TAKAISIN

Huonekasvit hengissä talven yli?

Päivitetty: 15.2.2021

Miksi huonekasvini tiputtavat talvella lehtiään ja ovat kovin kärsivän oloisia? Hoidan niitä yhtä hyvin kuin kesälläkin, joten siitä ei pitäisi olla kyse.

Valon määrän luonnollisesti vähentyessä pitäisi myös hoidon määrää vähentää. Eri kasvilajeilla saattaa toki olla hieman toisistaan poikkeavia toiveita talvihoitonsa, mutta periaatteessa seuraavat säännöt koskevat kaikkia huonekasvejamme:

Valoisa ja vedoton paikka
Sijoita huonekasvit talvella mahdollisimman valoisaan paikkaan; mieluiten etelä- tai länsipuolelle. Etenkin kirjava- ja vaalealehtiset kasvit tarvitsevat runsaasti valoa. Luonnonvalon vähyyttä voi korvata myös oikeaoppisella kasvilampulla. Muista myös, ettei mikään kasvi pidä vedosta tai lämpötilan vaihteluista.

Vähennä kastelua
Kastele säännöllisesti ja kerralla reilusti - mutta pidennä kasteluväliä niin, että multa ehtii hieman kuivahtamaan. Jotkin kasvit viettävät talven miltei kuivana – toiset tarvitsevat tasaisempaa kastelua. Tutustu kasviesi toiveisiin! Laske lämpötilaa ja sumuttele Huoneen lämpötila on usein liian korkea ja ilma kovin kuiva. Laske siis lämpötilaa parilla asteella ja paranna ilmankosteutta sumuttelemalla kasveja mahdollisimman usein.

Lannoitus minimiin
Kukkiville kasveille voit antaa kastelun yhteydessä lannoitetta, mutta muuten talvella ei tarvitse lannoittaa. Riittävä ravinnetaso saadaan ylläpidettyä merilevälisällä.
1920flower-2761980_1920