TAKAISIN

Tee itse kivinen pihapolku

Julkaistu: 15.8.2011

Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!

Astele omalla kivipolulla Kuva: IkikiviAstele omalla kivipolulla Kuva: Ikikivi
Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.

Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Näin teet pihapolun kivestä

Pohjatyöt:

Kantavan kerroksen tarpeellisuus ja vahvuus riippuu pohjamaan rakenteesta; kantava maa-aines ei vaadi erillistä kantavaa kerrosta ollenkaan, kun taas routivalla savimaalla sen tekeminen on erittäin tärkeää. Jos siis olet aikeissa perustaa kivikäytävän tai polun savimaalle, niin poista aluksi pintamaata vähintään 20 cm syvyydeltä, levitä suodatinkangas ja lisää 10 cm:n kerros soraa tai mursketta. Tiivistä kantava kerros täryttämällä ennen asennushiekan levittämistä.

Jos taas teet kivikäytävän kantavamman maa-aineksen päälle, niin siinä tapauksessa riittää rikkaruohojen poisto käytävän levyiseltä alueelta. Suodatinkangas auttaa tässäkin tapauksessa käytävän jatkohoitoa, joten sen voi laittaa asennushiekan alle.

Mahdolliset reunakivet tai muu reunamateriaali asennetaan tässä vaiheessa.

Työn valmistelu ja kivien ladonta:

Asennushiekaksi levitetään koko käytävän alueelle 5-10 cm:n kerros kivituhkaa. Sitä ei tiivistetä.

Suunnittele polun muoto ennen työhön ryhtymistä; pura kivet lavoilta ja asettele niitä tulevan käytävän viereen. Kivet ovat kuin palapelin paloja - niiden näkeminen auttaa hahmottamaan oikeat paikat ja helpottaa sekä nopeuttaa kivien asentamista.

Ota seuraavat seikat huomioon kivien asettelussa:

  • Laita isommat kivet reunoille ja pienemmät keskelle
  • Vältä neljän kulman risteyksiä
  • Vältä pitkiä yhtenäisiä saumoja
  • Kiveykseen saa lisää arvokkuutta, jos tekee portaiden ja oven edustan sekä polun alkupään hieman leveämmäksi - ja käyttää kookkaampia paloja.
  • Ruohosaumoja varten kivien väleihin tulee jättää noin 5-7 sentin raot.

 

Kivikäytävän asennusta Kuva: IkikiviKivikäytävän asennusta Kuva: Ikikivi
Kivikäytävän asennusta Kuva: IkikiviKivikäytävän asennusta Kuva: Ikikivi
Asenna jokainen kivi erikseen niin, että tasaisempi pinta jää näkyviin. Teräviä kulmia voit muotoilla napauttamalla kiveä haluamastasi kohdasta moskalla tai reilunkokoisella vasaralla. Tee asennushiekkaan kiven keskelle pieni painanne, aseta kivi paikoilleen ja naputtele sitä kumivasaralla niin että se asettuu paikoilleen. Tiivistä sitten hieman hiekkaa kiven alle vasaran varrella tai vaikkapa istutuskauhalla. Jatka näin kivi kiveltä. Myös vedellä tiivistäminen auttaa kivien asettumista paikoilleen.

Kivipolun viimeistely:

Kun liuskekivipolun tai -käytävän jokainen kivi on paikoillaan, niin voit täyttää kivien välit. Mikäli kyseessä on askelmitan mukaan tehty liuskekivipolku, niin levitä kivien reunoille samaa multaa, kuin ympärillä on - jos taas olet tehnyt liuskekivistä käytävän, niin täytä välit kivituhkalla. Tiivistä saumat kastelemalla ja harjaa ylimääräinen aines kivien päältä pois.

Jos kivipolkusi on nurmikolla tai käytävä rajautuu siihen, niin levitä hyvää nurmimultaa kivien ympärille tai reunoille, kylvä ruohonsiemenet ja tiivistä. Etenkin kapeat ruohosaumat kuivuvat herkästi, joten muista huolehtia myös kastelusta.

Vinkki: Miltä kuulostaisi pehmeä sammal kivien välissä? Kaada kivien väleihin vedellä laimennettua maitoa tai vaikka olutta, johon olet sekoittanut hieman sammalsilppua "siemeneksi". Sammal ei juurikaan kestä kulutusta, joten tämä vinkki sopii parhaiten harvemmin käytettäville kivipoluille.
 

Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikiviValmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi