TAKAISIN

Syksy on parasta istutusaikaa!

Julkaistu: 18.11.2019
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.

Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. ”Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä”, muistuttaa Tarja Leino Rengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.

Vitamiinipitoinen marjasinikuusama

Marjasinikuusama Duet (Lonicera kamtschaticum 'Duet') on uudehko marjakasvi, jonka vitamiinipitoiset, siniset, mustikkaa muistuttavat marjat ovat pitkulaiset 1,5-2 cm, vahapeitteiset ja syötävät. Sato valmistuu heinä-elokuun vaihteessa. Pensas on pystykasvuinen ja siitä tulee 1,5-2 metriä korkea, noin metrin leveä. Marjasinikuusama on melko vaatimaton kasvupaikan suhteen, ja se viihtyy niin varjossa kuin auringossakin. Sopii hyvin myös aidanteisiin ja ryhmäpensaaksi. Kestää VII-vyöhykkeellä asti.

Lue sinikuusamasta tarkemmin

Helppohoitoinen viitapihlaja-angervo

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) on terve, nopeakasvuinen ja pitkäikäinen suoja- ja aidannepensas. Sopii myös tienvarsikasvustoksi, kunhan sitä ei istuteta aivan tien viereen. Leviää hyvin juuriversoillaan. Helppohoitoinen, ei tarvitse leikkausta, mutta tarvittaessa kestää alasleikkauksen. Kermanvalkoiset kukat ja pihlajaa muistuttavat lehdet. Kestää VIII-vyöhykkeelle. Pensaasta tulee 1,5-2 metriä korkea ja pari metriä leveä.

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) sopii vapaasti kasvavaksi aidanteeksi, kunhan sitä ei istuteta liian lähelle kulkuväylää.Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) sopii vapaasti kasvavaksi aidanteeksi, kunhan sitä ei istuteta liian lähelle kulkuväylää.

Tuuheakasvuinen tummakeijunagervo

Tummakeijuangervo 'Manon' (Spiraea japonica 'Manon') on hieman korkeampi kuin keijuangervo 'Little Princess'. Manonilla on tumma lehdistö ja tummemmat kukat. Kukinta-aika on pitkä. Se sopii yhdisteltäväksi havujen ja muiden pensaiden kanssa, mutta on kaunis omana ryhmänäänkin. Pensaasta tulee n. 75 cm korkuinen ja metrin levyinen, kestävyys vyöhykkeelle IV asti.

Tiheäkasvuinen tummakeijuangervo Manon (Spiraea japonica 'Manon') syksyisessä asussaan.Tiheäkasvuinen tummakeijuangervo Manon (Spiraea japonica 'Manon') syksyisessä asussaan.

Syksyllä kannattaa istuttaa

Syksyn olot sopivat hyvin istuttamiseen: maa on kosteaa, eikä kuumuus ja paahde rasita kasveja eikä istuttajaa. Usein kevät on kiireinen, siksi kannattaa osa töistä tehdä jo edellisenä syksynä! Varsinkin, jos on tiedossa alkukesän juhlia, saadaan syksyllä istuttamalla näyttävämpi piha, kun taimet starttaavat samaan tahtiin luonnon kanssa.

Astiataimet sopivat hyvin syysistutukseen; niitä ei tarvitse leikata, koska ne ovat jo valmiiksi hyvin haaroittuneet. Astiataimia voi istuttaa ympäri vuoden, koko sen ajan, kun maa on sula.