• Etusivu
 • Rakentaminen

Tee se itse: Ulkohuussi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_38479.jpg

Esimerkki huussin koosta. (Kuva: Puutarha.net)

Nykyaikainen kuivakäymälä on käytössä hajuton, viihtyisä ja mukava käyttää. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on sen rakentamisessa, asentamisessa ja laitevalinnoissa kuitenkin huomioitava tietyt perusseikat. Tässä ohjeet huussista, jonne soveltuu esimerkiksi tilavuudeltaan n. 200 litrainen käymälä.

Huussin sijoitus ja sopiva koko

Huussin sijainti kannattaa miettiä ensimmäiseksi. Se ei saa olla liian kaukana asuinrakennuksesta. Myös yleisin tuulen suuntaa kannattaa ottaa huomioon, jotta mahdolliset hajut eivät leviä pihapiiriin.

Tämän jälkeen voi ruveta pohtimaan huussin kokoa.

Huussin tulee olla riittävän tilava, mutta ei turhan suuri. Hyvä pohjan koko on esimerkiksi 1500x1300 mm.

Hyvä sisätilankorkeus seinien vierellä on vähintään 2100 mm lattian pinnasta mitattuna. Lisäkorkeudesta ei kuitenkaan ole haittaa ja mikäli käytät valmisovea, tarvitaan korkeampi sisätila.

Harjakattoisessa mallissa harja tulee luonnostaan olemaan seinänvierustoja korkeammalla.

Huussin perustustyöt

Maaperä huussin alla tulee olla kantavaa tai peräti betonilaatta, eikä routa saisi päästä aiheuttamaan vaurioita siihen. Kompostikäymälä kannattaa asettaa suoraan tasaiselle ja routimattomalle maalle, ei siis lautalattian päälle.

Varsinaista huussin kehikkoa aletaan kasata vaihtoehtoisesti joko luonnonkivien tai harkkojen päälle. Ota kuitenkin huomioon, että rakennus tulisi tuulisitoa, jotta kovat tuulet yms. eivät pääse sitä kaatamaan.

Suositeltavin ratkaisu on kaivaa perustukset nurkkiin ja tasata sekä tiivistää kuoppaan mursketta, jonka päälle pinotaan pilariharkoista nurkkatolpat. Tarkista näiden suoruus.

Koska pilariharkot valetaan täyteen betonia, voidaan niiden sisälle asentaa harjaterästapit, joiden avulla rakennus sidotaan perustuksiin. Pilariharkkojen päälle asetetaan bitumikaistaa, joka estää kosteuden imeytymisen puurakenteisiin. Mikäli maaperä on routivaa, kannattaa pilariperustus viedä routarajan alapuolelle asti. Maanpinnalle tulisi jäädä yksi harkko näkyviin.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Näin rakennat huussin rungon

Puukehikon kokoaminen aloitetaan alajuoksusta. Sopiva puutavara alajuoksuun on esimerkiksi 50x150mm tai 50x100mm kestopuu. Puutavaraan on esiporattu reikä harjateräksien läpitulemista varten, varsinainen puutavara asetetaan lappeelleen harkkojen ja bitumikaistan päälle. Harjateräkset lyödään puutavaran suuntaiseksi, jolloin alajuoksu ei pääse liikkumaan harkkojen päältä. Muista mitata pohjasta ristimitta vastakkain olevien nurkkien välillä. Kaikki on hyvin, mikäli mitat ovat keskenään yhtäsuuret.

Runkotavaraksi soveltuu 50x100 mm puutavara. Tässä vaiheessa on tärkeää laskea runkotolppien jako. Niiden tulisi olla tasajaolla mikäli suinkin mahdollista. Runkotolppien määrä määräytyy huussin mittojen mukaan. Ota huomioon ikkuna- ja oviaukot. Ikkuna-aukko ei ole välttämätön, mikäli huussin ovessa on ikkuna. Harvemmin kuitenkin huussissa on sähköt, joten ikkuna tuo mukavasti valoa. Lattianiskoja laittaessasi, kannattaa ne asentaa siten, että itse istuimen eteen ei tarvitse tehdä erillistä porrasta, vaan varsinainen porras on jo itse huussin ulkopuolella.

Ota lattianiskoja asentaessasi huomioon käymäläistuimen koko, mikä vaikuttaa lattianiskojen sijoittumiseen. Mikäli nostat huussin lattiapintaa kokonaisuudessaan, niin tue lattianiskat runkotolppiin. Jos taas teet erillisen portaan istuimen eteen, niin tue lattianiskat alajuoksuun.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Katto pään päälle

Runkotolppien yläpäät tulee myös sitoa keskenään käyttäen 50x100 puutavaraa. Näin saat myös alustan vesikattorakenteille. Tässä kohtaa on jälleen kyse omasta mieltymyksestä, haluaako huussiinsa yksilappeisen katon vai harjakaton.

Harjakattoinen huussi tarvitsee kattotuolit, jotka voit tehdä itsekin käyttäen riittävän vahvaa puutavaraa sekä riittävästi nauloja tai muita kiinnikkeitä. Kattotuolin mitoitukset riippuvat oman huussisi koosta. Ota huomioon että katon tulee kestää kuormaa (esimerkiksi talvella lunta), joten ne tulee olla tukevat ja kunnolla tehdyt. Hyvä kaltevuus katolle on 1:3 – 1:1,5. Kattotuolit kiinnitetään tiukasti yläsidepuuhun, jotta ne eivät pääse liikkumaan.

Hyvänä katon pintamateriaalina voidaan pitää esimerkiksi huopaa tai vaihtoehtoisesti peltiä. Kattohuovan asentamiseksi tarvitsee lyödä kattotuoleihin raakaponttipaneeli, jonka päälle alushuopa ja lopullinen pintakermi. Kattohuovan kiinnittämisessä käytetään sopivan mittaisia huopanauloja. Naulan pituus määräytyy alustan mukaan.

Tuuletusta varten täytyy kattoon tehdä läpivienti tuuletusputkelle. Tuuletusputki on halkaisijaltaan 75 mm. Läpiviennin tiivistys riippuu huussiin valitusta kattomateriaalista. Valmiita tiivistyspaketteja on saatavilla useista rautakaupoista. Tärkeää on kuitenkin se, että kosteutta ei pääse tuuletusputken läpiviennistä rakenteisiin. Putken tulisi ulottua >500 mm läpivientikohdasta ylöspäin, katon harjan yläpuolelle. Näin hajut pääsevät tuulettumaan pois.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Ikkunat, ovi ja ulkoverhous

Kun katto on saatu paikoilleen, voidaan ovi ja ikkunan karmit asentaa paikoilleen sekä laudoittaa seinät. Huussin ovi voi olla valmisovi, jolloin tulee huomioida oviaukon mitoitus. Valmisovet ovat karmeineen yleensä moduulimitoissa M21, mikä tarkoittaa 2100 mm korkeutta. Huussin leveys sekä korkeus vaikuttavat myös siihen, minkä kokoinen ovi sopii.

Oven voi kuitenkin tehdä myös itse laudoista ja nauloista. Saranat kiinnitetään runkotolppaan/ulkovuoraukseen.

Itse tehtynä lautaovi toteutetaan asettamalla lautoja riviin rinnakkain, jonka jälkeen niihin naulataan sekä ylä- että alareunaan saranoiden korkeudelle vaakasuuntaisesti lauta. Vaakasuuntaisten lautojen väliin kannattaa naulata vielä vinottain lauta, joka estää oven vääntyilyn. Hyvä leveys ovelle on 700–900 mm.

Valmiin huussin voit viimeistellä mieleiseksesi. (Kuva: Puutarha.net)
Valmiin huussin voit viimeistellä mieleiseksesi. (Kuva: Puutarha.net)

Jälleen kerran on kiinni omasta mieltymyksestä, haluaako seinälaudat vaaka- vai pystysuuntaan. Mikäli valitaan pystylaudoitus, tulee runkotolppiin lyödä laudat vaakasuuntaan –näin varmistetaan riittävä tuuletus. Ulkonäöllisesti pystylaudoituksesta voi tehdä millaisen haluaa… lomalaudoituksen, rimoituksella, laudat tiiviisti toisiaan vasten… mielikuvitus on rajana. Perinteisin on rimoitus, jossa kahden leveän laudan väliin on jätetty pieni rako. Raon päälle on naulattu ohuempi rima. Ulkonäön viimeistelee nurkkalaudat sekä ikkunan ja oven pieleen asennetut laudat. Koska tarkoitus on päästä tyhjentämään kompostikäymälä ilman sen suurempia siirtämisiä, tulee huussin takaseinään jättää >800 x >430 mm oleva aukko, jonka kautta voidaan tyhjennys suorittaa.

Huussin lattia

Lattiamateriaaliksi soveltuu esimerkiksi 28x95 mm ponttilauta, joka naulataan lattiajuoksujen kohdalta kiinni tukevasti ja riittävän tiheästi. Koska lattianiskojen jaossa huomioitiin tulevan istuimen koko, voidaan nyt lattiaan sahata istuinta varten oikean kokoinen aukko sabluunaa käyttäen. Varaudu kuitenkin siihen että saatat joutua suurentamaan aukkoa tai vastaavasti listoittamaan istuimen ympärystän esimerkiksi köyttä käyttäen.

Viimeistele huussi mieleiseksesi!

Huussissa tulee kenties istuttua hetki, jos toinenkin. Jotta tilasta saisi viihtyisän, niin sen sisustamiseenkin voi käyttää tovin ja päästää vaikka mielikuvituksensa valloilleen! Katso vaikka mallia näistä Sisusta huussi viihtyisäksi -artikkelin kuvista.

Eikä huussin rakentamisessakaan tarvi olla niin perinteitä kunnioittava, vaan siitä voi tehdä vaikka pihan piristyksen. Sopisiko pihaasi jokin Kuivakäymälälle komeat kuoret -artikkelin toteutuksista?

Tarvikkeiden määrät ovat riippuvaisia huussin koosta.

 • Pilariharkkoja perustuksiin
 • Kevytbetonia
 • Harjaterästä alajuoksun kiinnitykseen
 • Bitumikaistaa kosteuseristykseen harkkojen ja puutavaran väliin
 • 50x150 tai 50x100 puutavaraa alajuoksuun (kestopuu)
 • 50x100 puutavaraa runkoon sekä yläsidepuuhun
 • Kuumasinkittyjä nauloja
 • Puutavaraa kattotuoleja varten, puutavaran koko sekä määrä määräytyvä kattotuolien mitoituksesta
 • Katemateriaali, esimerkiksi bitumikermi tai pelti (mikäli valitaan bitumikermi, tarvitaan alle vielä raakaponttilautaa ja kermin kiinnitykseen huopanauloja)
 • Katon läpivientitiiviste
 • Ulkovuorilautaa
 • Ponttilautaa 28x95 lattiaa varten
Ohje

Ohje

Mitä tarvitset?

Tarvikkeiden määrät ovat riippuvaisia huussin koosta.

 • Pilariharkkoja perustuksiin
 • Kevytbetonia
 • Harjaterästä alajuoksun kiinnitykseen
 • Bitumikaistaa kosteuseristykseen harkkojen ja puutavaran väliin
 • 50x150 tai 50x100 puutavaraa alajuoksuun (kestopuu)
 • 50x100 puutavaraa runkoon sekä yläsidepuuhun
 • Kuumasinkittyjä nauloja
 • Puutavaraa kattotuoleja varten, puutavaran koko sekä määrä määräytyvä kattotuolien mitoituksesta
 • Katemateriaali, esimerkiksi bitumikermi tai pelti (mikäli valitaan bitumikermi, tarvitaan alle vielä raakaponttilautaa ja kermin kiinnitykseen huopanauloja)
 • Katon läpivientitiiviste
 • Ulkovuorilautaa
 • Ponttilautaa 28x95 lattiaa varten

Lue lisää:

Tiedäthän, että kuivakäymälästä syntyvää ainesta jatkokäsittelemällä saat ravinteikasta maanparannusainetta puutarhaasi? Lue Kuivakäymäläjätteen hyötykäyttö puutarhassa ja pistä ravinteet takaisin kiertoon.

Rakentaminen
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite -murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Eikä tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton