• Etusivu
  • Kasvillisuus

Esikasvatuksella aikaistetaan kukintaa ja satoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.07.2022
20227_69142.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Monet kasvilajit hyötyvät lyhyestäkin esikasvatuksesta, koska sisällä lämpimässä kasvit taimettuvat ja kehittyvät nopeammin kuin ulkona. Osa kasveista ei edes ehdi tuottaa satoa ilman esikasvatusta.

Kylvöissä käytetään aina puhtaita astioita ja uutta multaa, koska monet kasvitaudit leviävät helposti likaisten välineiden tai vanhan mullan mukana. Hyvä multa kylvöihin ja taimikasvatukseen on esimerkiksi hiekansekainen ja luonnonmukaisesti lannoitettu Biolan Kylvö- ja Taimimulta.

Kylvöastiat täytetään mullalla kevyesti tiivistäen, ja multa kostutetaan ennen kylvöä. Lokerikot ja taimikennot ovat taimikasvatuksessa käteviä, koska niistä taimet saa irrotettua helposti juuria vahingoittamatta.

Suurin osa kasveista itää parhaiten pimeässä, joten siemenet peitetään ohuella multakerroksella. Kylvöksen pinta pidetään tasaisen kosteana sumuttamalla. Jos kylvöksen päälle laitetaan muovi tasaamaan kosteutta, se on muistettava poistaa heti taimettumisen jälkeen. Monet pienet siemenet itävät parhaiten valossa ja tällaiset lajit jätetään mullan pinnalle, kuten:

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Taimet koulitaan eli istutetaan harvempaan ensimmäisten kasvulehtien ilmaannuttua. Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu muun muassa joko kasteluveteen lisättävä Biolan Luonnonravinneneste Kesäkukille tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Luonnonravinneneste Kesäkukille on luonnonmukainen ravinneliuostiiviste, joka soveltuu myös syötävien kasvien lannoittamiseen. Taimikasvatusaikana oikea annostus on 0,5 % eli 5 ml ravinnenestettä litraan kasteluvettä. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitetta tai Luonnonlannoitetta Kasvimaalle.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuun lisätään 0,5 dl lannoitetta. Lannoiterakeiden päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta rakeiden haju ei houkuttele hyönteisiä. Luonnonlannoiterakeista liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

Muista karaista taimia ennen istutusta siirtämällä ne päiväksi ulos.

Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Taimet karaistaan ennen istutusta ulos. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_58396.jpg
Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.
20148_40614.jpg
Syö se kukkasin - katso vinkit ja reseptit
Syötävät kukat ovat kauniita koristeita ja suloisen makuisia mausteita. Tarjoa kevään ja kesän kahvihetkissä ja juhlissa herkkuja sekä suulle että silmille!Lue tarkemmin syötävistä kukista!
202211_80158.jpg
Tunnetko joulukaktuksen ja muut lehtikaktukset?
Monen kaktussuvun lajilla varret ovat litistyneet tai sylinterimäiset ja siksi ne ovat saaneet nimen lehtikaktus. Näitä kaktuksia suositaan upeiden kukkien takia. Lehtikaktukset ovat mainioita huonekasveja, sillä ne eivät välttämättä tarvitse viileää lepokautta.
202210_79880.jpg
Nurmikon rikkakasvi? Asiantuntija vastaa
Meillä tehtiin hyvin myöhään syksyllä nurmikko, juuri ennen ensimmäistä pakkasta. Kyseessä peltomultamaa. Piha tehtiin käsivoimin ja yritin kitkeä ja kaivaa rikkaruohot parhaani mukaan pois. Nyt kuitenkin rikkaruohot tulevat esille joistakin kohdista todella rajusti. Nurmikkoa ei paljon vielä näy, paikka paikoin jostakin. Mikä tähän nyt avuksi? Onko mitään tehtävissä? Liitteenä kuva, jossa kyseinen rikkaruoho, jota on tullut esiin eniten. Toinen kuva on yleisilme, miten lähtenyt kasvamaan.
20206_65289.jpg
Köynnöskasvit parvekkeella
Yksi parvekkeelle harkittava vaihtoehto ovat yksivuotiset köynnökset. Niiden taimia tosin on valitettavan vähän saatavilla taimimyymälöistä ja kesäkukkia myyviltä puutarhoilta. Helppoja köynnöksiä ja ehkä varmemmin taimina saatavissa ovat esim. mustasilmäsusanna(Thunbergia alata) ja krassit (Tropaeolum). Yksivuotisista köynnöksistä varjoisankin parvekkeen olosuhteisiin sopivia ovat tuoksuherne eli hajuherne(Lathyrus odoratus), köynnöskrassi (Tropaeolum majus) ja kanariankrassi(Tropaeolum peregrinum).Lisää yksivuotisista köynnöksistä
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton