• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvihuone pestään syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_19240.jpg

(Kuva: Biolan)

Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.

Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Uutta multaa tarvittaessa

Jos kasvihuoneessa on kuluneen kesän aikana havaittu kasvitauteja, niin koko kasvualusta tulee vaihtaa. Taudinaiheuttajien hävittämiseksi vanha kasvualusta kannattaa poistaa syksyllä. Mikäli tauteja ja tuholaisia ei ole esiintynyt, niin maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein.

Vinkki: Kun viljellään esimerkiksi Biolan Kasvusäkissä, vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle tai marjapensaiden juurelle.

_

Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80254.jpg
Mikä on tämä iso puu? Asiantuntija vastaa
Pihallamme on valtavan iso n. 30 metrinen kaksihaarainen puu jota on vaikea tunnistaa. Puu on ongelmallinen sillä se vesoaa paljon ja tekee nurmikolle uusia pikkupuun alkua ja "kantoja" jotka ovat ikävän näköisiä ja tuntuisia. Käytännössä pilaa muutama vuosi sitten istutetun nurmikon ja leviää jo naapurin tontille. Onko vinkkejä miten puu kannattaa kaataa ettei se lähde tekemään uusia alkuja?
20227_70948.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla)
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
20208_65971.jpg
Monipuolinen pihan valaistus on leikkisä kokonaisuus
Toimivassa pihassa on tilaa monien asioiden tekemiseen. LedStoren valaisemassa pihassa valaistus on toteutettu monipuolisena kokonaisuutena, jossa vuorottelevat led-nauhavalaistus, led-seinävalot, pihapilarivalaisimet, spottivalaistus ja rappusvalaistus. Monipuolinen valaisimien käyttö vaikuttaa pihan tyylikkyyteen, tunnelmaan ja turvallisuuteen. Valaisimien väriksi on valittu musta, mikä sopii hienosti pihan rakenteisiin ja pintoihin. Valaistuksen säädettävyys ja himmennettävyys tuovat oman mukavuutensa valaistuksen käyttöön.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton