• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sinivuokko herää kevääseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.07.2022
20227_79102.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Sinivuokkoeli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis) on kevään varhaisimpia kukkijoita. Sen herkät kukat värittävät metsänpohjia jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu osuukin yleensä toukokuun puolelle. Toisinaan sinivuokko innostuu kukkimaan uudelleen syksyllä – ja säiden salliessa vaikka keskellä talvea.

Nimestään huolimatta sinivuokko ei periaatteessa kuulu vuokkojen (Anemone) sukuun, vaikka joskus siitä näkeekin käytettävän Carl von Linnén antamaa nimeä Anemone hepatica. Eri vuokkolajien sukulaisuussuhteita on tutkittu monipuolisesti, mutta kasvitieteilijät eivät ole päässeet yksimielisyyteen sukujen rajaamisesta. Jos asioita katsottaisiin laaja-alaisesti, niin taksonomian sääntöjen mukaan pitäisi kaikki lähisukuiset vuokot, mukaan lukien sinivuokot (Hepatica), kylmänkukat (Pulsatilla) ja eräät muut pienemmät suvut periaatteessa yhdistää samaan Anemone-sukuun.

Sinivuokko on monivuotinen leinikkikasvi

Sinivuokko on leinikkikasvien heimoon kuuluva, monivuotinen ruohokasvi. Se kasvaa 10–15 cm korkeaksi, ruusukemaiseksi mättääksi. Sinivuokon lehdet ovat tummanvihreät, kolmihalkoiset, herttatyviset ja nahkeat. Lehtilavat ovat kooltaan 4–8 x 5–9 cm. Sinivuokon kukat kehittyvät yksittäin varsien latvoihin. Sinivuokosta tunnetaan monenlaisia väri- ja lehtivariaatioita; kukat ovat yleensä nimensä mukaisesti siniset tai sinivioletit, mutta valkoisia, punaisia sekä kirjaviakin yksilöitä löytyy. Kalkkipitoisessa, emäksisessä maassa kasvaessaan kukat voivat tulla hortensian (Hydrangea) kukkien tavoin vaaleanpunaisiksi. Lehdiltään valkolaikkuinenkin muoto on melko yleinen, mutta kerrottuterälehtinen ja lehdiltään kahteen kertaan halkoinen muoto ovat jo harvinaisia.

Kukinnan jälkeen aloittavat sinivuokon uudet lehdet kasvunsa. Lehdet kasvavat kesän ajan, talvehtivat vihreinä ja lakastuvat seuraavana kesänä. Sinivuokon kukkanuput valmistuvat myöhäissyksyllä ja ovat oitis valmiita puhkeamaan kukkaan ilmojen lämmetessä (kukkivista yksilöistä on havaintoja jopa tammi–helmikuulta). Onneksi karaistunut sinivuokko ei yöpakkasia säikähdä eikä edes kunnon takatalvi aiheuta korvaamatonta tuhoa.

Sinivuokon hedelmät ovat vuokoille ja muille leinikkikasveille tyypillisiä pähkylöitä. Muurahaiset levittävät pähkylöitä, sillä pähkylöissä on niitä houkutteleva lisäke eli elaiosomi. Sinivuokko leviääkin luontaisesti vain muurahaisten levittämien siementen avulla.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Lehtomaisten metsien kasvi

Suomen luonnossa sinivuokkoa voi tavata tuoreissa ja kuivissa lehdoissa sekä lehtomaisissa metsissä. Se suosii vettä läpäiseviä moreenimaita, kuten harjuja ja mäkiä ja karttaa savikoita, kuivia kankaita sekä pysyvästi kosteita paikkoja.

Sinivuokko on suosittu puutarhakasvi, jota on yleisesti siirretty luonnosta puutarhoihin. Ennen lajin osittaista rauhoittamista sinivuokkoja kerättiin keväisin myytäväksi kaupunkien toreille, esimerkiksi Helsingissä. Moni lajin nykyesiintymistä on myös seurausta ihmisten siirtoistutuksista kotipuutarhoihin ja mökkien pihoille. Taajamien tuntumassa se onkin selvästi huvennut, sillä sinivuokko ei pysty kasvullisesti laajentamaan aluettaan ja koko tuppaan kaivaminen voi hävittää lajin luontaiselta kasvupaikaltaan.

Tiesitkö? Sinivuokko on Suomessa leskenlehden ja valkovuokon tavoin kevään ensimmäisiä kukkijoita ja sen kukinnan edistymistä seurataan meillä muun muassa Luontoliitonvuosittaisessa kevätseurannassa. Sinivuokko on myös Hämeen maakuntakukka ja tuoreiden lehtojen indikaattorilaji. Sinivuokko poistettiin rauhoitettujen lajien listalta vuonna 2005.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Lisää tietoa vuokoista:

Puutarha.netin Kasvikortistosta

löytyy tietoa, kuvia ja hoito-ohjeita vuokoista ja

Keskustelupalstalta

löytyy mielenkiintoista luettavaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.
20154_43011.jpg
Haaveiletko työstä puutarhurina tai floristina?
Puutarha-ala tarjoaa monenlaisia tehtäviä sekä viheralalla että puutarhakaupassa. Jos olet kiinnostunut kasveista sekä niiden hoidosta ja haluat nähdä oman työsi tuloksen, hakeudu TTS:aan koulutukseen. Voit erikoistua joko viheralalle tai kukka- ja puutarhakaupan alalle.
20232_14928.jpg
Keväällä huomio huonekasveihin
Huonekasvit ovat tärkeä sisustuselementti ja niillä voidaan korostaa persoonallista tyyliä ja kodin tunnelmaa. Kasvitrendit vaihtuvat samalla tavalla kuin muukin muoti. Suurin osa silti toivoo kasvilta helppohoitoisuutta, tosiharrastajat taas hakevat haasteita ja erikoisuuksia.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton