• Etusivu
  • Hoitotyöt

Anna lempeä lähtö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_44020.jpg

Ruosteenpoistaja

Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.

Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.
Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Joskus tarhurin tarvitsee turvautua lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Myrkystä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ne vahingoittavat myös hyönteisiä, puutarhan pikku sankareita. Luontoa kunnioittava tarhuri pystyy välttämään myrkkyjä ja kemikaaleja käyttämällä luonnonmukaisia torjunta-aineita ja ikivanhoja kotikonsteja. Moni rohto syntyy keittiökaappien antimista.

Jos kuitenkin turvaudut kaupan torjunta-aineiden käyttöön, valitse luomuviljelyssä hyväksyttyjä, pyretriinipohjaisia aineita. Pyretriiniä esiintyy luonnossa ja se hajoaa nopeasti.

Tutustu ympäristöystävällisiin Neudorff -tuotteisiin

Lue lisää tuholaisten ja tautien torjunnasta

9 lyömätöntä kotirohtoa

Ruosteenpoistaja
500 g tuoretta pietaryrttiä
10 l vettä
Kaada kiehuva vesi pietar­yrtin kukintojen päälle kattilaan. Anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Laimenna nestettä suhteessa 1:2. Käytä kasvien homeen ja ruosteen torjuntaan.

Nokkoslannoite
1 kg tuoreita nokkosia
5 litraa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan. Siivilöi lehdet pois. Käytä liuosta lannoitteena vedellä laimennettuna. Käytä kasteluliuokseen 1 osa nokkosliuosta ja 10 osaa vettä. Nokkoshaudute on erittäin typpipitoista, joten älä käytä sitä liikaa loppukesällä. Jos haluat vahvistaa ravinnepitoisuutta, voit lisätä nokkosveden joukkoon muutaman kanankakkarakeen. Hajuvaroitus!

Chilisumute
Chilisumute

Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittimella. Siivilöi neste. Lisää mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Chilimyrkky tehoaa erilaisiin tuholaisiin. Varo vahvan sumutteen joutumista silmiin!

Raparperi­- kirvakarkote
700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperin lehtiä teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana kirvojen tuhoksi.

Sipuliliemi ja minttuhaudute
Sipuliliemi ja minttuhaudute

Mansikkahomeen sipulisurma
100 g silputtua sipulia
10 l vettä
Silppua sipuli ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen hautua puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana mansikkahomeen torjuntaan. Käsittely on hyvä uusia kolmena päivänä peräkkäin.

Minttuinen tuholaispelote
3 dl tuoreita mintunlehtiä
1,2 l vettä
Soseuta minttu tehosekoittimessa vesitilkan kera. Lisää loppu vesi, sekoita ja siivilöi. Laimenna nestettä suhteessa 1:4. Sumuta kirvoja ja tuholaistoukkia.

Ruokasoodasumute
Ruokasoodasumute

Ruokasooda­sumute härmään
3 tl ruokasoodaa
3 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Sekoita ainekset keskenään. Sumuta rohtoa sienitautien kuten härmän vaivaamille kurkun ja kesäkurpitsan lehdille sekä marjapensaille.

Tomaatinlehtiuute
kourallinen tomaatinlehtiä
1 l vettä
Anna tomaatinlehtien liota muutama tunti vedessä. Siivilöi lehdet pois. Käytä vettä yhdessä mäntysuopaliuoksen kanssa torjumaan pehmeitä tuholaisia kuten kirvoja.

Mäntysuopaliuos
1 dl mäntysuopanestettä
5 l vettä
Sekoita ainekset ja sumuta laimentamattomana kirvoja ja muita pehmytkuorisia tuholaisia vastaan. Toista käsittely pari kolme kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta kuoriutuviin toukkiin.

Huomio

Huomio

Katso toisin

Rikkakasvit koettelevat tarhurin hermoja, mutta mietipä, mikä on oikeasti rikkakasvi. Voikukan ahkerasta kukinnasta jaksaa ehkä iloita, kun tietää sen tarjoavan ravintoa perhosille ja muille pölyttäjille.

Jos kuitenkin toivoisit ne sinne, missä pippurikin kasvaa, on tehokkain keino kumartua kitkemään. Vuohenputken ja nokkosen voi jopa kitkeä lautaselle. Rikkaruohojen ennaltaehkäisynä toimii maanpinnan peittäminen katteilla tai aluskasveilla.

Paras keino suojautua tauteja ja tuholaisia vastaan on kasvattaa vahvoja taimia. Kun huolehdit hyvin kasvin ravinteiden, veden ja valon saannista, se kasvaa vastustuskykyiseksi taudeille.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20122_29569.jpg
Kylvä kukkaniitty
OSA 1: Kasvien valintaNiitty on usein kasvien mosaiikkia. Alueen eri osissa kasvaa hyvin erilaisia kukkia. Kasvivalinnassa onkin otettava huomioon niin paikan valo- ja kosteusolosuhteet kuin maaperän laatukin.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi nämä kasvien valintaan vaikuttavat seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Rakentaja.fi verkkokaupasta sekä Suomen Niittysiemen Oy:n omasta verkkokaupasta!
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.
20143_38411.jpg
Piha on melkein valmis... Paljonko varata rahaa pihan viimeistelyyn?
Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.
202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Mikä vikana, jos kompostointi ei suju?
Kompostointi on ekologinen ja ympäristöystävällinen tapa hävittää niin keittiön biojätteet kuin puutarhajätteetkin. Jokainen kompostin hoitaja haaveilee tuoksuvan muhevasta, ravinteikkaasta mullasta, jota voi sitten hyödyntää puutarhassaan. Osaatko sinä kompostoida?Aina kompostointi ei kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla; maatuminen ei tunnu etenevän, muurahaisia vilisee tai koko komposti haisee kuin kalanraato. Mitä silloin on mennyt vikaan?Kysytään kompostoinnin asiantuntijalta, Biolanin Riikka Kerttulalta, mitä meidän pitäisi tehdä!
202111_73708.jpg
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen: joulunäyttelyitä ja markkinamenoa
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton