TAKAISIN

Kesäkuussa kukkivat pihasyreeni ja kuolanpioni

Päivitetty: 16.6.2022

Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Pihasyreeni perinnekasvien kermaa

Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.
Syreenit ovat pysyneet kestosuosikkeina, vaikka rinnalle ja ohikin on kivunnut uudempia pensaslajeja sadan vuoden aikana. Pihasyreeni on muun muassa Marttaliiton ja Helsingin kaupungin nimikkokukka. Toukokuun 28. Mikkelin Kenkäverossa avattiin pihasyreeninäyttely, ja alueelle on istutettu vuodesta 2011 alkaen maamme ensimmäinen syreenipuisto.

Pihasyreenejä ihaillaan niiden kukkien ihanan tuoksun ja hempeiden värien vuoksi. Kukka on sävyltään vaihtelevan siniliila tai valkoinen. Kerrannaiskukkaisia lajikkeita sanotaan jalosyreeneiksi. Lisäksi pihasyreeni tunnetaan erinomaisesta kestävyydestään. Se talvehtii hyvin Oulun korkeudella saakka ja erityisen lämpimillä paikoilla jopa Rovaniemellä.

Pihasyreeni suosii runsasmultaista ja aurinkoista kasvupaikkaa, mutta pärjää hyvin myös ajoittain kuivassa maassa ja varjossakin. Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.
Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.
Kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuun loppupuolella.Kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuun loppupuolella.

Kestävä ja aikainen kuolanpioni

Kuolanpioni (Paeonia anomala) on yksi kestävimmistä ja varhaisimmista pionilajeista. Punaiset versot nousevat maasta jo ennen lumen rippeiden haihtumista. Versot kasvavat keväällä pikavauhtia, ja kasvusto on kukkien puhjetessa noin metrin korkuinen. Koska liilanpunaiset kukat ovat yksinkertaiset ja kevyet, sateet eivät pieksä niitä kovin helposti maahan eivätkä kukat homehdu.

Kuolanpionin siemenet itävät helposti ja se alkaa kasvaa hyvin jakopalasesta. Laji menestyy jopa ajoittain märässä maassa ja kukkii varjossakin. Kukinnasta tulee kuitenkin komein aurinkoisella tai vain osittain varjoisalla paikalla. Ilmavaa ja keski- tai runsasravinteista kasvualustaa kannattaa varata noin puolen metrin verran, sillä kuolanpioni on roteva ja isohkolehtinen.
Lähde: Taimistoviljelijät ry