• Etusivu
  • Kasvillisuus

Daaliat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.05.2022
20196_58299.jpg

Daalioissa on kokoa ja näköä – sekä valinnanvaraa

Kokoja, muotoja ja värejä on tarjolla runsaasti. Daalian eri lajikkeita erotellaan esimerkiksi kukan muodon ja koon mukaan:

  • kerrotut – yksinkertaiset
  • korkeat (90 cm) – matalat (30 cm)
  • pienet – suuret
  • vuokko-, kaktus-, kaulus-, kesä-, koriste-, lumme-, mignon-, pallo-, pioni- ja pompondaaliat.

Värejä löytyy valkoisesta keltaiseen, violetista vaaleanpunaiseen, punaruskeasta melkein mustanpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä.

Katsodaaliat Kasvikortistossa

Keväällä ajoissa esille

Juurimukuloiden esikasvatus kannattaa aloittaa jo varhain keväällä, jotta kukista pääsee nauttimaan mahdollisimman aikaisin kesällä. Reilun kuukauden esikasvatuksella ja hyvällä hoidolla kukinta kestää kesäkuulta aina syyskuulle asti.

Hyvä juurimukula on kiinteä ja samassa juurakossa voi olla useita mukuloita. Uudet juurimukulat on hyvä istuttaa heti suureen ruukkuun tai saaviin. Läpäisevä, ravinteikas multa sopii daalialle.

Juurimukuloiden ympärille jätetään pari senttiä tilaa ja päälle laitetaan multaa 5–10 cm. Astia viedään valoisaan ja kylmältä suojattuun paikkaan. Kastelusta on huolehdittava säännöllisesti, taimet eivät saa päästä kuivumaan. Etenkin isolehtiset daaliat hyötyvät kasteluveden mukana saadusta ravinnelisästä viimeisten esikasvatusviikkojen aikana.

Daalian lisääminen

Keväällä juurakoita voi jakaa terävällä veitsellä. Jako-osassa tulisi olla vähintään yksi silmu. Jos et havaitse silmuja, laita juurakko pariksi päiväksi kosteaan turpeeseen. Kasvun alkaessa silmut tulevat esiin. On aina eduksi, jos jakopalaan jäisi yksi kokonainen juurimukula – mutta palakin riittää.

Daaliaa on myynnissä myös siemeninä. Siemenet kylvetään varhain keväällä ja esikasvatetaan sisätiloissa. Daaliaa voi lisätä myös monistamalla pistokkaista. Tällöin leikataan mukulasta kasvanut, noin 10 cm korkea pistokas ja sen tyveen tehdään parin sentin pystyviilto. Pistokkaat laitetaan hiekansekaiseen multaan juurtumaan; 3 viikossa ne kasvavat kunnon taimiksi. Istuta taimet omiin ruukkuihinsa ja pidä se valoisassa ja lämpimässä. Kastele säännöllisesti.

Karaise siemen- ja pistokastaimet sekä muut esikasvatetut daaliat toukokuussa ennen niiden siirtämistä lopullisesti ulos. Yöhallojen on oltava varmasti ohi ennen ulosistuttamista.

20196_58301.jpg
20196_58300.jpg

Daalian kesähoito

Aurinkoinen tai puolivarjoinen sekä lämmin paikka on omiaan daalialle. Esimerkiksi suojaisa seinusta on mainio paikka. Toisaalta kasvi on niin edustava ja kukkii niin pitkään, että se ansaitsee myös keskeisen paikan.

Taimia kannattaa karaista muutamien päivien ajan viemällä ne päivisin ulos haukkaamaan ulkoilmaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko kasvi on hyvin hallanarka. Kun yölämpötilat varmasti pysyvät plussan puolella, niin taimet voi istuttaa ulos edelleen 5–10 cm syvyyteen. Sopiva istutusetäisyys on 40–60 cm.

Isot lajikkeet saattavat tarvita tuentaa, joten niiden juurelle kannattaa tukikepit laittaa jo heti istutusvaiheessa.

Daaliat tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita. Ne eivät kuitenkaan kestä juuristoalueella seisovaa vettä. Ravinteita kannattaa antaa runsaasti etenkin alkukeväällä. Kuihtuneiden kukkien ja kukkavarsien poistaminen lisää kukintaa. Daalia toimii hienosti myös leikkokukkana.

20196_58303.jpg
20196_58302.jpg

Mukulat talvisäilöön

Syksyllä kukintaa voidaan jatkaa peittämällä kasvit yöksi esim. harsolla. Kun kasvi sitten lopulta paleltuu eikä maa ole vielä roudassa, kukkavanat leikataan 10–20 cm korkeudelta ja mukulajuuret nostetaan varovasti maasta. Kasvit on viisasta merkitä nimilapulla viimeistään tässä vaiheessa.

Juurakot varastoidaan kuivumaan viileään (n. +5–6 astetta) varastoon tai kellariin. Kuivahtaneet juurakot puhdistetaan varovasti, samalla voidaan poistaa huonokuntoiset mukulat. Puhdistetut juurakot on hyvä säilöä väljästi kuivan turpeen sekaan, viileään ja pimeään tilaan. Liian lämpimässä juurakot voivat kuivua kokonaan, liian kosteassa taas mädäntyä.

Kysymys: Siemenistä kylvetyt tarhadaaliat kukkivat kauniisti tänä kesänä. Onko niissä siemeniä vai otetaanko maahan kehittyneet mukulat talteen?

Tarhadaalia (Dahlia x hortensis, asterikasvien suku: Asteraceae) eli "joriini" kuuluu niihin perinteisiin monivuotisiin kasveihin, jotka eivät kestä hengissä suomalaisessa talvessa. Se on kotoisin Meksikon ylängöiltä, joten juurimukulat paleltuvat herkästi jo syksyn ensimmäisissä pakkasissa. Ota siis daaliasi juurakot ajoissa talvisäilöön, niin saat nauttia kukkaloistosta myös ensi kesänä.

Katso daaliat Kasvikortistossa

20196_58304.jpg
Ohje

Ohje

Lue myös muista mukulakasveista:
Miekkaliljat eli gladiolukset
Muita mukulakasveja
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton