TAKAISIN

Miten ötököistä pääsee eroon luonnonmukaisin keinoin?

Päivitetty: 3.1.2022

Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.

ekologinen kasvienuojelu-750x422

Pieni ekologinen kasvinsuojelusanasto


Kompostilannoituksella aikaansaatu terve, elävä maa edistää vastustuskykyä. Taudinkestävien lajikkeiden ja terveen siemenen käyttö vähentää satotappioita.

Kasvinvuorottelu on myös tehokasta ennaltatorjuntaa.

Sekaviljely on suoraan luonnosta otettu torjuntamalli. Monilajisessa eloyhteisössä mikään laji ei pääse lisääntymään kohtuuttomasti. Hyviä sekaviljelykasveja ovat tuholaisia hajullaan karkottavat valkosipuli ja kehäkukka. Sipulin ja porkkanan viljely vuororivein eksyttää tuholaiset, samoin tomaatti kaalimaan vartijana.

Karkotekasvit ovat kasveja, jotka tuoksullaan harhauttavat tai karkottavat tuholaisia. Karkottava vaikutus on mm. koiruoholla, koristekrassilla, pietaryrtillä, samettikukalla, sellerillä, salvialla, sipuleilla ja tomaatilla.

Houkutuskasvit puolestaan keräävät itseensä haitallisia tuholaisia. Esim. kiinankaali houkuttelee itseensä perhostoukkia, joten sitä kannattaa istuttaa kaalimaalle.

Myrkyttömät kotitaloustuoteet. Tuholaisia ja niiden toukkia voi tahrata niitä haittaavilla aineilla kuten tuhkalla, talkilla tai kivipölyllä. Myös sahajauhot, veri, kuorittu maito ja suolavesi tehoavat ainakin joihinkin puutarhan pikku vintiöihin.

Mekaanisia torjuntakeinoja ovat tuholaisten poiminta, kuuma vesi, kylmä vesi, kaulukset, suojaverkot ja pelottimet. Pyydyksillä voi napata etanoita, kirppoja ja myyriä.

Petoeläimet- ja hyönteiset. Sammakot, siilit ja päästäiset ovat myös hyödyllisiä, sillä ne syövät mm. etanoita. Lepakot puolestaan syövät mm. kääriäis- ja mittariperhosia, ja leppäkertut napostelevat tunnetusti kirvoja.

Mainiot yrtit avuksi

Erilaisilla yrttivesillä on karkottava, eksyttävä tai kasvia vahvistava vaikutus.

Valkosipulivesi
100 g murskattua valkosipulia
10 l vettä
Murskatut valkosipulit sekoitetaan kiehuvaan veteen. Annetaan olla 1 vrk, jonka jälkeen siivilöidään ja ruiskutetaan vesi kasveille mm. punkkien (etenkin mansikkapunkin) ja vattukärsäkkään torjumiseksi. Vesi auttaa myös parantamaan kasvien kestävyyttä sienitauteja vastaan.

Peltokortevesi
1 kg peltokortetta
10 l vettä
Keitä kortteita miedolla lämmöllä, teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi keite. Laimenna vedellä 1:5.
Peltokorte sisältää runsaasti piitä, joten sillä on kasvien solukkoa vahvistava vaikutus. Se auttaa torjumaan hometta, härmää ja ruostetta.

Nokkosvesi
1 kg tuoreita tai 250 g kuivattuja nokkosia
5 l haaleaa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja jätä seisomaan yön yli.
Siivilöityä nokkosvettä käytetään mäntysuovan tapaan kirvantorjunnassa sekä tehokkaana typpilannoitteena.

Etanajarru pysäyttää etanat!

Luonnollinen este etanoille, joka pysäyttää etanat tehokkaasti. Etanat välttävät lampaan villaa, sillä villassa liikkumiseen tarvitaan runsaasti limaa. Villaista etanajarrua ylittäessään etana on vaarassa kuivua ja jättää esteen ylittämisen. Soveltuu erityisesti korotettuihin kasvipenkkeihin ja lavakauluksiin.

Etanajarru

Etanajarru suojelee puutarhassa.Etanajarru suojelee puutarhassa.

Esbau pitää puutarhasi kunnossa luonnonmukaisesti

Kaikki tuotteet ovat vaarattomia ihmisille, lemmikeille ja luonnolle. Tuotteet ovat turvallisia ja säästävät luontoa. Tutustu valikoimaan!

Verkkokauppaan