• Etusivu
  • Hoitotyöt

Auringonkukan kasvatus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.03.2021
201912_61755.jpg

Suomessa auringonkukkaa käytetään siementen tuotantoon ja koristekasviksi. Muualla auringonkukan siemeniä käytetään ennen kaikkea hyvälaatuisen öljyn puristukseen, mutta Suomessa viljely on niin vähäistä, ettei kotimaista auringonkukkaöljyä ole mahdollista tuottaa.

Auringonkukkien kasvatusaika on melko pitkä. Kun siemenen kylvää toukokuussa, auringonkukka tekee kukkansa heinä-elokuussa. Kylvä siemenet siis ihan viimeistään kesäkuun alussa. Esikasvatus jouduttaa kukintaa. Huom! Siemeniä ei kannata esikasvattaa sisällä, koska varsi kasvaa liian nopeasti, ja siitä tulee liian heikko.

Auringonkukka kylvetään matalaan, 3-5 cm:n syvyyteen, kun öisin ei ole enää pakkasia (toukokuun paikkeilla). Siemenet kylvetään isoon astiaan tai suoraan ulos kasvupaikalleen. Astiaa voi sitten siirrellä aina aurinkoiseen paikkaan. Siemenet voi laittaa myös suoraan maahan, kunhan paikka on riittävän lämmin (itäminen tapahtuu maan ollessa yli 10 astetta lämmin). Kasvupaikaksi parhaiten soveltuu tasainen, helposti muokkautuva nopeasti lämpiävä rinne, johon vesi ei jää seisomaan (auringonkukan juuristo ei siedä seisovaa vettä). Maalajin suhteen auringonkukalle sopii mikä vain, mutta auringonkukan siemen itää nopeimmin hietaisessa maassa. Eloperäisen maan pH:n pitäisi olla vähintään 5,5 ja kivennäismaan 6,0.

Suojaa siemenistutukset ja pienet taimet aina öisin pakkasharsolla tai sanomalehdellä - tai nosta astia sisälle hallan uhatessa. Kun taimet ovat noin 20/30-senttisiä, ne voi siirtää maahan tai astioihinsa kasvamaan. Sopiva riviväli on 30-35 cm, taimiväli 20 cm. Juurineen ison kukan multapaakun halkaisija on vain noin 20 cm, joten se ei vaadi suurta tilaa. Muista tukea isoksi kasvavaa kukkaa ja huolehdi myös säännöllisestä kastelusta.

VINKKI: Kerää syksyllä siemenkodat talteen ja anna ne talvella linnuille - tai säästä kevään kylvöihin. Voit myös kerätä vaikka myslipussin siemeniä sivuun kevättä odottamaan. Säilytä siemenet kuivassa paikassa; vaikka paperipussissa.

201912_61756.jpg

Lue auringonkukasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta

Keskustelupalstaltalöydät myös paljon asiaa ja kuvia auringonkukista

Ohje

Ohje

Lue lisää

Lue auringonkukasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta

Keskustelupalstaltalöydät myös paljon asiaa ja kuvia auringonkukista

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
Puutarha.netin etusivu
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton