• Etusivu
  • Kasvillisuus

Biolanin kehittämälle Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20097_17610.jpg

Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.

Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.

Novarbo-järjestelmä mahdollistaa niin sanotun suljetun kasvihuoneen rakentamisen. Se on ympäristöystävällinen ja erittäin tehokas tapa hoitaa nykyaikaisen kasvihuoneen ilmasto kasveille optimaaliseksi. Novarbo-järjestelmässä auringon ja valaistuksen tuoma ylimääräinen lämpö ja kasvien haihduttama liika kosteus johdetaan pisaraverhon avulla ulos kasvihuoneesta. Pisaraverhon muodostama avoin lämmönvaihdin toimii erittäin suurella hyötysuhteella (COP 50 -100). Yhden kW:n sähköteholla saadaan aikaan jopa 100 kW:n jäähdytysteho.

Novarbo-ilmastonhallintajärjestelmä perustuu sisälle rakennettuun, kasvihuonerakenteisiin integroituun suutinputkistoon ja pisaranerottimiin. Suuttimien muodostama, tarkasti mitoitetuista pisaroista rakentuva pisaraverho muodostaa ilmavirtauksen kasvihuoneen sisällä ilman lisäpuhaltimia. Ilmavirtauksen avulla koko kasvihuoneilma saadaan jäähdytettyä ja haettua optimiolosuhteet kaikkialle kasvustoon.

Jopa 40 prosentin sadonlisäys

Suljettu kasvihuone on lisäksi tehokas ulkoa tulevia tuholaisia ja taudinaiheuttajia vastaan. Se vähentää torjunta-aineiden käytön tarvetta ja tehostaa biologista torjuntaa kasvihuoneessa.

Koska kasvihuoneeseen muodostunutta liikalämpöä ja kosteutta ei tarvitse tuulettaa ulos, voidaan lisävalojen ja korkeamman hiilidioksidipitoisuuden avulla saavuttaa suuria hyötyjä. Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. Aurinkoisina ja kuumina päivinä lämpötilansäätömahdollisuus on kukka- ja ruukkukasviviljelyssä sadon ajoituksessa merkittävä järjestelmän tuoma etu.

Järjestelmä räätälöidään yksilöllisesti kunkin viljelijän rakenteeseen sopivaksi. Novarbo- ilmastonhallintajärjestelmä sopii uusiin ja vanhoihin kasvihuoneisiin, joissa on nykyaikainen säätöautomatiikka. Myös laitteiston tehotaso on valittavissa kasvien, kasvihuoneen ja viljelijän tarpeiden mukaan.

Novarbo-järjestelmä palkittiin Satakunnan INNOSUOMI 08-palkinnolla marraskuussa 2008. Novarbo-järjestelmä on patentoitu yli 20 maassa.

Biolanin kehittämän Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. (Kuva: Biolan)
Biolanin kehittämän Novarbo-järjestelmän käyttö nostaa kasvihuonevihanneksilla satotasoa jopa 10–40 prosenttia kasvista riippuen. (Kuva: Biolan)

Lisätietoja:
Ammattiviljelyliiketoiminnan johtaja Teppo Rantanen 040-5010 589
Myyntipäällikkö Anssi Jalava 0400-598 604

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62562.jpg
Tee se itse hyönteishotelli
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
20066_210.jpg
Köynnösten leikkaus
IstutusleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.HoitoleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa
20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20232_80830.jpg
Pihan valaistus on kokonaisuus - led-valaisimilla onnistut
Kesäaikaan pihassa tarvitaan vain vähän lisävaloa, mutta ajankohta on otollinen pihan kunnostuksen yhteydessä tehtäville valaistusremonteille. Ympärivuotiseen käyttöön sopivat, kiinteästi paikoilleen asennettavat valaisimet on hyvä asentaa, kun muitakin maanmuokkauksia ja pihanrakennustöitä tehdään.
20235_81638.jpg
Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa
Vanhan kolmihaaraisen katajan yksi haara repeytynyt lumen painosta. Mitä pitäisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton