TAKAISIN

Huolehdithan turvallisuudesta - Vältä tulipalot kotona ja mökillä!

Päivitetty: 22.3.2021
Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta.

Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!
firefighters-870888_1920

Tee mökillä turvatarkastus:

Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Palovaroitin on saattanut mökillä mennä vaikka epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa - tai ainakin paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Varaudu vaihtamaan tarvittaessa myös koko palovaroitin uuteen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökkikauden aikana kuukausittain.

Tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita lainkaan, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Suurin osa sähköpaloista johtuu kuitenkin laitteiden käyttövirheistä, joten noudata käyttöohjeita mökilläkin.

Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda se uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esim. sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

Muita turvallisuusohjeita:

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta. Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.
Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pitempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon. Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös 112-sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen. Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta onko se mökkikunnassasi sallittua.
1920fire-4378137_1920

Varmista, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet
- ja että kaikki osaavat käyttää niitä

Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä. Vettä ei kuitenkaan saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin! Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.


Koskaan ei voi olla liian tarkka itsensä ja perheensä turvallisuuden suhteen - huolehdi siis säännöllisesti niin kodin kuin kesämökinkin tarkastamisesta.

Emmehän halua mökillemme käyvän näin?Emmehän halua mökillemme käyvän näin?