• Etusivu
  • Hoitotyöt

Aurinkoa syksyn harmauteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2016
20118_27344.jpg

Tarhapiisku (Solidago Canadensis-ryhmä)

Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?

Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!

Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat

Nauhukset (Ligularia)

Monet nauhukset jatkavat kukintaansa pitkälle syksyyn - ja houkuttelevat myös perhosia luokseen! Kookkaine lehtineen ja näyttävine kukintoineen ne ovat oiva lisä puutarhaan; niin yksittäiskasvina kuin suurempanakin ryhmänä - oleskelualueen tai vesiaiheen vierelle - tai vaikka tontin reunalle. Nauhukset viihyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa; poissa paahteesta. Ne pitävät multavasta ja tuoreesta, humuspitoisesta kasvualustasta.

Esimerkiksi melkein kaksimetriseksi kasvava lapinnauhus(Ligularia ´Hietala´) ehtii kukkia elokuussa jopa Pohjois-Suomessa ja noin metrin korkuinen Kallionauhus(Ligularia dentata) aloittelee kukintaansa vasta elokuun aikana.

Lue lisää nauhuksista!

Päivänhatut (Rudbeckia)

Syyspäivänhattu(Rudbeckia laciniata)

ja

sädepäivänhattu(R. fulgida var. sullivantii

) kukkivat pirteän keltaisina ja kookkaina kasveina hyvin pitkälle syksyyn. Molemmat ovat kuitenkin arkoja talvimärkyydelle, joten vaatiovat hyvin läpäisevän maan menestyäkseen vuodesta toiseen. Syyspäivänhattu sopii mainiosti kukkatarhan taustakasviksi, sillä sen jopa 170 cm:ksi venuvat kukkavarret näkyvät kauas. Sädepäivänhattu puolestaan kasvaa lajikkeesta riippuen 50-100 cm korkuiseksi.

Syyspäivähatun monille tuttu lajike on kultapallo(R. laciniata ´Goldball`). Sen keltaisena kukkivat pallokukinnot voivat nousta jopa 2,5 metrin korkeuteen saakka!

Muita keltaisena kukkivia perennoja

Syyskaunosilmä(Coreopsis verticillata)

Kaunosilmistä kestävin, tähtikukkainen ja siro syyskaunosilmä kukkii pitkälle syksyyn. Se kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla.

Kultapiisku(Solidago virgaurea)

ja

tarhapiisku(Solidago Canadensis-ryhmä)

Helposti leviävä ja luonnossakin tavattava kultapiisku kukkii myöhään syksyyn. Se viihtyy kuivilla paikoilla ja metsissä, kestää maljakossa ja sopii kuivattavaksikin. Se on helppohoitoinen, mutta myös myrkyllinen kasvi

Kestävä ja pitkäänkukkiva on myös tarhapiisku, mutta vailla myrkyllistä ominaisuutta. Se viihtyy hiekkapitoisessa, mutta runsasravinteisessa maassa ja sen kullankeltaiset töyhdöt saattavat kukkia vielä lumihiutaleiden saapuessa. Lajikkeesta riippuen tarhapiiskun korkeus vaihtelee matalista yli metrin korkuisiin saakka.

Lue lisää piiskuista.

Ohje

Ohje

Myös monia muita syksyllä kukkivia, iloisen keltaisia perennoja löydät Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
20221_76669.jpg
Tulppaanit runsaimmillaan!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo ennen joulua, mutta vasta tammikuussa Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti ja niistä saadaan nauttia aina pääsiäiseen saakka.Värit ja lajikkeet vaihtelevat sesongin edetessä. Mikä on sinun suosikkivärisi?
20202_63015.jpg
"Nurinkurisuuden päivä" - Taas on karkauspäivä 29.02.20
Taas on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia, ja naapurin Riitta kosi miestään Anteroa. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.
20172_48338.jpg
Pyöreä kivipatio miellyttää silmää ja kestää kulutusta
Mieti ensin sopivan houkutteleva ja rauhaisa paikka, jossa haluat kahvihetkesi viettää. Sen jälkeen vain tartut tuumasta toimeen, niin ei aikaakaan kun saat hienoa jälkeä aikaiseksi. Pyöreän muotokielen Kehäkivi on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton