• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huone-esikko (Primula obconica)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20231_78174.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Esikot kuuluvat Primulaceae-heimoon eli esikkokasveihin. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. Primula-sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja.

Huone-esikon suosion kasvua rajoitti pitkään kasvin lehdissä ja kukissa esiintynyt primiini -niminen aine, joka aiheutti monille ihmisille allergiaoireita. Jalostuksella primiinipitoisuutta on onnistuttu vähentämään, joten useimmat nykyisin viljellyssä olevat lajikkeet eivät sisällä lainkaan tai hyvin vähäisiä määriä primiiniä.

Kasvista on jalostettu lajikkeita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta punasävyiseeen ja oranssinkeltaiseen. Pitkäruotiset, isohkot lehdet kasvavat ruusukkeena. Vaikka huone-esikko on yleensä tilapäiskasvi, voi sen saada elämään pitkälle kesään ja kukkimaan jatkuvasti.

Huone-esikon hoito

Esikot viihtyvät parhaiten valoisassa ja hieman viileässä paikassa, esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunalla. Suoraa paahdetta ne eivät kuitenkaan kestä ja korkeissa lämpötiloissa kukinta menee hyvin nopeasti ohi.

Kastelu saa olla runsasta, mutta multa ei saa olla liian märkää. Sumutus on hyväksi. Lehdet kellastuvat helposti, jos multa pääsee kuivumaan.

Periaatteessa keväällä uutena hankitun huone-esikon kasvualustassa oleva lannoitemäärä riittää koko kasvukauden kukintaan, mutta lannoittaa voi joka toinen viikko. Mikäli esikon haluaa säilyttää huonekasvina, istutetaan se uudelleen kukinnan jälkeen, poistetaan kuolleet lehdet ja talvetetaan viileässä.

Heimo: Primulaceae
Luokka: sisäkasvit, kausikasvit

Valo: Aurinkoinen, ei paahde
Lämpö: Viihtyy viileässä, kesällä myös ulkona
Kastelu: Runsas ja tasainen kastelu. Ei saa kuivahtaa, mutta ei myöskään uida. Pitää sumuttelusta.
Muu hoito: Poista kuihtuneet kukat varsineen.
Istutus: Uudelleenistutus kukinnan jälkeen.

Ohje

Ohje

Faktaa huone-esikosta:

Heimo: Primulaceae
Luokka: sisäkasvit, kausikasvit

Valo: Aurinkoinen, ei paahde
Lämpö: Viihtyy viileässä, kesällä myös ulkona
Kastelu: Runsas ja tasainen kastelu. Ei saa kuivahtaa, mutta ei myöskään uida. Pitää sumuttelusta.
Muu hoito: Poista kuihtuneet kukat varsineen.
Istutus: Uudelleenistutus kukinnan jälkeen.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla poristaan kaikenlaisista esikoista.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
kestopuunippu
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Kesän pihaprojektit houkuttelevat rakentamaan ja nikkaroimaan, mutta tiesitkö, että väärin käytetty kyllästetty puu voi altistaa sinut ja ympäristön haitallisille kemikaaleille?Kyllästetty puu on loistava materiaali oikeissa paikoissa, mutta väärissä kohteissa se voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tässä artikkelissa kerromme, milloin kyllästetty puu on tarpeen ja milloin sitä kannattaa välttää. Opit myös, miten vanhaa puumateriaalia voi hyödyntää turvallisesti ja mitä virheitä erityisesti kesän tee-se-itse-projekteissa kannattaa välttää. Lue eteenpäin ja rakenna fiksusti – ilman turhia riskejä!
piirretty hahmo pitää sanomalehteä kädessä
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen: joulunäyttelyitä ja markkinamenoa
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton