• Etusivu
  • Ajankohtaista

Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2017
20176_49412.jpg

Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.

Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa

Tyhjät maitopurkit tai kukkaruukut kelpaavat mainiosti perunoiden esikasvattamiseen. Kippaa ruukun pohjalle muutaman sentin kerros Taimimultaa, jonka päälle idätetty siemenperuna ja pinnalle reilu kerros taas Taimimultaa. Kastele multa märäksi ja aseta perunapurnukat noin 15 asteen lämpöön itämään. Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa.

Huhtikuun loppupuolella valmiiksi idätetyt perunat voi siirtää ruukkuun tai ämpäriin ja kasvattaa niissä varhaisperunoita vaikkapa parvekkeella tai kasvihuoneessa. Grobiootti Kasvupussi on myös mainio pussiperunoiden kasvattamiseen.

Kiinteää ja kullankeltaista

Kasvupussiin

,

Kasvumaasäkkiin

tai ämpäriin annostellaan

Herkkuperunanlannosta

, jonka avulla sadosta tulee kiinteää ja kullankeltaista. Perunaviljelmän voi viedä ulos vasta kun yölämpö on yli nollan ja silloinkin hallaharsosta on hyötyä tasaisen lämpötilan säilyttämisessä. Päiväsaikaan perunaviljelmän olisi hyvä totutella ulkoilmaan ja karaistua. Karaisu on hyödyllistä, koska se hidastaa naattien kasvua ja kasvuvoima menee mukuloihin!

20176_49413.jpg

Pussiperunat tarvitsevat kastelua, koska ne eivät saa kosteutta muualta. Kastelu kerran pari viikossa riittää perunoille, ettei niistä tulisi vetisiä.

Kesäkuun alkupuolella Kasvupussin suojissa muhii kesän ensimmäinen perunasato. Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Lue lisää puutarhalannoitteista

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202311_74084.jpg
Jätteettömämmän joulun ABC
Jätehuollon lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä ja niin edelleen. Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.
202312_83328.jpg
Viikon kysymys: Miksi pilvikirsikka taipui maahan asti? Voiko sitä vielä pelastaa?
Pihallani kasvaa kohopenkissä noin 10 m pilvikirsikka. Runko noin 10 cm paksu. Yhtäkkiä pari viikkoa sitten puu oli taipunut maata myöten. Juuret eivät ollleet kaivautuneet maasta eikä runko myöskään poikki. Puu on täysin vehreä ja hyvävointinen. Nostin puun tukikeppien varaan, mutta tuuli meinaa sen saada kumoon uudestaan. Mistä moinen ilmiö, onko puuta järkevää enää pitää pystyssä tai voiko enää edes tuosta pärjätä "omin" keinoin?
20066_196.jpg
Kurpitsa
(Cucurbita)Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria, joko pitkulaisia tai pallomaisia, kovakuorisia hedelmiä. Suurimmillaan ne voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi!Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi. Sitä käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Kurpitsaa voidaan toki myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsaa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy esimerkiksi keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 - +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.
20238_82900.jpg
Tällä työkalulla leikkaat korkeat pensasaidat helposti
Siistiksi trimmattu pensasaita on näkyvä osa pihaa ja huoliteltua julkisivua. Säännölliset leikkuut hoituvat helposti, kun käytössä on ergonominen akkupensasleikkuri. Työn sujuvuuden kannalta tärkeää on myös ulottuma – helposti säädettävä teleskooppivarsi mahdollistaa leikkuun ylhäältä ilman tikkaita.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä!
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton