TAKAISIN

Kirvat kiusana? Vaihtoehtoiset torjunta-aineet

Päivitetty: 14.4.2022

Nokkosvesi

Luonnonmukaisesti puutarhaansa viljelevät käyttävät nokkosvettä kirvojen, kärpästen ja punkkien torjuntaan, sekä hieman vahvempana käytteenä myös kasvien lannoittamiseen.

Tuholaisten torjuntaan käytettävää nokkosvettä saadaan liottamalla nokkosia vuorokauden ajan vedessä. Hyvä suhde on esimerkiksi 1 kg tuoreita nokkosia ja 10 litraa vettä. Anna liota, poista nokkoset ja käytä sellaisenaan joko sumuttamalla tai kastelemalla.

Lannoittamiseen käytettävän nokkosuutteen annetaan seistä pidempään, muutamasta vuorokaudesta kahteen viikkoon. Käytteen ravinnepitoisuutta voidaan täydentää lisäämällä muutama kanankakkarae veteen. Liuosta käytetään lannoittamiseen laimennettuna.

Mäntysuopaliuos

Mäntysuopaliuoksella voidaan torjua pehmeäihoisia tuholaisia, kuten kirvoja, sen sijaan kovakuoriaisiin se ei tehoa. Saippualiuoksen teho perustuu sen tuholaisen ihohuokosia tukkivaan vaikutukseen.

Mäntysuopaveden (2 %) valmistamiseen voidaan käyttää seuraavaa ohjetta:
Nestemäistä mäntysuopaa kaadetaan kymmenen litran ämpärin pohjalle 2 dl ja päälle kaadetaan ämpäri täyteen lämmintä vettä. Tällä liuoksella ruiskutetaan kasveja – erityisen huolellisesti lehtien alapinnat, joissa tuholaiset lymyilevät. Torjuntakäsittely joudutaan yleensä uusimaan 2–3 kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta niistä kuoriutuviin toukkiin.
Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?Kirvojen karkottamiseen on monta tapaa, oletko sinä löytänyt hyvän keinon?