Helppohoitoisia perennoja
Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2022
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla
Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.
Muratti - kaunis viherkasvi
Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi: