• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuosi 2024 on jälleen karkausvuosi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2022
20202_63015.jpg

Taas on neljä vuotta siitä, kun karkauspäivänä syntyneet täyttivät viimeksi vuosia, ja naapurin Riitta kosi miestään Anteroa. Päivä, jota on pidetty nurinkurisuuden päivänä jo pitkän aikaa ja jota ennen pidettiin leikkimielisesti vanhojen piikojen ilon ja onnen päivänä.

Suomessa ja Pohjoismaissa vuodesta 2000 alkaen karkauspäivää on juhlittu 29. helmikuuta. Sitä ennen karkauspäivän ajankohta oli helmikuun 24. päivä. Entinen ajankohta juontaa juurensa Julius Caesarin kalenteriuudistukseen vuonna 46 eaa.

Miksi karkauspäivä on olemassa?

"Yksi ajanlaskun ongelma on se, että vuorokausi, eli maapallon pyörähdys itsensä ympäri, ja vuosi, kierros Auringon ympäri, eivät ole yhteismitallisia. Trooppinen vuosi on 365 vuorokautta, 5 tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Se on aika, joka Auringolta kuluu kevätpäiväntasauksesta seuraavaan kevätpäiväntasaukseen. Jos vuoden pituus olisi koko ajan 365 päivää, ei kalenteri pysyisi samassa tahdissa vuodenaikojen kanssa. Tämä vajaan kuuden tunnin ero on huomioitava lisäämällä karkauspäivä," kertootähtitieteilijä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen artikkelissaan.

Naiset kosintamatkalle ja vanhat piiat pois Kyöpelin vuorelta

Tänä vuonna ystävänpäivän lisäksi on tarjottu hyväksi kosintapäiväksi myös kaunis päivämäärä 24.02.2024. Jos nämä päivät kuitenkin menivät ohi, niin ei hätää! Vielä on karkauspäivä, jolloin kummallakin sukupuolella on mahdollisuus kosintaan. Ei tosin sillä, etteikö nykypäivänä nainen voisi toiselle polvelleen laskeutua kosinnan merkeissä. Esimerkiksi sateenkaaripariskuntien kannalta olisi erityisen ikävää, jos naisparista kumpikaan ei saisi kosintaa suorittaa.

Aiemmin, kun sateenkaaripariskuntiakaan ei pidetty hyväksyttävänä, oli karkauspäivä ainoa päivä, jolloin kosinta naisen toimesta on ollut suvaittavaa. Muutoin sitä pidettiin naurettavana ja sopimattomana. Tapa kuitenkin hyväksyttiin, sillä karkauspäivää pidettiin nurinkurisuuden päivänä jo valmiiksi.

Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?
Aiotko sinä kosia kumppaniasi karkauspäivänä?

Vielä viime vuosisadan alkupuoleen asti karkauspäivänä järjestettiinkin teeman mukaisia karkaustansseja. Niissä tanssittiin mm. Kosintakotiljonkia. Tämänkin vuoksi karkauspäivää pidettiin aikaisemmin humoristisesti vanhojen piikojen merkkipäivänä, sillä silloin vailla sulhoa jääneillä naisilla oli mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiinsä, ja niin sanotusti palata Kyöpelin vuorelta ja raatikosta, jonne vanhan uskomuksen mukaan vanhat piiat kuuluivat.

Kustaa Vilkuna kertoo raatikosta ja Kyöpelin vuoresta teoksessaan Vuotuinen Ajantieto, Otava 1991, seuraavasti: "Jos siis joku pannaan raatikkoon ja varsinkin kauas Kyöpelin vuoren taa, niin hänet heitetään hoitamattomana kulkeille." Tämä ajatus tietenkin liittyy aikaan, jolloin uskottiin naisien tarvitsevat elämäänsä avioliiton suojaa. Katolisen käsityksen mukaan Kyöpelinvuori puolestaan oli varsinainen paratiisivuori ja hurskaiden neitsyiden ihana turvapaikka. Joten mikäs sieltä kiire karata? Varsinkaan, kun vanhaksi piiaksi luokiteltiin jo 25 vuotta täyttänyt nainen.

Vanha tanhulaulu:
"Raatikkoon, raatikkoon vanhat piiat pannaan.
Tuonne, tuonne Kyöpelin vuoren taa.
Ettei niitä, ettei niitä nuoret poijat saa."

Vaikkei kukaan kiellä miehiäkään tänä päivänä kosimasta, niin kannattaa tosin valita kosinnan kohde hyvin, ettei karkauspäivä-nimi saa uutta merkitystä kosiskelun kohteen pinkaistessa pakoon.

Muista myös, että vanhan perinteen mukaan rukkaset saava kosiva nainen on oikeutettu miehen ostamiin hamekankaisiin.
Jännittävää karkauspäivää kaikille!
Jännittävää karkauspäivää kaikille!

Lähde: kaikkijuhlista.fi, almanakka.helsinki

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20117_27145.jpg
Keväinen kukkapilvi ja syksyn punaiset marjat - Pilvikirsikka
Voimakkaasti kasvava, terve, kaunis ja upeasti kukkiva pienehkö puu/pensas kotipihan näyttäväksi yksittäiskasviksi tai osaksi ryhmäistutusta. Keväällä valkoinen pilvihuntu - syksyllä punaiset marjat lintujen iloksi ja ravinnoksi!Katso pilvikirsikka Kasvikortistossa
202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.
20239_83014.jpg
Katson asiakkaideni pihoja eri silmin kuin he itse, sanoo asiantuntija
Syksyn tullen, kun kulunut puutarhakesä on vielä hyvässä muistissa, on hyvä aika tarkastella omaa pihaa kriittisinkin silmin. Mikä siinä toimii tai ei toimi, mikä on mieluista ja hyvää, missä tarvitaan muutosta? Kannattaa kirjata havainnot ylös ainakin siinä tapauksessa, että muutostöihin ryhdytään vasta keväällä. Talven aikana havainnot saattavat pelkästään muistinvaraisina hämärtyä.
202112_74239.jpg
Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri
Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!
20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton