TAKAISIN

Kesäiset köynnöskasvit
- kasvun riemua ja kukintaa!

Päivitetty: 2.7.2021
Suomessa kutsutaan yksivuotisia, runsaastikin kukkivia, ruohovartisia köynnöksiä usein kesäköynnöksiksi. Monikäyttöisinä niitä voi istuttaa lähes minne tahansa. Suosituimpia paikkoja ovat amppelit, säleiköt, köynnöspyramidit ja kesäkukkaistutukset. Kesäköynnökset sopivat puutarhoihin, parvekkeelle, kuistille, terassille... eli aivan minne tahansa pihaan ja puutarhaan.

Kokeile kesäköynnöksiä myös perennojen joukossa. Monivuotiset köynnökset saavat uutta ilmettä, kun istutat niiden kumppaniksi kesäköynnöksiä. Näin köynnösryhmäsi kukkivat koko kasvukauden ja lajit täydentävät hurmaavasti toisiaan.
PSHD_131430_1

Upeaa kukintaa - ponnistelematta

Kesäköynnökset kasvavat usein kesässä jopa 2-3 metrisiksi ja ne kukkivat lähes koko kasvukauden. Kesäköynnöksille varataan tuulilta suojattu, lämmin ja aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Aurinkoisina kesinä ja lämpiminä syksyinä kukinnan jatkuminen kesäkuulta lokakuulle saakka ei ole ollenkaan harvinaista.

Säännöllinen ja riittävä kastelu ja lannoitus takaavat voimakkaan kasvun sekä pitkän ja runsaan kukinnan. Kasveja lannoitetaan 'vähän ja usein', eli joka kastelukerralla annetaan myös laimea lannoitesatsi. Kastelulannoitteet ovat helppokäyttöisiä. Suurille istutuksille ja erittäin reheville köynnöksille suositellaan myös hidasliukoisten lannoitteiden lisäämistä kasvualustaan jo istutuksen yhteydessä. Latvominen edistää köynnösten haaromista, vaikka useimmat niistä haarovat riittävästi luonnostaankin.

Päivänsini (Ipomoea tricolor)Päivänsini (Ipomoea tricolor)

Kesäköynnöksiä voi istuttaa suoraan maahan tai kasvattaa kaikenlaisissa astioissa. Astian koko valitaan sen mukaan, millainen kasvi on ja montako yksilöä astiaan on tarkoitus istuttaa. Liian pienessä purkissa multa kuivuu nopeasti, kun taas liian suuri ruukku hautoo kosteutta juurien harmiksi. Peruspuutarhamulta sopii useimmille kesäköynnöksille. Amppeli-istutuksissa suositaan yleensä kevyempää kesäkukkamultaa. Kasvualustan valinta riippuu mm. kasvilajista, astian koosta, kasvupaikasta ja kastelutottumuksista.

Ihanat köynnökset amppelissa, terassilla, puun rungolla...

Etelä-afrikkalainen mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) on sopeutunut mainiosti viileämmän vyöhykkeen kesäkukaksi (ja huonekasviksi!). Mustasilmäsusanna on yksi parhaimmista kesäköynnöksistä, sillä se lamoaa kauniisti aaltoillen alaspäin sekä kiipeää ylöspäin. Se on siis erinomainen amppeleissa ja kaikenlaisissa köynnöskehikoissa.
 

Mustasilmäsusanna oranssinkeltaisenaMustasilmäsusanna oranssinkeltaisena
...ja valkoisena....ja valkoisena.
Sinipunavaula (Asarina scandens) on kotoisin Etelä-Amerikasta. Tämä eksoottinen kesäköynnös on reheväkasvuinen, mutta ei kuitenkaan liian raskaan oloinen. Siro köynnös voi kasvaa kesän aikana lähes kolmemetriseksi ja se peittää tehokkaasti kasvupaikkansa. Kukat ovat pienehköt, mutta määrä korvaa tässä tapauksessa koon. Kukkia avautuu ensimmäisiin hallaöihin saakka. Sinipunavaula on mehevimmillään puolivarjossa ja tarvitsee verrattain runsaasti vettä ja ravinteita.

Alun perin argentiinalainen sinikoisokki (Nierembergia hippomanica) on ihana pikku kukkapilvi amppeliin, astiaistutuksiin ja reunuskasviksi kukkapenkkiin. Siniset tai valkoiset kukat näyttävät herttaisille tummanvihreiden, melkein neulasmaisten lehtien rinnalla. Koisokkeja näkee harmillisen harvoin puutarhamyymälöissä, vaikka laji on ahkerakukintainen ja vaivaton kasvattaa.
Sinikoisokki (Nierembergia hippomanica)Sinikoisokki (Nierembergia hippomanica)
Kauneimpia kesäköynnöksiämme on päivänsini (Ipomoea tricolor). Se avaa unelman ohutterälehtisiä, violetteja tai sinisiä kukkia koko kesän ajan ensimmäisiin syyshalloihin saakka. Suosituin lajike on jopa 10-senttisiä, taivaansinisiä kukkia tehtaileva 'Heavenly Blue'. Yksittäinen kukka hurmaa vain yhden päivän, mutta uusia kukkia avautuu rullamaisista nupuista päivittäin lisää. Lehtevä köynnös pysyy rehevänä valoisalla paikalla, mutta liiassa paahteessa se nuupahtaa. Päivänsini kestää kuitenkin hetkittäistä kuivumista ja nostaa itsensä terhakkaasti pystyyn vesikulauksen saatuaan. Päivänsini kasvaa luonnossa joutomaillakin, joten se pärjää melko vaatimattomalla lannoituksella.

Päivänsini on erittäin helppohoitoinen, mutta joskus köynnös ei tahdo kukkia tai kukkia tulee niukasti. Tällöin kannattaa tarkistaa kastelu- ja lannoitustavat sekä valo-olosuhteet. Liian varjoisassa paikassa kukinta jää näillä eksoottisilla kasveilla luonnollisesti vaatimattomaksi. Pieni kuivuusstressi, eli kasvualustan kohtuullinen kuivahtaminen silloin tällöin, saa päivänsinen kukkimaan. Liian antelias typpilannoitus esimerkiksi kananlannalla näkyy päivänsinellä turhan rehevänä kasvuna ja tummanvihreänä lehdistönä.
Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum)Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum)
Meksikosta lähtöisin oleva keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum) on täydellinen kesäköynnös, sillä se täyttää ja jopa ylittää kaikki toiveet, mitä kesäköynnöksille voi asettaa. Keijunmekko kukkii runsaana erittäin pitkään ja kestää jopa muutaman asteen pakkasöitä. Keijunmekon kasvutapa on viehättävä sekoitus keveyttä ja rehevyyttä.

Laji on yksi harvoista kesäköynnöksistä, joka kukkii vaivattomasti myös varjossa. Sydämenmuotoiset lehdet säilyvät raikkaampina puolivarjoisalla paikalla kuin suorassa auringossa. Tummanvioletit, varsinaiset kukat ovat kapean torvimaisia ja vaaleammat verholehdet muodostavat ympärille ’mekkomaisen’ kellon. Koristeelliset verholehdet säilyvät pitkään varsinaisten kukkien jo varistua.

Näiden mainittujen lisäksi kannattaa muistaa myös ruusu- ja härkäpavut, malja- ja kelloköynnös, köynnöskrassit, kirjokierto, "hajuherne"... jne. Lue niistä tarkempia tietoja Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Lue lisää köynnöskasveista:

Yksivuotiset köynnökset Kasvikortistossa

Monivuotiset köynnökset Kasvikortistossa

Keskustelua köynnöskasveista Puutarha.netin Keskustelupalstalla

Köynnöskasvit parvekkeella
Köynnösruusun istutus ja hoito
Viiniköynnöksen leikkaaminen
Köynnöksiä valoon ja varjoon