• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulun kukilla on pitkät perinteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.11.2023
202311_83305.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.

1880-luku: hyasintti

Hyasinttia voidaan näin ollen pitää perinteikkäimpänä joulukukkana. Se oli yli 140 vuotta sitten lähes ainoa kasvi, jota voitiin saada talvellakin Suomessa kukkaan. Erityisen ihmeellisenä pidettiin sen tuoksua, ominaisuutta, joka on pitänyt sen suosikkien joukossa nykypäivään saakka. Se on yhä suosituin joulukukka. Aikanaan sitä oli vain vaaleanpunaisena, mutta nykyään jouluksi myös sinisenä ja valkoisena.

1890-luku: kielo ja syreeni

Joulun perinteiden joukkoon yleistyi 1880–1890-luvuilla kaksi nykyäänkin tuttua kasvia: kielo ja syreeni – nekin muuten tuoksuvat! Etenkin kielosta tuli nopeasti suosittu, sillä sen saattoi paitsi hankkia kukkakaupoista myös kukittaa itse keräämällä syksyllä talteen kielon talvilepoon asettuneita silmuja, joista puhkesi juuri jouluksi kauniita valkoisia kukkia. Tästä antoivat tuon ajan lehdet paljon asiantuntevia ohjeita.

Ulkomailla – lähinnä Saksassa – syreeneistä viljeltiin taimistoissa pieniä pensaita, jotka saatiin erityisen kylmäkäsittelyn avulla hyödettyä kukkaan jo joulun aikaan. Lehtiä näihin ruukuissa kasvaviin pensaisiin ei tullut, mutta valkoiset komeat kukinnot toivat juhlatunnelmaa – ja lupauksen aikanaan koittavasta keväästä. Syreenit ja kielot ovat lähes syrjäytyneet valikoimista.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

1900-luku: kamelia ja jouluruusu

Toinen 1900-luvun alkuvuosien suosikki oli upeakukkainen kamelia, joka on syreenin tavoin pensas, mutta yleensä pienempi. Tänä päivänä kamelia on harvinaisuus, jota yleensä voi saada vain jättämällä tilauksen omalle kukkakauppiaalle. Kamelia kukkii joko valkoisin tai hennonpunaisin kukin.

Koska talvi asetti rajansa puutarhureiden ammattitaidolle, oli uusia kasveja haettava sellaisista, jotka saattoivat kukkia pimeimpäänkin aikaan. Yksi 1900-luvun alun suosikkeja oli jouluruusu, perenna, joka saadaan puhkaisemaan kauniit valkoiset tai vaaleanpunaiset kukkansa tuomalla se kasvihuoneen lämpöön. Jouluruusu on yhä valikoimissa, mutta se ei kuulu kaikkien kukkamyyntipisteiden valikoimiin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

1910-luku: tulppaani, tasetti ja joulukaktus

1910-luvulla suomalaisten joulunviettoa koristivat edellä kerrottujen lisäksi tulppaanit, narsissikasveihin lukeutuvat tasetit sekä joulukaktukset. Näistä tulppaani oli tuttu kasvi jo edellisvuosisadalla, mutta jouluksi sen viljely opittiin vasta noin sata vuotta sitten. Leikkotulppaani yleistyi joulukukkana vasta sodan jälkeisinä vuosina, istutustulppaani vieläkin myöhemmin.

1930-luku: leikkokrysanteemi

1930-luvulla joulukukkien joukossa oli myös isokukallinen valkoinen leikkokrysanteemi. Siitä tehtiin asetelmia ja koreja sekä käytettiin maljakkokukkana. Krysanteemi on pysynyt yhä loppusyksyn valikoimissa, mutta jouluksi sitä käytetään enää harvoin.

1940-luku: havut, oksat, kävyt ja kynttilät

Sotavuosina – kun kaikesta oli niukkuutta – kukat olivat harvinaisia. Mutta metsistä löytyi raaka-aineiksi oksankarahkoja, havuja, sammalta ja käpyjä, joista sommiteltiin asetelmia ja istutuksia. Ne viimeisteltiin punaisilla nauhoilla tai kreppipaperilla sekä kynttilöillä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

1960-luku: joulutähti, ritarinkukka ja atsalea

1960-luku toi tullessaan mullistuksen: norjalaiset olivat kehittäneet joulutähdestä matalia kauniita kasveja, joissa oli loistavan joulunpunainen väri – alkoi joulutähden valtakausi. Joulutähteä oli tätä ennen käytetty jo kymmenien vuosien ajan monissa maissa, mutta ainoastaan leikkokukkana. Se teki väkisin pitkät varret, eikä kasvi sellaisena sopinut ruukkukasviksi.

Sittemmin joulutähti on yleistynyt maailman tärkeimmäksi joulukukaksi, ja pelkästään Euroopassa sitä viljellään yli sata miljoonaa joka vuosi. Suomessa se saavutti nopeasti huiman suosion, joka jatkuu vahvana. Värivalikoima on laajentunut punaisesta valkoiseen, vaaleanpunaiseen, keltaiseen, ruskeaan ja hyvin monenlaisiin kirjaviin ja kaksivärisiin lajikkeisiin.

1960-luvun joulukukkavalikoimiin ilmestyivät myös ritarinkukka ja atsalea. Molempia oli viljelty talvisin jo vuosikymmeniä, mutta vielä jouluksi niitä ei osattu kukittaa. Atsalean yleistyminen ajoittuu 1970-luvulle, ja se on edelleen tärkeä osa joulukukkavalikoimiamme. Ritarinkukka saatiin jouluksi kukkaan vasta 1970-luvulla, ja se on kolmanneksi suosituin joulukukka 2020-luvulla.

1990-luku: tulilatva, minijoulutähdet ja pienoishavupuut

Uusimpia tulokkaita – joskaan ei uusia kasveja– joulukukkavalikoimissa ovat esimerkiksi pienoishavupuut sekä tulilatva. Nämä molemmat ovat yleistyneet vasta 1990-luvulla. Uutuuksien joukkoon voidaan lukea myös joulutähden minimuodot, jotka ovat hyvin suosittuja erilaisissa istutuksissa.

(Kuva: Adobe Srock)
(Kuva: Adobe Srock)

Kotimaisia joulukukkia saa lähikaupastakin

Joulu on perinteiden juhla, johon kuuluvat tutut joulukukat. Joulukukkien valikoima on pysynyt melko samanlaisena viimeiset 50 vuotta, mutta paljon leikitellään kuitenkin erilaisilla uusilla väreillä ja lajikkeilla.

– Joulukukka tuo valtavasti tunnelmaa, iloa ja piristystä jouluun ja pimeään vuodenaikaan ja se on erottamaton osa suomalaista joulunviettoa. Ostamalla kotimaisen joulukukan, voi samalla tukea myös vastuullista kotimaista tuotantoa ja työllisyyttä, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

(Kuva: Kauppapuutarhaliitto)
(Kuva: Kauppapuutarhaliitto)

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
202112_73976.jpg
Talvi ja liukkaus lisäävät kaatumisen riskiä
Kaatumisia tapahtuu ympäri vuoden, mutta alkutalven liukkaus usein yllättää ja lisää kaatumisen riskiä. Onneksi usein muksahduksesta selviää säikähdyksellä ja mahdollisesti pienillä mustelmilla. Pahimmillaan kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kovaa kipua ja vaatia pitkää hoitoa sekä kuntoutusta. Aina leikkaukseltakaan ei vältytä.
20227_71466.jpg
Perinnekasvi: Maariankello
Maariankello (Campanula medium) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20235_78172.jpg
Miekkaliljat eli gladiolukset, näyttävät mukulakasvit
Mukulakasveihin kuuluvat miekkaliljat ovat näyttäviä perennoita ja kestäviä myös leikkokukkina. Värejä ja kokoja on runsaasti. Suuret, alhaalta ylöspäin aukeavat kukat ovat suppilon malliset ja kapeat lehdet miekkamaiset. Varsi on pitkä ja vahva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton