• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valitse oikeanlaiset kasvit haudalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.02.2023
20232_70500.jpg

(Kuva: Pixabay)

Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Hautakukkien kasvualusta ja lannoitus

Haudalle tarvitaan hyvää multaa, joka pystyy sitomaan vettä ja luovuttamaan sitä kasveille tarpeen mukaan. Esimerkiksi Biolan Kesäkukkamulta sisältää luonnonmukaista biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Haudalle lisätään vuosittain uutta, ravinteikasta multaa. Jos maa on helposti kuivuvaa tai lähistöllä on suuria puita, jotka työntävät juurensa kukkien multaan, voi esimerkiksi Biolan Kukanpesäolla ratkaisu kasvien viihtymiseen. Kukanpesässä on myös kahden litran vesivarasto pohjalla, jolloin kastelutarve vähenee hieman.

Kaikkia haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Luonnonlannoitteilla koko kesän aikana tarvittava ravinnemäärä voidaan antaa kerralla eikä lannoitusta tarvitse istutuksen jälkeen muistella. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan Luonnonlannoitettapieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä. Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Kesäkukan taimille sopiva annostus on noin 1–2 dl /taimi.

Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)

Sopivat, helppohoitoiset kasvit haudalle

Keväällä voidaan haudalle istuttaa sipulikasveja ja orvokkeja, jotka kestävät muutaman asteen pakkasta. Myös esimerkiksi marketta, krysanteemi ja lumihiutale sietävät alhaisia lämpötiloja. Arimpien kesäkukkien istutusaika on vasta kesäkuun puolella.

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin suosittuja haudoilla. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

Aurinkoiselle haudalle:

• hopealanka
hopeavillakko
hopeayrtti
kirjotulikruunu
koristeportulakka

kukonharja, kukontöyhtö
• laventeli
marketta
neilikat
• nolaana

petuniat
pelargoni
samettikukat
siniviuhka
timanttikukka

tulisalvia
tuoksupielus
tähtisilmä
verbenat

Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)

Kasveja varjoisalle paikalle:

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa.

Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä.

ahkeraliisa
lumihiutale
• begoniat
• apinankukat
hopeakäpälä

kesäsypressi
koristekaali
• lankaköynnös
maahumala
muratti

orvokit
verenpisarat

Perennoista varjoisalla haudalla viihtyvät esimerkiksi keijunkukatja kuunliljat.

Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)

Jos pääset haudalle vain harvoin...

Haudalla, jossa käydään vain muutaman kerran kesässä, kannattaa harkita monivuotisten kukkien istuttamista. Varjossa viihtyvät taponlehti, kuunliljat, varjoyrttija kotkansiipisaniainen. Puolivarjon uuttera kukkija on kesäpikkusydän. Aurinkoisille kasvupaikoille sopii kaukaasianpitkäpalko, kaunokainenja karpaattienkello.

Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton