• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaalilla koreasti - uutta ja klassista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18915.jpg

Valko-, puna- ja savoijinkaalia

Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu juuri sille tyypillinen keräkaalinsa. Löyhäkeräisten ja rapsahtavien varhais- ja kesäkaalien jälkeen nyt eletään makeiden syyskaalien kautta. Vain syksyllä saa litteitä, erityisesti kääryleisiin sopivia kaaleja. Myöhäissyksy erottuu hapankaalin valmistuksen kulta-aikana. Talviruokaan on tarjolla jälleen omanlaisensa, tiivisrakenteiset, jopa jalkapallon kokoiset kaalinkupunsa.

Klassikoiksi on päätynyt iso joukko kaaliruokia: lammaskaali, kaalikeitto, kaalilaatikko, kaalikääryleet, kaalipiirakka, kaalisalaatti, hapankaali. Ammattikeittiöissä yhdeksi rakastetuimmista salaateista on osoittautunut coleslaw-salaatti. Tämän perinteikkään amerikkalaisen kaalisalaatin nimi tulee saksalaisilta siirtolaisilta, jotka toivat reseptinsä Keskilänteen. Saksankielen kohl tarkoittaa kaalia.

Miten kaali muuntuu tähän päivään? Ihan ensiksi on opittava pois ylikypsentämisestä, jos mieli tarjota kaalia makunautintona. On tosin niitäkin, jotka pitävät nimenomaan kauan haudutetusta kaalista. Keitetyn kaalin haju puolestaan on helppo muuntaa ruokahalua herättäväksi lisäämällä keitinveteen tilkka viinietikkaa tai sitruunaa. Keittämisen alkuvaiheessa pidetään kansi pois kattilan päältä. Joskus voit kypsentää valkokaalin lohkot uunissa paahtaen. Sivele pinta ensin kevyesti öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla ja valele päälle hunajaa.

Kaalia raikkain tavoin

Jos kuulut niihin, joita kiehtoo ruoanlaitossa askartelunomaisuus, pidät varmasti kaalikääryleiden tekemisestä. Irrottele kaalinlehtiä, pehmennä ne mikroaaltouunissa ja kääräise lehtien sisään itsellesi mieleistä täytettä: vihanneksia ja fetaa yrtein maustettuna, lammasta tai riistalihaa, riisiä tai ohraa, sieniä. Siirapin sijaan voit valella kääryleitä uunipaiston aikana makealla chilikastikkeella.

Punakaali jää helposti huomiota vaille jo kaupan hevi-osastolla, vaikka se ansaitsisi tulla nykyistä laajempaan käyttöön. Raastettua ja haudutettua punakaalia korostavat pieni hapokkuus, makeus ja mausteisuus. Tästä syystä lisää punakaaliin hieman viinietikkaa, sitruunaa tai limettiä, omenaa tai puolukkaa. Pyöristä makua sokerilla, hunajalla tai marjahyytelöllä ja mausta lämpimäksi neilikalla ja kanelilla. Patoihin ja laatikoihin punakaali sopii siinä missä valkokaalikin. Vokkipannulle saat säväyttävän sekoituksen suikaloidusta punakaalista, punajuuresta ja punasipulista.

Savoijinkaali viehättää pehmeän pähkinäisellä, hienostuneella maullaan. Savoijinkaalikin sopii samoihin ruokiin kuin valkokaali. Vokkipannulla se saa loistavaa seuraa sienistä. Savoijinkaali, juusto ja pähkinät solmivat voittamattoman kolmisoinnun. Helpon kala-aterian lisäkkeen saat höyrytetystä savoijinkaalin lohkosta. Ja tarjoapa lapsille banaanikastikkeella pehmennettyä kaaliraastetta! Mausta kermaviili öljytilkalla ja sitruunamehulla ja sekoita joukkoon soseutettu banaani. Yhdistä banaanikastike kaaliraasteeseen, joka voi olla valko-, puna- tai savoijinkaalia.

Kaali tekee hyvää terveydellesi

Keräkaalit keventävät ruokavaliota, koska niistä kertyy vain vähän energiaa, 22 - 24 kcal 100 grammasta. Vitamiineja kaaleista saa mukavasti: C-, E- ja K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B-ryhmän vitamiineista tärkeää foolihappoa. Kivennäisaineista merkittävin on kalsium, mutta myös kaliumia, mangaania, seleeniä ja rautaa löytyy. Kaaleissa on kohtalaisen paljon sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joilla on merkitystä veren kolesterolitason alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä. Kaaleissa on terveyttä edistäviä flavonoideja, jotka saattavat estää karsinogeenien toimintaa.

Hapankaali on tutkitusti terveysvaikutteista ruokaa, ja se sopii myös herkkävatsaiselle. Hapankaali luo suolistoon otolliset olosuhteet hyville bakteereille eli probiooteille. Hapankaalia voi valmistaa itse tai ostaa valmiina kaupasta. Sitä voi nauttia niin kylmänä kuin kuumanakin ja lisätä salaatteihin, voileiville, patoihin, keittoihin, uuniruokiin ja piirakoihin. Alsacessa lämmintä hapankaalia syödään lohen seurana. Kansanlääkinnässä kaalinlehtiä on kautta aikain käytetty ihokääreinä hoitamaan särkyjä ja tulehduksia esimerkiksi polvivammoissa ja rintatulehduksessa.

Ajankohtaista keräkaalista:</

  • Keräkaaleista valkokaali ohittaa Suomessa muut kaalit kirkkaasti viljelyalan ja satomäärän puolesta. Viime vuonna valkokaalia kasvatettiin 568, punakaalia 23 ja savoijinkaalia 8 hehtaarin alalla. Vastaavasti satomäärät olivat valkokaalilla 18 775, punakaalilla 443 ja savoijinkaalilla 78 tuhatta kiloa v 2008.
  • Tänä vuonna kasvukauden alku oli viileä, joten keräkaalien satokausi pääsi alkamaan hivenen myöhässä. Kesällä säät suosivat, joten kasvu oli nopeaa ja satomäärät nousivat korkeiksi.
  • Tämänvuotinen keräkaalin laatu on erinomainen, ja tässä vaiheessa näyttääkin siltä, että varastoon saadaan hyvälaatuista kaalia.
  • Kaalien kokonaiskulutus on vähentynyt viime vuosina. Valkokaalia kuluu vain vajaa kaksi kaalinkerää henkeä kohti vuodessa. Punakaalin kulutus osoittaa pientä elpymistä. Savoijinkaalia on edes maistanut hyvin harva.
  • Vielä v 2007 lähes jokaiseen suomalaistalouteen (eli 95 prosenttiin talouksista) ostettiin vuodessa ainakin yksi kaalinkerä. Vuonna 2008 kaalia osti vastaavasti enää 83 prosenttia talouksista. (Nielsen, 2009)

Vietämme viikolla 41 (5.10. - 11.10.2009) valtakunnallista Keräkaaliviikkoa

, jolloin toivotaan kaupan nostavan niin valko-, puna- kuin savoijinkaalin näyttävästi esille kauden tuotteina, ammattikeittiöiden suosivan tarjonnassaan keräkaaleja ja että kaalista valmistettaisiin ruokia myös kodeissa.

Coleslaw-kaalisalaatti

500 g valkokaalia
1 omena
1 dl ananasmurskaa (valutettuna)
1 porkkana
pala purjoa
persiljaa

Kastikkeeseen:
0,5 - 1 dl majoneesia
0,5 dl jogurttia
2 rkl ananas- tai omenamehua
suolaa, mustapippuria
sokeria
raastettua piparjuurta

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Terävä juustohöylä tai vihannesleikkuri ovat avuksi, mutta terävällä veitselläkin työ sujuu leikkuulautaa vasten.

Coleslaw-kaalisalaatti
Coleslaw-kaalisalaatti
Raasta omena ja porkkana. Viipaloi halkaistu purjon pala ja hienonna persilja.
Siirrä kaalisuikaleet isoon lävikköön ja huuhtele ne kiehuvan kuumalla vedellä, jolloin kaali pehmenee ja maku pyöristyy. Jäähdytä kaali.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarkista maku.
Yhdistä kaikki aineet kahdella haarukalla nostellen isoon kulhoon. Voit hyvin säilyttää salaattia jääkaapissa seuraavaan päivään. Coleslaw-salaatti sopii erittäin hyvin niin kalan kuin lihan tai makkaran lisäkkeeksi.

Syyskaalivokki

2 valkosipulinkynttä
pala (noin 3 cm) tuoretta inkivääriä
2 sipulia
2 rkl rypsiöljyä
0,25 tl suolaa
puolikas keräkaalia
1 paprika
puolikas maustepaprikaa (chiliä)
1 dl vettä
150 - 200 g viljeltyjä tai metsäsieniä
ripaus sokeria
0,5 dl kuivaa sherryä
(1 rkl seesamiöljyä)

Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri. Kuullota nämä öljytilkassa vokki- tai paistinpannulla ja mausta suolaripauksella.
Suikaloi kaali, paprika ja chili. Lisää pannulle kasvikset ja vesi ja anna ainesten kypsyä kannen alla.
Paloittele mukaan sienet, kuumenna pari minuuttia ja viimeistele ruoka sokerilla, sherryllä ja mahdollisesti seesamiöljyllä.Tarkista maku.

Tiedote: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_57236.jpg
Kylvönurmikon perustaminen ja nurmikon hoito
Nurmikko vaatii hoitoa säilyäkseen kauniina. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat nurmen hyvinvoinnin. Odota, että nurmikko kuivuu lumen sulamisen jälkeen, ja anna sen jälkeen kevätlannoitus. Pian on aika korjata myös talvivauriot.
201010_23503.jpg
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.
202310_83282.jpg
Viherrakentamiseen kuuluu useita osa-alueita
Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat erilaiset maanrakennustyöt, eli maan pohjatyöt (mm. mitttaustekniset toimet, pintamaan poistot, routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, olemassa olevan kasvillisuuden suojaaminen, erilaiset kylvö- ja istutustyöt sekä vesiaiheiden rakentaminen.Viherrakennustyöt ovat sidoksissa vuodenaikojen vaihteluihin ja sulan maan aikaan – joitakin viherrakennustöitä tehdään talvellakin, mutta tällöin kustannukset nousevat selvästi. Talvikaudella viherrakentajat muun muassa kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan.
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton