• Etusivu
  • Ajankohtaista

Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2017
20176_49412.jpg

Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.

Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa

Tyhjät maitopurkit tai kukkaruukut kelpaavat mainiosti perunoiden esikasvattamiseen. Kippaa ruukun pohjalle muutaman sentin kerros Taimimultaa, jonka päälle idätetty siemenperuna ja pinnalle reilu kerros taas Taimimultaa. Kastele multa märäksi ja aseta perunapurnukat noin 15 asteen lämpöön itämään. Esikasvattamiseen kuluu 2-4 viikkoa.

Huhtikuun loppupuolella valmiiksi idätetyt perunat voi siirtää ruukkuun tai ämpäriin ja kasvattaa niissä varhaisperunoita vaikkapa parvekkeella tai kasvihuoneessa. Grobiootti Kasvupussi on myös mainio pussiperunoiden kasvattamiseen.

Kiinteää ja kullankeltaista

Kasvupussiin

,

Kasvumaasäkkiin

tai ämpäriin annostellaan

Herkkuperunanlannosta

, jonka avulla sadosta tulee kiinteää ja kullankeltaista. Perunaviljelmän voi viedä ulos vasta kun yölämpö on yli nollan ja silloinkin hallaharsosta on hyötyä tasaisen lämpötilan säilyttämisessä. Päiväsaikaan perunaviljelmän olisi hyvä totutella ulkoilmaan ja karaistua. Karaisu on hyödyllistä, koska se hidastaa naattien kasvua ja kasvuvoima menee mukuloihin!

20176_49413.jpg

Pussiperunat tarvitsevat kastelua, koska ne eivät saa kosteutta muualta. Kastelu kerran pari viikossa riittää perunoille, ettei niistä tulisi vetisiä.

Kesäkuun alkupuolella Kasvupussin suojissa muhii kesän ensimmäinen perunasato. Onkohan mitään herkullisempaa kuin itse kasvatetut herkkuperunat juhannuspöydässä?

Lue lisää puutarhalannoitteista

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
202211_79942.jpg
Haavan siirtoistutus? Asiantuntija vastaa
Haluan siirtää pieniä haavan taimia metsästä omaan puutarhaan. Huomasin, että löytämäni taimet ovat joko vesoja katkaistuista puista tai sitten kasvoivat isommista juurista ylöspäin. Jos otetaan pätkä tuosta juuresta mukaan, onnistuisiko siirto? Ja jos, kuinka pitkä sen juuripätkä pitaisi olla?
20148_40606.jpg
Poimi pöytään syötäviä kukkia
Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
20228_79353.jpg
Milloin leikataan norjanangervoa? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, mikä on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi? Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton