• Etusivu
  • Hoitotyöt

Bokashointi onnistuu myös ulkona – kokeile bokashoida puutarhajätteet

Sari Nieminen
Päivitetty 31.05.2025
20225_78219.jpg

Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.

Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä.

Viherjätteiden hapatus eli bokashointi

Kun alat bokashoida puutarhan viherjätteitä, kaada bokashisäkin pohjalle biohiiltä tai muuta kosteutta imevää materiaalia esimerkiksi bokashirouhetta. Täytä pussi sen jälkeen viherjätteellä, kuten kitketyt rikkaruohot, juuresten naatit tai ruohonleikkuujäte. Pieneksi pilkottu viherjäte tarjoaa isomman pinta-alan mikrobeille ja täten hapettuu nopeammin ja tehokkaammin.

Rouheet ja biohiili on helppo annostella joukkoon BioProffan kaksisäiliöisestä rouherasiasta. Kaksisäiliöisessä rouherasiassa voi pitää kahta eri tuotetta täysin erikseen. Välissä on irrotettava väliseinä. Bokashoidessa rouhetta tarvitaan lähes päivittäin ja biohiilen käyttö bokashoinnissa on suositeltavaa, sillä se kontrolloi hajuja erityisen tehokkaasti ja lopputuote on entistä parempaa ja arvokkaampaa. Bokashirasia onkin suunniteltu erityisesti bokashoijille.

<p data-block-key="oxeph">Lannoita bokashia Em-Activella.</p>
Lannoita bokashia Em-Activella.
<p data-block-key="l4nzx">Paina pussin sisältö tiiviiksi.</p>
Paina pussin sisältö tiiviiksi.

Lannoita bokashia

Sekoita kastelukannuun Em-Activea, melassia sekä vettä ja kostuta viherjäte kauttaaltaan. Ripottele kerrosten väliin Diabaasi-kivijauhetta. Paina pussi tämän jälkeen mahdollisimman ilmatiiviiksi ja sulje pussi tiiviisti. Anna aineksen fermentoitua kuukaudesta kahteen tai jopa talven yli. Valmistunut massa on mahtavan elävää esikompostimateriaalia, kasvualustan katetta ja multatehtaan ainesta.

Hapatuspussissa ei ole hanaa, josta nesteet valutettaisiin pois, joten lisää biohiiltä reipas kerros pussin pohjalle. Näin arvokkaat nesteet imeytyvät biohiileen ja pääsevät lopuksi rikastamaan kasvualustaa!

Bokashointipussi sopii moneen käyttöön

Hapatuspussia voi käyttää niin puutarhassa kuin esimerkiksi parvekkeella. Jos sinulla on sisällä pieni bokashointiastia ja haluat säilyttää bokashoidut jätteet, sopii hapatuspussi tähän tarkoitukseen mainiosti.

Jos et sulje hapatuspussia, pussi toimii myös multatehtaana. Pussissa voi säilyttää myös puutarhassa käytettäviä lannoitteita. Eikä mikään estä käyttämästä ilmatiivistä pussia, vaikka veneillessä tai rannalla.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa: Onko kasvisi jo herännyt? Näin hoidat sen kevätkuntoon
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton