• Etusivu
  • Kasvillisuus

Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.05.2019
20163_45584.jpg

Bataatin mukuloita Kuva: (c) 2005 Jérôme SAUTRET, Wkimedia commons

(Ipomoea batatas) Sweet potato

Olet ehkä jo aiemmin tutustunut energiapitoiseen bataattiin ruuanvalmistuksessa - mutta tiedätkö että sitä voi kasvattaa ihan koristekasvinakin?

Bataatti

on suuri- ja makeamukulainen viljelyskasvi, joka muistuttaa kaukaista sukulaistaan perunaa. Sen kuori voi olla oranssin ohella myös violetti, punainen, ruskea tai jopa vaalea. Malto on valkea, kellertävä tai oranssinpunainen ja maultaan jauhoisen makeahko.

Bataatin mukulat sisältävät runsaasti tärkkelystä ja sokeria - ja ovat huomattavasti perunaa energiapitoisempia. Niissä on runsaasti myös ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B6-vitamiinia. Bataattia kutsutaan myös makeaperunaksi.

Kasvi on kokonaan syötävä, joten se sopii eläimillekin. Bataattia syödään perunan tavoin keitettyinä, uunissa kypsennettyinä, kuutioina paistettuina, viipaleina grillattuna/pariloituna, sosekeittona tai soseena. Bataatti sopii myös piiraisiin ja pilkottuna patoihin. Myös bataatin lehtiä voi käyttää keitettyinä ja kevyesti suolattuna ruuan lisukkeena. Bataatti maistuu usein myös perheen pienimmille!

Bataatti on monivuotinen köynnös

Bataattia on viljelty Keski- ja Etelä-Amerikassa jo yli 5000 vuoden ajan. Nykyisin sitä viljellään lähes kaikilla maailman lämpimillä alueilla. Esimerkiksi Afrikassa A-vitamiinipitoisen bataatin syöntiä pyritään jopa edistämään.

Bataatti on periaatteessa monivuotinen köynnös, mutta kylmänarkuutensa takia sitä kasvatetaan usein yksivuotisena. Bataatti viihtyy parhaiten noin 24 asteen keskilämpötilassa, eikä kestä ollenkaan alle 10 asteen lämpötiloja (tämä kannattaa muistaa myös mukuloiden säilytyksessä!). Köynnöstävät koristekasvit päivänsini (Ipomoea tricolor) ja aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea) kuuluvat samaan sukuun bataatin kanssa.

Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons
Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons

Bataatin kasvatus

Bataatista saa kauniisti kukkivan ja rehevän köynnöksen melko helposti:
- Istuta hyvälaatuinen bataatin mukula suureen ruukkuun pystyasentoon niin, että noin puolet mukulasta jää näkyviin.
- Kastele säännöllisesti. Reilun kuukauden kuluttua mukulan pinnalle ilmestyy pulleita ituja ja lehtien puhkeamisen jälkeen kasvu onkin nopeaa. Myöhemmin kesällä bataatti kukkii suppilomaisin, liiloin kukin - ja saattaapa suuresta ruukusta löytyä myös joku pieni mukulakin!

Värikäs ja persoonallinen bataatti tuo eloa niin ruukkutarhaan kuin ryhmäistutukseenkin - ja sopii myös amppeliin. Hyvin viihtyessään bataatti voi kasvattaa lajista riippuen 1-2 metrin pituiset versot! Köynnöstävänä se kaipaa tuekseen säleikön.

Jos bataatista haluaa näyttävän viherkasvin, niin kasvualustan tulee olla multava ja ravinteikas - jos taas halutaan kasvattaa mukuloita, niin mullan tulee olla melko vähäravinteista. Kasvupaikan pitää kuitenkin aina olla lämmin ja aurinkoinen!

Huomio

Huomio

Satoa (ja puhetta) bataatista?

Bataatti vaatii runsaasti lämpöä tuottaakseen satoa. Voit kokeilla sen viljelyä esimerkiksi kasvihuoneessa, muovitunnelissa tai lämpimällä seinustalla.

Bataatin kasvatus kiinnostaa - lue lisää Kysy, vastaamme -palstalta...

Huom.! Kuvia ja vinkkejä bataatin kasvatukseen löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20124_30325.jpg
Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20084_10002.jpg
Fastlock Uni valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20195_57994.jpg
Kaipaako sinun puutarhasi trimmausta?
Boschin Power for ALL 18 V -akkujärjestelmässä yksi akku sopii kaikkiin saman tuoteperheen laitteisiin. Voit aloittaa hankkimalla esimerkiksi akkuporakoneen, akun ja latauslaiteen ja täydentää sarjaa vähitellen muilla tarvitsemillasi laitteilla – mutta ilman lisäakkuja ja -latauslaitteita. Työskentelyn helppous perustuu siihen, että yksi akku sopii kaikkiin saman jänniteluokan työkaluihin. Akun vaihtaminen "lennosta" toiseen työkaluun varmistaa, että rakennushommat eivät jää kesken. Boschin kehittämä 18 V Power for ALL -järjestelmän akku on tehokas, kestävä ja monipuolinen ratkaisu suuriinkin projekteihin. Työt valmistuvat vaivattomasti yhdellä ainoalla akkulatauksella ilman tarpeettomia lataustaukoja.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton