• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miten ötököistä pääsee eroon luonnonmukaisin keinoin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.05.2006Päivitetty 03.01.2022
20215_70779.jpg

Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.

Pieni ekologinen kasvinsuojelusanasto


Kompostilannoituksella

aikaansaatu terve, elävä maa edistää vastustuskykyä. Taudinkestävien lajikkeiden ja terveen siemenen käyttö vähentää satotappioita.

Kasvinvuorottelu on myös tehokasta ennaltatorjuntaa.

Sekaviljely on suoraan luonnosta otettu torjuntamalli. Monilajisessa eloyhteisössä mikään laji ei pääse lisääntymään kohtuuttomasti. Hyviä sekaviljelykasveja ovat tuholaisia hajullaan karkottavat valkosipuli ja kehäkukka. Sipulin ja porkkanan viljely vuororivein eksyttää tuholaiset, samoin tomaatti kaalimaan vartijana.

Karkotekasvit ovat kasveja, jotka tuoksullaan harhauttavat tai karkottavat tuholaisia. Karkottava vaikutus on mm. koiruoholla, koristekrassilla, pietaryrtillä, samettikukalla, sellerillä, salvialla, sipuleilla ja tomaatilla.

Houkutuskasvit puolestaan keräävät itseensä haitallisia tuholaisia. Esim. kiinankaali houkuttelee itseensä perhostoukkia, joten sitä kannattaa istuttaa kaalimaalle.

Myrkyttömät kotitaloustuoteet. Tuholaisia ja niiden toukkia voi tahrata niitä haittaavilla aineilla kuten tuhkalla, talkilla tai kivipölyllä. Myös sahajauhot, veri, kuorittu maito ja suolavesi tehoavat ainakin joihinkin puutarhan pikku vintiöihin.

Mekaanisia torjuntakeinoja ovat tuholaisten poiminta, kuuma vesi, kylmä vesi, kaulukset, suojaverkot ja pelottimet. Pyydyksillä voi napata etanoita, kirppoja ja myyriä.

Petoeläimet- ja hyönteiset. Sammakot, siilit ja päästäiset ovat myös hyödyllisiä, sillä ne syövät mm. etanoita. Lepakot puolestaan syövät mm. kääriäis- ja mittariperhosia, ja leppäkertut napostelevat tunnetusti kirvoja.

Mainiot yrtit avuksi

Erilaisilla yrttivesillä on karkottava, eksyttävä tai kasvia vahvistava vaikutus.

Valkosipulivesi
100 g murskattua valkosipulia
10 l vettä
Murskatut valkosipulit sekoitetaan kiehuvaan veteen. Annetaan olla 1 vrk, jonka jälkeen siivilöidään ja ruiskutetaan vesi kasveille mm. punkkien (etenkin mansikkapunkin) ja vattukärsäkkään torjumiseksi. Vesi auttaa myös parantamaan kasvien kestävyyttä sienitauteja vastaan.

Peltokortevesi
1 kg peltokortetta
10 l vettä
Keitä kortteita miedolla lämmöllä, teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi keite. Laimenna vedellä 1:5.
Peltokorte sisältää runsaasti piitä, joten sillä on kasvien solukkoa vahvistava vaikutus. Se auttaa torjumaan hometta, härmää ja ruostetta.

Nokkosvesi
1 kg tuoreita tai 250 g kuivattuja nokkosia
5 l haaleaa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja jätä seisomaan yön yli.
Siivilöityä nokkosvettä käytetään mäntysuovan tapaan kirvantorjunnassa sekä tehokkaana typpilannoitteena.

Etanajarru pysäyttää etanat!

Luonnollinen este etanoille, joka pysäyttää etanat tehokkaasti. Etanat välttävät lampaan villaa, sillä villassa liikkumiseen tarvitaan runsaasti limaa. Villaista etanajarrua ylittäessään etana on vaarassa kuivua ja jättää esteen ylittämisen. Soveltuu erityisesti korotettuihin kasvipenkkeihin ja lavakauluksiin.

Etanajarru suojelee puutarhassa.
Etanajarru suojelee puutarhassa.

Kaikki tuotteet ovat vaarattomia ihmisille, lemmikeille ja luonnolle. Tuotteet ovat turvallisia ja säästävät luontoa. Tutustu valikoimaan!

Verkkokauppaan

Ohje

Ohje

Esbau pitää puutarhasi kunnossa luonnonmukaisesti

Kaikki tuotteet ovat vaarattomia ihmisille, lemmikeille ja luonnolle. Tuotteet ovat turvallisia ja säästävät luontoa. Tutustu valikoimaan!

Verkkokauppaan

Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton