• Etusivu
  • Kasvillisuus

Esikasvatuksella aikaistetaan kukintaa ja satoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_69142.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.

Kylvöissä käytetään aina puhtaita astioita ja uutta multaa, koska monet kasvitaudit leviävät helposti likaisten välineiden tai vanhan mullan mukana. Hyvä multa kylvöihin ja taimikasvatukseen on esimerkiksi hiekansekainen ja luonnonmukaisesti lannoitettu Biolan Kylvö- ja Taimimulta.

Kylvöastiat täytetään mullalla kevyesti tiivistäen, ja multa kostutetaan ennen kylvöä. Lokerikot ja taimikennot ovat taimikasvatuksessa käteviä, koska niistä taimet saa irrotettua helposti juuria vahingoittamatta.

Suurin osa kasveista itää parhaiten pimeässä, joten siemenet peitetään ohuella multakerroksella. Kylvöksen pinta pidetään tasaisen kosteana sumuttamalla. Jos kylvöksen päälle laitetaan muovi tasaamaan kosteutta, se on muistettava poistaa heti taimettumisen jälkeen. Monet pienet siemenet itävät parhaiten valossa ja tällaiset lajit jätetään mullan pinnalle, kuten:

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Taimet koulitaan eli istutetaan harvempaan ensimmäisten kasvulehtien ilmaannuttua. Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu muun muassa joko kasteluveteen lisättävä Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Luonnonravinneneste Kesäkukille on luonnonmukainen ravinneliuostiiviste, joka soveltuu myös syötävien kasvien lannoittamiseen. Taimikasvatusaikana oikea annostus on 0,5 % eli 5 ml ravinnenestettä litraan kasteluvettä. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Luonnonlannoitetta Kasvimaalle.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuun lisätään 0,5 dl lannoitetta. Lannoiterakeiden päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta rakeiden haju ei houkuttele hyönteisiä. Luonnonlannoiterakeista liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

Muista karaista taimia ennen istutusta siirtämällä ne päiväksi ulos.

Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton