.5.2023

Komposti on oikein käytettynä erinomaista maanparannusainetta, mutta väärin käytettynä se voi olla kasveille jopa haitallista. Kompostimulta muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Eri kehitysvaiheissa sitä tulee käyttää eri tavoin. Yleensä kompostimulta jaetaan kahteen luokkaan kypsyyden perusteella. Puhutaan katekompostista ja kypsästä kompostimullasta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan kypsäksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi.

mitä_kompostiin_voi_laittaa-1920x1080

Kompostia katteeksi

Hyvin toimivasta talousjätekompostorista voit jo 6-8 viikon jälkeen saada arvokasta tuotetta: katekompostia, jolla tarkoitetaan puolikypsää kompostia. Siinä hajoaminen on ehtinyt niin pitkälle, että talousjätteet ja vihreät pihajätteet ovat lahonneet. Puusilppu, neulaset ym. kovemmat jätteet ovat vielä hajoamatta. Tällöin komposti on ohittanut kuumavaiheensa.

Katekomposti on karkeahkoa, elävöittävää maanparannusainetta. Se sisältää vielä paljon hajotettavaa ainesta ja houkuttelee kasvimaallesi maan omia pieneliöitä. Katekompostin käytössä on tärkeätä muistaa, että se vaatii edelleen happea loppuhajoamiseensa. Sitä ei saa haudata syvälle maahan esim. kukkapenkin pohjalle. Raaka komposti saattaa myös sisältää kasveille haitallisia aineita, joten se ei saa joutua kasvien juurten kanssa kosketuksiin.

Keväällä ja kesällä katekomposti on erinomaista kateainetta maan pinnalla. Levitä sitä esim. pensaiden juurille 2-5 sentin paksuinen kerros maan lämmettyä. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa maan pieneliöiden, etenkin lierojen, toimintaa.

Syksyllä voit levittää katekompostia kasvimaalle ja muokata sen maahan jyrsimellä tai käsin talikolla käännellen

Kompostia kasvualustaksi

Kasvualustassa käytettävän kompostin tulee olla hyvin kypsynyttä. Kypsä komposti on tummaa, tasalaatuista ja hyväntuoksuista. Tässä vaiheessa saattaa kompostista vielä erottua esim. kananmunankuoria ja oksanpätkiä. Ne eivät haittaa kompostin käyttöä.

Kypsäkään komposti ei sovellu sellaisenaan kasvualustaksi. Pelkkä kompostimulta ei ole yksinään hyvä kasvualusta, vaan siihen tulee lisätä 1/3–1/2 kivennäismaata; esimerkiksi hiekkaa, hietaa, hiesua tai savea. Sekoittaminen käy näppärästi paikanpäällä esimerkiksi kasvimaalla tai perustettavan kukkapenkin kohdalla vaikkapa puutarhajyrsimellä tai tarikolla. Varsinaiseksi typpilannoitteeksi voit lisätä Biolan Luonnonlannoiterakeita pussin ohjeiden mukaan.

Huom.! Mikäli haluat kompostimullasta täyden hyödyn, älä kypsytä sitä liian pitkään. Kompostin humusaineet jatkavat kaiken aikaa hajoamistaan. Niinpä komposti ei vanhetessaan parane, vaan päinvastoin menettää elävyyttään ja ravinteitaan.

Vinkki:
Mikäli haluat ehdottoman siistiä kompostia esim. nurmikon pinnalle levitettäväksi, seulo karkeat ainekset pois noin 10 mm seulalla ja laita seulontajätteet uudelleen kompostiin.

kompostointi-1080x1080

Kompostia lannoitteeksi

Kompostin lannoitusvaikutus riippuu kompostin raaka-aineista. Talous- ja puutarhajätteestä tehdyn kompostin ravinnepitoisuus on yleensä varsin alhainen. Kompostin sisältämät ravinteet ovat hitaasti liukenevia ja vaikuttavat maassa pitkään.

Komposti soveltuukin parhaiten pitkäkestoiseen maanparannukseen ja monivuotisten istutusten kuten puiden, pensaiden ja perennojen hidasliukoiseksi ravinnevarastoksi. Sen lisäksi on kasvikohtaisesti huolehdittava varsinaisesta lannoituksesta.

Useat puutarhakasvit, kuten kaalit, kurkku, tomaatti, purjo ym. vaativat voimakasta ja nopeavaikutteista lannoitusta kasvaakseen ja tuottaakseen hyvän sadon. Näiden lannoitus on hoidettava esimerkiksi runsasravinteisella Biolan Luonnonlannoitteella. Kompostimullan käyttö tehostaa Luonnonlannoitteesta saatavaa hyötyä vilkastuttamalla maan pieneliöstön toimintaa. Tällöin kasvit pystyvät kasvukauden aikana tehokkaasti hyödyntämään maaperän ja eloperäisten lannotteiden ravinnevaroja.

Aiheuttaako biojätteen kierrätys vaivaa? Lue lisää hajuttomasta biokeruuastiasta >>

BioProffa biokeruuastia on hajuton tapa kerätä biojäte keittiössä.BioProffa biokeruuastia on hajuton tapa kerätä biojäte keittiössä.

Hyvän maanparannusvaikutuksen saavuttamiseksi komposti olisi parasta levittää maahan kevätmuokkauksen yhteydessä. Tällöin eivät kompostin ravinteet pääse syys- ja kevätsateissa huuhtoutumaan hukkaan. Keväällä maahan muokattavan kompostin tulee olla kypsää, jottei se häiritse siementen itämistä. Kompostia voit levittää kerralla 30-50 litraa/neliömetri, eli 3-5 cm:n kerroksen.

Hajuton BioProffa biokeruuastia Appetito

BioProffa Biokeruuastia toimii niin ahkeran kokkaajan kierrätysseuralaisena kuin kodeissa, joissa bioroskis täyttyy hitaammin. Jokainen voi valmistaa omista biojätteistään erinomaista puutarhamultaa keräämällä biojätteet ensin biokeruuastiaan.

Nyt ei tarvitse enää kerätä biojätteitä paperi- tai biohajoaviin muovipusseihin, vaan keräät ne hajuttomasti ja tyylikkäästi Apetito biokeruuastiaan,.

Biokeruuastiat


BioProffa Apetitio biokeruuastiaBioProffa Apetitio biokeruuastia