• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kukkia syksyn iloksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.10.2023
202310_83187.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Osa kesäkukista alkaa jo väistämättä ränsistyä, mutta ihan vielä ei tekisi mieli antaa syksylle periksi. Keräsimme listan sellaisista kukista ja kasveista, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä ja joilla on helppoa uudistaa tai täydentää ruukkuistutuksia.

Yhdistele rohkeasti värejä ja muotoja. Syksyä kestävien kesäkukkien ja kasvien lisäksi istutuksiin voi yhdistellä myös monivuotisia kasveja.

Hopeisia lehtiä

  • Hopeavillakko (Senecio cineraria): Hopeanhohtoiset ja koristeelliset lehdet ovat kauniit vielä pitkälle syksyyn, mikäli kasvupaikka on suotuisa. Viihtyy kuivassa, jopa karussa paikassa.
  • Hopealanka (Leucophyta brownii, ent. Calocephalus brownii): Hopeanväriset, kapeat versot ja lehdet. Kuivuu pakkasten tultua, mutta säilyttää kauniin värinsä.

Takuuvarmoja kukkijoita

  • Lumihiutale (Sutera cordata): Pitkissä versoissa on pienet, yksinkertaiset kukat. Kestää syyskylmyyttä ja kukkiikin valkoisin, vaaleanpunaisin tai sinisin kukin aivan pakkasiin asti. Viileällä ja valoisalla kuistilla erityisen pitkään.
  • Katkerot antavat syysryhmään voimakkaan sähkönsinisen säväyksen.
  • Kelloköynnös (Cobaea scandens): Lämpimällä ja suojaisella paikalla valkoisia tai sinivioletteja kellokukkia riittää syyskuuhun asti, mikäli kuihtuneet kukat on muistettu poistaa säännöllisesti.
  • Leijonankita (Antirrhinum majus): Tähkämäinen kukinto, jonka kerrannaisuus vaihtelee. Ihastuttava leijonankita on parhaimmillaan suurina ryhminä. Eri lajikkeiden värikirjo ilahduttaa syksyyn asti.
  • Pallokrysanteemit ovat jo tuttuja syyssuosikkeja. Värivalikoimakin on monipuolinen.
  • Tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-ryhmä): Useita loisteliaita värejä. Kevään ensimmäinen kukkija jaksaa pitkälle syksyyn, kun kuihtuneet kukat poistaa ja pitkäksi venähtäneen kasvuston leikkaa lyhyeksi. Ei piittaa pienestä hallasta.
  • Riippaverbena (Verbena bipinnatifida): Kukkii runsaasti erivärisin kukkatertuin. Kun kuihtuneet kukat poistaa varsineen, saa kukkaloistosta nauttia pakkasiin saakka.
  • Syklaamia on totuttu pitämään lähinnä kukkivana sisäkasvina, mutta se kestää yllättävän hyvin syksyn viileyttä - jopa pientä pakkastakin! Syklaamia saa punaisen ja valkoisen eri sävyissä.
  • Syysasteri (Aster novi-belgii): Suurissa kukkatertuissa on runsaasti yksinkertaisia tai kerrottuja kukkia. Myynnissä on monta erilaista sävyä. Ei pelkää syyshalloja, vaan kukkii useita viikkoja elokuusta lokakuuhun asti.
Krysanteemi (Kuva: Adobe Stock)
Krysanteemi (Kuva: Adobe Stock)
Syklaami (Kuva: Adobe Stock)
Syklaami (Kuva: Adobe Stock)
Syysasteri (Kuva: Adobe Stock)
Syysasteri (Kuva: Adobe Stock)

Vihreän sävyjä

  • Kesäsypressi (Bassia scoparia): Siro ja ilmava lehtikasvi, jonka pilarimainen kasvutapa täydentää kesäkukkaistutukset. Upea punainen syysväritys.
  • Muratti (Hedera helix): Monimuotoiset lehdet, joiden liuskaisuus ja värit vaihtelevat. Talvipakkasten tultua voi jatkaa kasvuaan viherkasvina sisällä tai jopa talvehtia suotuisalla paikalla.
  • Skimmia (Skimmia japonica): Ikivihreä, matala pensas, jolla on koristeelliset lehdet ja punaruskea kukinto. Viihtyy viileässä ja varjoisassa paikassa – sisällä sekä ulkona.
Skimmia (Kuva: Adobe Stock)
Skimmia (Kuva: Adobe Stock)

Myös monet muut kesäkukkamme kestävät pitkään syksyllä, vaikka olisikin keväällä arempia viileydelle; sietokyky paranee syksyn mittaan. Jos hallayön uhatessa jaksaa vielä nostaa kukat vaikka yöksi sisätiloihin tai peittää harsolla, saa kukista nauttia vielä pidempään. Ensimmäisinä kuitenkin kaatuvat kaikista vesivartisimmat kasvit, kuten ahkeraliisa, uudenguineanliisa ja karjalanneito.

Syysistutusten muut kasvit

  • Koristekaali (Brassica oleracea Sabellica-ryhmä): Värikkäät, ripsureunaiset lehdet kaunistavat myös syyspihaa. Väri kaunistuu, kun yöt kylmenevät ja pakkasukko nipistää.
  • Kellokanervat (Erica garcilis) ja aitokanervat eli callunat (Calluna vulgaris): Tutut ja turvalliset syksyn ruukkuistutusten kasvit. Kanerva tiputtaa kellokukkansa kuivuessaan, mutta callunat kestävät paremmin kuivumista ja säilyvät itsensä näköisinä kevääseen saakka. Myynnissä on myös värjättyjä kasveja, joten kanervaa voit hankkia vaikka sinisenä tai keltaisena. Callunaa on puolestaan myynnissä valkoista, vaaleanpunaista kuin tummemmankin punaista lajiketta – jopa niiden yhdistelmiä näkee.
  • Pensastädykkeet (Hebe) tuovat kirjavilla lehdillään väriä syksyn istutuksiin.
  • Kokeile myös huonekoisoa ja koristepaprikaa.
  • Istutuksiin voit laittaa havunoksien ohella myös pieniä havukasveja. Pienistä havuista on puutarhamyymälöissä usein tarjouksiakin. Ne voivat myös talvehtia.

Tutustu kasveihin Kasvikortistossa

.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton