TAKAISIN

Keltaisia kukkia ja punaisia pensaita
Piiskut ja aroniat ovat syksyn väripilkkuja

Päivitetty: 15.9.2023

Kesän vehreys vaihtuu syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.

Aronia (Kuva: Adobe Stock)Aronia (Kuva: Adobe Stock)

Keltaiset piiskut kukkivat pitkään

Piiskujen (Solidago) sukuun kuuluu noin 100 lajia. Suomessa alkuperäisenä kasvaa kultapiisku (Solidago virgaurea) ja sen alalajit metsä- ja pohjankultapiisku. Piiskuja on käytetty rohtoina muun muassa hammassärkyyn ja vatsavaivoihin. Piiskut ovat ilmastollisesti hyvin kestäviä. Varhaisimmat piiskut kukkivat jo heinä–elokuun vaihteessa, tarhapiiskun lajikkeet ja kanadanpiisku (Solidago canadensis) yleensä syyskuussa ja myöhäisimmät vielä lokakuussa, jolloin keltaisia kukkia voi avautua ensilumiin saakka. Runsaskukkaiset tarhapiiskut ovat tunnetuimpia piiskuja.

Kultapiisku (Kuva: Shutterstock)Kultapiisku (Kuva: Shutterstock)

Piiskun runsashaaraiset kukintotertut ovat viuhkamaisia ja hieman nuokkuvia. Mykerökukkien väri vaihtelee keltaisen eri sävyissä ja suovat mettä sekä päivä- että yöperhosille. Ne kukkivat ahkerimmin aurinkoisilla paikoilla ja ravinteikkaassa maassa, mutta tulevat toimeen melko karuilla ja osittain varjoisilla paikoillakin. Kanadan- ja tarhapiiskut suosivat hikevää runsasmultaista maata, jossa ne eivät kärsi härmästä. Hyvinkin kuivalle paikalle taas sopii kultapiisku.

Kookkaina kasveina piiskut sopivat omaksi ryhmäkseen tai perennaryhmien taustalle. Pienimmät tarhapiiskut kasvavat niin hillitysti, että ne voi istuttaa lähes mihin tahansa kukkaryhmään.

Lajista ja lajikkeesta riippuen piiskut kasvavat 40–150 cm korkeaksi. Useimmat ovat hyviä leikkokukkia. Pohjankultapiisku jää tunturialueilla 5–20 cm kokoiseksi. Piiskuja lisätään siemenistä tai jakamalla.

Katso piiskut Kasvikortistossa

Kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon lisättiin 15.8.2023 kanadanpiisku (Solidago canadensis), isopiisku (Solidago gigantea) ja korkeapiisku (Solidago altissima).

Vieraslajit.fi


​​​​​​​
​​​​​​​Aroniat syksyn värikkäimpiä pensaita


Aroniat ovat pari metriä korkeita pensaita, jotka sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää.

Aroniat ovat komeimmillaan syksyllä, kun kiiltävät lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa. Syyskesällä kypsyvät myös talouskäyttöön soveltuvat mustat marjat. Niistä voi tehdä mehua tai hilloa yksinään tai vaikkapa omeniin yhdistettynä.

Aronian marjat värjäävät hillon punaiseksi. Parhaiten ravintokasviksi soveltuu marja-aronia ’Viking’, jolla on Aronia-suvun isoimmat ja makeimmat marjat. Koristearonialla (Aronia x prunifolia) on happamammat marjat ja pienemmät lehdet.

Aronian marjat ovat happamia, mutta erittäin vitamiinipitoisia. (Kuva: Shutterstock)Aronian marjat ovat happamia, mutta erittäin vitamiinipitoisia. (Kuva: Shutterstock)

Kesäkuussa aronioiden oksia koristavat valkoiset, miedosti tuoksuvat kukinnot. Pensaat ovat hyvin terveitä, joten mikään kasvintuhooja ei pilaa kiiltävän tummanvihreän lehdistön ulkonäköä. Kun aroniat saavat kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla runsasmultaisessa maassa, ne viihtyvät erinomaisesti Oulun korkeudella saakka. Vanha pensas nuorennetaan harventamalla vanhimpia versoja.

Lue lisää aronioista