• Etusivu
  • Kasvillisuus

Aronian alasleikkaaminen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
20235_81957.jpg

Aronia prunifolia 'Viking' (Kuva: Adobe Stock)

Leikkasin 4–5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10–20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Aroniaa ei suositella leikattavaksi alas vaan sitä uudistetaan poistamalla vanhimpia oksia sieltä täältä ja jaksottamalla leikkaukset usealle vuodelle. 4–5-vuotias aronia ei yleensä tarvitse vielä leikkaamista.

Kun alasleikkaus nyt on kuitenkin jo tehty, kestää aikansa, kunnes kasvi löytää puutuneista alaoksista uinuvat silmut ja saa ne heräteltyä kasvuun. Varsinkin, jos kiivain kasvuvaihe on ohitettu leikkauksen aikaan, kasvuun lähtö on hidasta. Tuskin aita silti henkeään alasleikkauksesta heittää.

Jos kasvu on ollut hyvää osassa aitaa ja osassa kituliasta, syy moiseen eritahtisuuteen löytynee olosuhteista. Kasvualustassa voi olla eroja mm. maan pidätyskyvyssä, jolloin samanlainen kastelu tai ravinteiden anto vaikuttavat eri tavoin eri paikoissa. Kasvualustan syvyys saaattaa olla erilainen tai osa aidasta saattaa olla suurien puiden juuristoalueella. Siinä pensaat eivät kykene kilpailemaan puun juuriston kanssa ravinteista tai kosteudestakaan.

Tärkein hoitotoimenpide olisi nyt huolehtia siitä, että juuristo ei kärsi kuivuudesta. Kerralla annetaan vettä niin paljon, että se ulottuu koko juuristoalueen syvyydelle. Kastelun jälkeen pidetään taukoa, jotta juuristo saa happea. Uudelleen kastellaan, kun maa on hieman kuivahtanut pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella kuopaiselmalla lapiolla juuriston reunalta.

Lisää kasteluvinkkejä löytyy linkistä: https://muhevainen.fi/oppaat/kasteluopas/

Jos pensaita ei ole lannoitettu lähivuosina, voi niille antaa kevätlannoitusta. Annostelussa on oltava maltillinen. Liian vähän on parempi kuin liian paljon.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81650.jpg
Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
202211_80064.jpg
Niinipuu eli metsälehmus pudottaa lehtiä? Asiantuntija vastaa
Tontillamme kasvaa niinipuu, iältään yli 40 vuotta. Ostaessamme tontin se oli pensasmainen ja nykyisin se on kaksihaarainen, varmaan n. 15 metriä korkea. Muutaman viime vuotena se on alkanut pudottaa kuivia, vihreitä lehtiä heti sen jälkeen kun ne ovat puhjenneet. Onko kysy siitä että se on jo suhteellisen iäkäs vai vaivaako sitä jokin tauti? Vieressä n. 2.5 m päässä kasvaa iso koivu.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
202311_83110.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuivatti viinimarjapensaat?
Olimme lomalla kaksi viikkoa ja palattuamme punaiset viinimarjapensaamme olivat kuivuneet ihan kokonaan. Lähtiessämme kaikki oli kunnossa. Mitä on tapahtunut? Pensaat ovat oletettavasti 1960-luvulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton