• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee itse kivinen pihapolku

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.08.2011Päivitetty 26.06.2018
20118_27444.jpg

Astele omalla kivipolulla Kuva: Ikikivi

Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!

Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.

Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Näin teet pihapolun kivestä

Pohjatyöt:

Kantavan kerroksen tarpeellisuus ja vahvuus riippuu pohjamaan rakenteesta; kantava maa-aines ei vaadi erillistä kantavaa kerrosta ollenkaan, kun taas routivalla savimaalla sen tekeminen on erittäin tärkeää. Jos siis olet aikeissa perustaa kivikäytävän tai polun savimaalle, niin poista aluksi pintamaata vähintään 20 cm syvyydeltä, levitä suodatinkangas ja lisää 10 cm:n kerros soraa tai mursketta. Tiivistä kantava kerros täryttämällä ennen asennushiekan levittämistä.

Jos taas teet kivikäytävän kantavamman maa-aineksen päälle, niin siinä tapauksessa riittää rikkaruohojen poisto käytävän levyiseltä alueelta. Suodatinkangas auttaa tässäkin tapauksessa käytävän jatkohoitoa, joten sen voi laittaa asennushiekan alle.

Mahdolliset reunakivet tai muu reunamateriaali asennetaan tässä vaiheessa.

Työn valmistelu ja kivien ladonta:

Asennushiekaksi levitetään koko käytävän alueelle 5-10 cm:n kerros kivituhkaa. Sitä ei tiivistetä.

Suunnittele polun muoto ennen työhön ryhtymistä; pura kivet lavoilta ja asettele niitä tulevan käytävän viereen. Kivet ovat kuin palapelin paloja - niiden näkeminen auttaa hahmottamaan oikeat paikat ja helpottaa sekä nopeuttaa kivien asentamista.

Ota seuraavat seikat huomioon kivien asettelussa:

  • Laita isommat kivet reunoille ja pienemmät keskelle
  • Vältä neljän kulman risteyksiä
  • Vältä pitkiä yhtenäisiä saumoja
  • Kiveykseen saa lisää arvokkuutta, jos tekee portaiden ja oven edustan sekä polun alkupään hieman leveämmäksi - ja käyttää kookkaampia paloja.
  • Ruohosaumoja varten kivien väleihin tulee jättää noin 5-7 sentin raot.

Asenna jokainen kivi erikseen niin, että tasaisempi pinta jää näkyviin. Teräviä kulmia voit muotoilla napauttamalla kiveä haluamastasi kohdasta moskalla tai reilunkokoisella vasaralla. Tee asennushiekkaan kiven keskelle pieni painanne, aseta kivi paikoilleen ja naputtele sitä kumivasaralla niin että se asettuu paikoilleen. Tiivistä sitten hieman hiekkaa kiven alle vasaran varrella tai vaikkapa istutuskauhalla. Jatka näin kivi kiveltä. Myös vedellä tiivistäminen auttaa kivien asettumista paikoilleen.

Kivipolun viimeistely:

Kun liuskekivipolun tai -käytävän jokainen kivi on paikoillaan, niin voit täyttää kivien välit. Mikäli kyseessä on askelmitan mukaan tehty liuskekivipolku, niin levitä kivien reunoille samaa multaa, kuin ympärillä on - jos taas olet tehnyt liuskekivistä käytävän, niin täytä välit kivituhkalla. Tiivistä saumat kastelemalla ja harjaa ylimääräinen aines kivien päältä pois.

Jos kivipolkusi on nurmikolla tai käytävä rajautuu siihen, niin levitä hyvää nurmimultaa kivien ympärille tai reunoille, kylvä ruohonsiemenet ja tiivistä. Etenkin kapeat ruohosaumat kuivuvat herkästi, joten muista huolehtia myös kastelusta.

Vinkki: Miltä kuulostaisi pehmeä sammal kivien välissä? Kaada kivien väleihin vedellä laimennettua maitoa tai vaikka olutta, johon olet sekoittanut hieman sammalsilppua "siemeneksi". Sammal ei juurikaan kestä kulutusta, joten tämä vinkki sopii parhaiten harvemmin käytettäville kivipoluille.

Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_814_ikikivilaatua.htm
Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20097_17610.jpg
Biolanin Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto
Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
20081_7861.jpg
Hyötypuutarhasta ruokapöytään
Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.
202311_83110.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuivatti viinimarjapensaat?
Olimme lomalla kaksi viikkoa ja palattuamme punaiset viinimarjapensaamme olivat kuivuneet ihan kokonaan. Lähtiessämme kaikki oli kunnossa. Mitä on tapahtunut? Pensaat ovat oletettavasti 1960-luvulta.
20228_79400.jpg
Konstit, joilla saa rikkakasvit pois? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on myös koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi myrkyttäessä huomioida.
202111_73621.jpg
Savipihalle soveltuvat puut?
Savimaan työstäminen puutarhassa on haastavaa, kovaa työtä ja vaatii kärsivällisyyttä. Kasvualustana savi on tiivis ja kylmä. Talvella maahan sitoutunut vesi jäätyy ja keväällä routiessaan savimaa voi vahingoittaa ja katkoa kasvien juuria. Savimaa myös lämpiää hitaammin kuin hiekkaisemmat maalajit ja kuivuessaan savi muuttuu kovaksi ja halkeilevaksi. Huonoista puolistaan huolimatta savimaa on vettä pidättävä, ravinteikas maalaji, jonka parhaat puolet saa esiin maanparannuksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton