• Etusivu
  • Kasvillisuus

Daaliat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.05.2022
20196_58299.jpg

Daalioissa on kokoa ja näköä – sekä valinnanvaraa

Kokoja, muotoja ja värejä on tarjolla runsaasti. Daalian eri lajikkeita erotellaan esimerkiksi kukan muodon ja koon mukaan:

  • kerrotut – yksinkertaiset
  • korkeat (90 cm) – matalat (30 cm)
  • pienet – suuret
  • vuokko-, kaktus-, kaulus-, kesä-, koriste-, lumme-, mignon-, pallo-, pioni- ja pompondaaliat.

Värejä löytyy valkoisesta keltaiseen, violetista vaaleanpunaiseen, punaruskeasta melkein mustanpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä.

Katsodaaliat Kasvikortistossa

Keväällä ajoissa esille

Juurimukuloiden esikasvatus kannattaa aloittaa jo varhain keväällä, jotta kukista pääsee nauttimaan mahdollisimman aikaisin kesällä. Reilun kuukauden esikasvatuksella ja hyvällä hoidolla kukinta kestää kesäkuulta aina syyskuulle asti.

Hyvä juurimukula on kiinteä ja samassa juurakossa voi olla useita mukuloita. Uudet juurimukulat on hyvä istuttaa heti suureen ruukkuun tai saaviin. Läpäisevä, ravinteikas multa sopii daalialle.

Juurimukuloiden ympärille jätetään pari senttiä tilaa ja päälle laitetaan multaa 5–10 cm. Astia viedään valoisaan ja kylmältä suojattuun paikkaan. Kastelusta on huolehdittava säännöllisesti, taimet eivät saa päästä kuivumaan. Etenkin isolehtiset daaliat hyötyvät kasteluveden mukana saadusta ravinnelisästä viimeisten esikasvatusviikkojen aikana.

Daalian lisääminen

Keväällä juurakoita voi jakaa terävällä veitsellä. Jako-osassa tulisi olla vähintään yksi silmu. Jos et havaitse silmuja, laita juurakko pariksi päiväksi kosteaan turpeeseen. Kasvun alkaessa silmut tulevat esiin. On aina eduksi, jos jakopalaan jäisi yksi kokonainen juurimukula – mutta palakin riittää.

Daaliaa on myynnissä myös siemeninä. Siemenet kylvetään varhain keväällä ja esikasvatetaan sisätiloissa. Daaliaa voi lisätä myös monistamalla pistokkaista. Tällöin leikataan mukulasta kasvanut, noin 10 cm korkea pistokas ja sen tyveen tehdään parin sentin pystyviilto. Pistokkaat laitetaan hiekansekaiseen multaan juurtumaan; 3 viikossa ne kasvavat kunnon taimiksi. Istuta taimet omiin ruukkuihinsa ja pidä se valoisassa ja lämpimässä. Kastele säännöllisesti.

Karaise siemen- ja pistokastaimet sekä muut esikasvatetut daaliat toukokuussa ennen niiden siirtämistä lopullisesti ulos. Yöhallojen on oltava varmasti ohi ennen ulosistuttamista.

20196_58301.jpg
20196_58300.jpg

Daalian kesähoito

Aurinkoinen tai puolivarjoinen sekä lämmin paikka on omiaan daalialle. Esimerkiksi suojaisa seinusta on mainio paikka. Toisaalta kasvi on niin edustava ja kukkii niin pitkään, että se ansaitsee myös keskeisen paikan.

Taimia kannattaa karaista muutamien päivien ajan viemällä ne päivisin ulos haukkaamaan ulkoilmaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko kasvi on hyvin hallanarka. Kun yölämpötilat varmasti pysyvät plussan puolella, niin taimet voi istuttaa ulos edelleen 5–10 cm syvyyteen. Sopiva istutusetäisyys on 40–60 cm.

Isot lajikkeet saattavat tarvita tuentaa, joten niiden juurelle kannattaa tukikepit laittaa jo heti istutusvaiheessa.

Daaliat tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita. Ne eivät kuitenkaan kestä juuristoalueella seisovaa vettä. Ravinteita kannattaa antaa runsaasti etenkin alkukeväällä. Kuihtuneiden kukkien ja kukkavarsien poistaminen lisää kukintaa. Daalia toimii hienosti myös leikkokukkana.

20196_58303.jpg
20196_58302.jpg

Mukulat talvisäilöön

Syksyllä kukintaa voidaan jatkaa peittämällä kasvit yöksi esim. harsolla. Kun kasvi sitten lopulta paleltuu eikä maa ole vielä roudassa, kukkavanat leikataan 10–20 cm korkeudelta ja mukulajuuret nostetaan varovasti maasta. Kasvit on viisasta merkitä nimilapulla viimeistään tässä vaiheessa.

Juurakot varastoidaan kuivumaan viileään (n. +5–6 astetta) varastoon tai kellariin. Kuivahtaneet juurakot puhdistetaan varovasti, samalla voidaan poistaa huonokuntoiset mukulat. Puhdistetut juurakot on hyvä säilöä väljästi kuivan turpeen sekaan, viileään ja pimeään tilaan. Liian lämpimässä juurakot voivat kuivua kokonaan, liian kosteassa taas mädäntyä.

Kysymys: Siemenistä kylvetyt tarhadaaliat kukkivat kauniisti tänä kesänä. Onko niissä siemeniä vai otetaanko maahan kehittyneet mukulat talteen?

Tarhadaalia (Dahlia x hortensis, asterikasvien suku: Asteraceae) eli "joriini" kuuluu niihin perinteisiin monivuotisiin kasveihin, jotka eivät kestä hengissä suomalaisessa talvessa. Se on kotoisin Meksikon ylängöiltä, joten juurimukulat paleltuvat herkästi jo syksyn ensimmäisissä pakkasissa. Ota siis daaliasi juurakot ajoissa talvisäilöön, niin saat nauttia kukkaloistosta myös ensi kesänä.

Katso daaliat Kasvikortistossa

20196_58304.jpg
Ohje

Ohje

Lue myös muista mukulakasveista:
Miekkaliljat eli gladiolukset
Muita mukulakasveja
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20073_3935.jpg
Vadelman tuholaistorjunta
Vadelma (Rubus idaeus), vattu eli vaapukka on monivuotinen puolipensas. Ensimmäisenä vuonna kasvavat versot ja kukkasilmut kehittyvät. Toisena vuonna versot kukkivat ja marjovat, jonka jälkeen ne kuolevat. Marjat ovat yleensä punaiset, mutta myös kelta- ja valkomarjaisia lajikkeita on olemassa. Marjantuotantoon jalostetut vadelmalajikkeet on kehitetty eurooppalaisen ja amerikkalaisen vadelman risteytymistä. Viljelylajikkeet poikkeavat luonnonvadelmista versonnan, pidempien ja tanakampien versojen, suurempien kukkien ja marjojen, mutta miedomman aromin osalta.Vadelman tuholaisten luontaisia vihollisia ylläpitävät lehmus, tuomi, raita ja pähkinäpensas. Jos tuholaisia kuitenkin ilmestyy, on avuksi olemassa tehokkaita torjunta-aineita.
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton