• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aurinkoa syksyn harmauteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2016
20118_27344.jpg

Tarhapiisku (Solidago Canadensis-ryhmä)

Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?

Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!

Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat

Nauhukset (Ligularia)

Monet nauhukset jatkavat kukintaansa pitkälle syksyyn - ja houkuttelevat myös perhosia luokseen! Kookkaine lehtineen ja näyttävine kukintoineen ne ovat oiva lisä puutarhaan; niin yksittäiskasvina kuin suurempanakin ryhmänä - oleskelualueen tai vesiaiheen vierelle - tai vaikka tontin reunalle. Nauhukset viihyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa; poissa paahteesta. Ne pitävät multavasta ja tuoreesta, humuspitoisesta kasvualustasta.

Esimerkiksi melkein kaksimetriseksi kasvava lapinnauhus(Ligularia ´Hietala´) ehtii kukkia elokuussa jopa Pohjois-Suomessa ja noin metrin korkuinen Kallionauhus(Ligularia dentata) aloittelee kukintaansa vasta elokuun aikana.

Lue lisää nauhuksista!

Päivänhatut (Rudbeckia)

Syyspäivänhattu(Rudbeckia laciniata)

ja

sädepäivänhattu(R. fulgida var. sullivantii

) kukkivat pirteän keltaisina ja kookkaina kasveina hyvin pitkälle syksyyn. Molemmat ovat kuitenkin arkoja talvimärkyydelle, joten vaatiovat hyvin läpäisevän maan menestyäkseen vuodesta toiseen. Syyspäivänhattu sopii mainiosti kukkatarhan taustakasviksi, sillä sen jopa 170 cm:ksi venuvat kukkavarret näkyvät kauas. Sädepäivänhattu puolestaan kasvaa lajikkeesta riippuen 50-100 cm korkuiseksi.

Syyspäivähatun monille tuttu lajike on kultapallo(R. laciniata ´Goldball`). Sen keltaisena kukkivat pallokukinnot voivat nousta jopa 2,5 metrin korkeuteen saakka!

Muita keltaisena kukkivia perennoja

Syyskaunosilmä(Coreopsis verticillata)

Kaunosilmistä kestävin, tähtikukkainen ja siro syyskaunosilmä kukkii pitkälle syksyyn. Se kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla.

Kultapiisku(Solidago virgaurea)

ja

tarhapiisku(Solidago Canadensis-ryhmä)

Helposti leviävä ja luonnossakin tavattava kultapiisku kukkii myöhään syksyyn. Se viihtyy kuivilla paikoilla ja metsissä, kestää maljakossa ja sopii kuivattavaksikin. Se on helppohoitoinen, mutta myös myrkyllinen kasvi

Kestävä ja pitkäänkukkiva on myös tarhapiisku, mutta vailla myrkyllistä ominaisuutta. Se viihtyy hiekkapitoisessa, mutta runsasravinteisessa maassa ja sen kullankeltaiset töyhdöt saattavat kukkia vielä lumihiutaleiden saapuessa. Lajikkeesta riippuen tarhapiiskun korkeus vaihtelee matalista yli metrin korkuisiin saakka.

Lue lisää piiskuista.

Ohje

Ohje

Myös monia muita syksyllä kukkivia, iloisen keltaisia perennoja löydät Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
20065_99.jpg
Perennat kasvupaikan mukaan
AurinkoonKaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica)Asterit (Aster)Tarharistikki (Aubrieta x cultorum)Karpaattienkello (Campanula carpatica)Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare)Jaloritarinkannukset (Delphinium)Neilikat (Dianthus)Kallioiset (Erigeron)Kultatyräkki (Euphoria polychroma)Sädekukat (Gaillardia)Mätäsharso (Gypsophila repens)Syyshohdekukat (Helenium)Kurjenmiekat (Iris)Punatähkä (Liatris spicata)Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica)Helokit (Oenothera)Unikot (Papaver)Syysleimu (Phlox paniculata)Sammalleimu (Phlox subulata)Maksaruohot (Sedum)
20217_71510.jpg
Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee
Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton