• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
20214_70196.jpg

Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.

Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään, kannustaa Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntija Pasi Sihvonen.

Hän muistuttaa, että pienet hyönteiset liikkuvat kokoonsa verrattuna suurella alueella, joten parvekkeella ruokaileva kimalainen saattaa vaikuttaa myös muutaman kilometrin päässä olevan metsän kasvien pölyttämiseen.

Myös monivuotisia kasveja parvekkeelle

Parvekkeelle voi istuttaa melkein mitä tahansa samoja kasveja kuin puutarhaankin. Parvekkeella on totuttu kasvattamaan erilaisia kesäkukkia, mutta myös monivuotiset perennat viihtyvät parvekkeella, kunhan ruukku on sopiva.

- Monivuotiset kasvit saa myös talvehtimaan ruukuissa. Ruukun voi eristää, jos kasvi on erityisen arka tai herkkä. Riittävän isossa ruukussa ei tarvita erikseen eristettä, multa toimii hyvänä eristeenä. Esimerkiksi 30 senttimetrin ruukku voi olla ihan riittävä, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Hän myös muistuttaa, että nykyään on tarjolla jo valmiiksi eristettyjä niin sanottuja termoruukkuja, jotka suojaavat kasveja talven kylmyydeltä, mutta myös kesän kuumuudelta.

Pienellekin parvekkeelle voi istuttaa kimalaisille ja perhosille kelpaavia kukkia. Amppelissa viihtyvät miljoonakello tai lobelia kelpaavat myös pölyttäjille. Ne ovat tyypillisiä kesäkukkia, joita parvekkeilla näkee usein.

20214_70197.jpg

Jos tilaa on myös ruukuille, voi istuttaa paljon muita kauniita kesäkukkia. Monia niistä saa kesäkukkapihoilta ja puutarhoilta valmiina taimina. Siemenestä kasvattaminen vaatii vähän enemmän viitseliäisyyttä, mutta palkitsee kasvattajan kasvun seuraamisen ilolla.

- Sopivia istutettavia voisivat olla vaikka kehäkukka, auringonkukka, erilaiset yrtit, laventeli. Ruukkuun voi kylvää myös niittykukkaseosta, vinkkaa Tiina Ikonen Marttaliitosta.

Hyötykasvit iloitsevat pölyttäjistä:

Parvekkeella kasvatetaan myös monia hyötykasveja. Tomaatti ja kesäkurpitsa iloitsevat pölyttäjien vierailuista, sillä ne tarvitsevat niiden palveluja. Molempia voi Ikosen mukaan toki pölyttää myös käsin, mutta aina parempi, jos kimalaiset innostuvat vierailulle.

- Kesäkurpitsa kasvaa jo kymmenen litran ruukussa. Kukkiessaan se tarvitsee pölytystä.

Myös mansikka ja tomaatti viihtyvät parvekkeella.

20214_70198.jpg

Ikonen muistuttaa, että istutuksia kannattaa suunnitella paikan vaatimusten mukaan. Aurinkoinen vai varjoinen, paljonko on tilaa. Parasta pölyttäjien ravinnonsaannin kannalta on, jos voi istuttaa pitkin kesää kukkivia kasveja. Siis niitä, jotka kukkivat aikaisin tai myöhään tai jotka kukkivat jatkuvasti.

Ruukkunarsissi tai helmililja parvekkeen pöydällä keväällä ilahduttaa varhain liikkeellä olevia kuningatarkimalaisia. Kehäkukka kukkii koko kesän, samoin krassi sekä amppelissa viihtyvä miljoonakello. Auringonkukka ilahduttaa loppukesästä niin kasvattajaa kuin pölyttäjähyönteisiä.

Jos haluaa pörriäisten vierailevan lasitetulla parvekkeella, pitää parvekkeen lasit tietenkin avata. Pasi Sihvonen lohduttaa, että kyllä kimalaiset ja perhoset säilyvät hengissä, vaikka sattuisivat jäämään parvekkeelle, kun lasit suljetaan. Sisällekin ne tietysti pyrkivät, sitä voi yrittää välttää pitämällä oven kiinni.

Pasi Sihvonen on kokeillut myös hyönteishotellia. Se tarjoaa hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Niitä saa valmiina, mutta sellaisen voi rakentaa myös itse.

Yksivuotisia:
kesäkukkia kuten petunia, auringonkukka, kehäkukka, krassi, lobelia, ruiskaunokki, daalia

Monivuotisia:
syysasteri, yksinkertainen daalia, ajuruohot (esimerkiksi timjami tai kangasajuruoho), iisoppi

Hyötykasveja:
mansikka, tomaatti, erilaiset yrtit, kesäkurpitsa

Ohje

Ohje

Istuta parvekkeelle esimerkiksi näitä

Yksivuotisia:
kesäkukkia kuten petunia, auringonkukka, kehäkukka, krassi, lobelia, ruiskaunokki, daalia

Monivuotisia:
syysasteri, yksinkertainen daalia, ajuruohot (esimerkiksi timjami tai kangasajuruoho), iisoppi

Hyötykasveja:
mansikka, tomaatti, erilaiset yrtit, kesäkurpitsa

Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään.
Pasi Sihvonen
20209_66492.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

18_P_130296_2.jpg
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton