• Etusivu
  • Kasvillisuus

Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.05.2019
20163_45584.jpg

Bataatin mukuloita Kuva: (c) 2005 Jérôme SAUTRET, Wkimedia commons

(Ipomoea batatas) Sweet potato

Olet ehkä jo aiemmin tutustunut energiapitoiseen bataattiin ruuanvalmistuksessa - mutta tiedätkö että sitä voi kasvattaa ihan koristekasvinakin?

Bataatti

on suuri- ja makeamukulainen viljelyskasvi, joka muistuttaa kaukaista sukulaistaan perunaa. Sen kuori voi olla oranssin ohella myös violetti, punainen, ruskea tai jopa vaalea. Malto on valkea, kellertävä tai oranssinpunainen ja maultaan jauhoisen makeahko.

Bataatin mukulat sisältävät runsaasti tärkkelystä ja sokeria - ja ovat huomattavasti perunaa energiapitoisempia. Niissä on runsaasti myös ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B6-vitamiinia. Bataattia kutsutaan myös makeaperunaksi.

Kasvi on kokonaan syötävä, joten se sopii eläimillekin. Bataattia syödään perunan tavoin keitettyinä, uunissa kypsennettyinä, kuutioina paistettuina, viipaleina grillattuna/pariloituna, sosekeittona tai soseena. Bataatti sopii myös piiraisiin ja pilkottuna patoihin. Myös bataatin lehtiä voi käyttää keitettyinä ja kevyesti suolattuna ruuan lisukkeena. Bataatti maistuu usein myös perheen pienimmille!

Bataatti on monivuotinen köynnös

Bataattia on viljelty Keski- ja Etelä-Amerikassa jo yli 5000 vuoden ajan. Nykyisin sitä viljellään lähes kaikilla maailman lämpimillä alueilla. Esimerkiksi Afrikassa A-vitamiinipitoisen bataatin syöntiä pyritään jopa edistämään.

Bataatti on periaatteessa monivuotinen köynnös, mutta kylmänarkuutensa takia sitä kasvatetaan usein yksivuotisena. Bataatti viihtyy parhaiten noin 24 asteen keskilämpötilassa, eikä kestä ollenkaan alle 10 asteen lämpötiloja (tämä kannattaa muistaa myös mukuloiden säilytyksessä!). Köynnöstävät koristekasvit päivänsini (Ipomoea tricolor) ja aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea) kuuluvat samaan sukuun bataatin kanssa.

Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons
Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons

Bataatin kasvatus

Bataatista saa kauniisti kukkivan ja rehevän köynnöksen melko helposti:
- Istuta hyvälaatuinen bataatin mukula suureen ruukkuun pystyasentoon niin, että noin puolet mukulasta jää näkyviin.
- Kastele säännöllisesti. Reilun kuukauden kuluttua mukulan pinnalle ilmestyy pulleita ituja ja lehtien puhkeamisen jälkeen kasvu onkin nopeaa. Myöhemmin kesällä bataatti kukkii suppilomaisin, liiloin kukin - ja saattaapa suuresta ruukusta löytyä myös joku pieni mukulakin!

Värikäs ja persoonallinen bataatti tuo eloa niin ruukkutarhaan kuin ryhmäistutukseenkin - ja sopii myös amppeliin. Hyvin viihtyessään bataatti voi kasvattaa lajista riippuen 1-2 metrin pituiset versot! Köynnöstävänä se kaipaa tuekseen säleikön.

Jos bataatista haluaa näyttävän viherkasvin, niin kasvualustan tulee olla multava ja ravinteikas - jos taas halutaan kasvattaa mukuloita, niin mullan tulee olla melko vähäravinteista. Kasvupaikan pitää kuitenkin aina olla lämmin ja aurinkoinen!

Huomio

Huomio

Satoa (ja puhetta) bataatista?

Bataatti vaatii runsaasti lämpöä tuottaakseen satoa. Voit kokeilla sen viljelyä esimerkiksi kasvihuoneessa, muovitunnelissa tai lämpimällä seinustalla.

Bataatin kasvatus kiinnostaa - lue lisää Kysy, vastaamme -palstalta...

Huom.! Kuvia ja vinkkejä bataatin kasvatukseen löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_69909.jpg
Lapsiystävällisen pihan suunnittelu
Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
201910_28554.jpg
Seittiä huonekasveissa
Kesän ulkona kukoistaneet kasvit ovat saaneet omituista seittiä pintaansa. Onko se vain pölyn aikaansaamaa - vaiko hämähäkin... ?Kasvejasi kiusaava punkki on todellakin pieni hämähäkkieläin; tosin vain alle millin mittainen. Jos punkkeja on paljon ja ne ovat ehtineet kutoa seittiä, niin valitettavasti niistä voi olla hyvin vaikeaa päästä kokonaan eroon.Vihannespunkki on epäviralliselta nimeltään kehrääjäpunkki, nimi juontuu punkin kehräämästä seitistä. Vihannespunkit ovat useimmiten oranssinsävyisiä, alle 0,5 mm pitkiä hämähäkkieläimiä. Vihannespunkit on helppo tunnistaa kehruuseiteistä.Vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä kuten muutkin hämähäkkieläimet, joten helpoin torjuntakeino on nostaa ilmankosteutta. Niitä ei pitäisi ilmestyä, jos ilmankosteus on yli 50 %. Ripusta vaikka kostea pyyhe (tai kuivausteline pyykkeineen) kasvin viereen tai sumuttele säännöllisesti vedellä; varsinkin lehtien alapintoja. Lämpötilan pitäminen matalana huonontaa lisääntymismahdollisuuksia. Valitettavasti vihannespunkit pysyvät hengissä myös viileämmässä ja aloittavat rajun lisääntymisen heti lämpötilan noustua.Kehrääjäpunkki piileskelee lehtien alapinnoilla ja imee lehtiin vaaleita pisteitä. Kehrääjäpunkin toimet aiheuttavat lehtien kellastumista ja varisemista. Jos huomaat vihannespunkkien valloittaman kasvin, poista se heti muiden joukosta. Näin saatat pystyä pelastamaan muut kasvit tartunnalta. Sumuta kasvia vedellä ja tarvittaessa torjunta-aineella. Kehrääjäpunkeista pääsee eroon esimerkiksi mäntynesteliuoksella; torjunta toistetaan pari kolme kertaa muutaman päivän välein (liuos tehoaa vain aikuisiin kehrääjäpunkkeihin, ei muna-asteisiin, jotka kuoriutuvat aina 2-3 päivän välein). Myös yleistorjunta-aineet ovat tehokkaita. Seuraa tilannetta muutaman päivän ajan.Tämän jälkeen kasvin voi laittaa muiden joukkoon.
Ananas leikkulaudalla
Ananaksen kasvatus
Ananas (Ananas comosus) on makea ja mehukas, käpymäinen epähedelmä, joka muodostuu yhteen kasvaneista, paisuneista marjoista. Kypsä ananas tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta.Kasvata oma ananasKaupasta valitaan ananas, jonka lehdet ovat hyvävoimaiset ja vihreät. Lehtiruusuke leikataan irti ja kaikki hedelmäliha leikataan irti kannasta. (Hedelmäliha saattaa pilaantua ja estää juurtumisen.) Seuraavaksi lehtiruusukkeesta irrotetaan alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20231_80637.jpg
Leikkokukat ja -vihreät itse kasvatettuna
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat ruukkukasvit? Osaatko hoitaa niitä? Toisessa osassa keskitytään kausikasveihin, jotka vaativat talvettamisen tai hävitetään kukinnan jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton