Heinäkuun vinkit
Heinäkuussa useimmat viettävät lomaa. (Kuva: Adobe Stock)
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
Heinäkuussa alkaa myös kesän marjastusaika, kun mustikat ja ahomansikat alkavat kuun puolessa välissä kypsymään. Pian satoa saadaan myös kotipuutarhassa; herukoita, karviaisia, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhassasi kasvaa? Muista hyödyntää kesän vitamiinit; nauti marjoja tuoreeltaan, tee piirakoita ja kiisseleitä ja säilö talvea varten.
Puutarhassa muistettavaa
Aurinko ja lämpö saa janoiseksi – niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin. Janojuomista paras, vesi, kannattaa nauttia huoneen lämpöisenä ja ajoissa ennen kuin kuivuus aiheuttaa vahinkoa. Kasvien kohdalla vesi saa olla mielummin seisonutta sadevettä, mikäli mahdollista.
Nyrkkisääntö: Kastele harvemmin, mutta kerralla runsaammin! Useimmat puutarhakasveista nauttivat kasvualustan ajoittaisesta kuivahtamisesta. Reilu kastelu saa veden tunkeutumaan syvemmälle ja kannustaa myös juuria hakeutumaan pinnan sijasta alaspäin.
Sato alkaa kypsymään myös kotipuutarhassa. Ripusta pelätin tai kiiltäviä esineitä, rakenna pelätin tai suojaa satosi verkolla. Kypsän punaiset marjat katoavat nopeasti "parempiin" suihin, ellet tee asialle jotakin.
Lämmin ja kostea sää antaa otolliset olosuhteet myös tautien ja tuholaisten leviämiselle. Tarkkaile kasvejasi, jotta pääset puolustamaan niitä tuholaisilta ajoissa!
Ensimmäinen torjuntakeino on poimia näkyvät tuholaiset (esimerkiksi punaiset liljakukot) käsin pois. Samalla kannattaa poistaa vioittuneet kasvinosat. Kirvoihin voi kokeilla ensin kylmää vesisuihkua. Ellei se tehoa, niin mäntysuopaliuos, toluvesi ja nokkosvesi tulevat testattaviksi seuraavana. Kukkivat ryhmäruusut vaativat oikeastaan kirvojen poistamiseksi malasiiniruiskutuksen joka kesä. Muistakaa kuitenkin, että ruiskutukset tulee tehdä vasta auringonlaskun jälkeen, etteivät mehiläiset tai kimalaiset kärsi.
Lue lisää:
Tautien ja tuholaisten torjunta
Neudorff -torjuntatuotteet
Jos nurmikon kasvu on lämmöstä ja kosteudesta huolimatta kovin kituliasta tai vaaleaa, niin heinäkuun alkupuoliskolla kannattaa vielä paneutua nurmikon hoitamiseen. Kitulias kasvu kertoo typen tarpeesta. Poutakeleillä voit käyttää täyslannoitteita liuoksena tai kastella virtsa- tai lantavedellä. Sateisemmalla säällä voi täyslannoitteita levittää myös rakeena tavalliseen tapaan.
Heinäkuussa voimalla kasvava nurmikko kannattaa leikata usein, mutta poutasäällä sen pituus kannattaa jättää hieman pitemmäksi. Kovin lyhyeksi leikattu nurmi palaa helteessä ruskeaksi ja juuristo kuivuu.
Lue lisää: Nurmikon hoitaminen
Nurmikon leikkauksesta syntyvä ruohosilppu kannattaa hyödyntää kasvimaan katteeksi. Se pitää kosteutta, antaa ravintoa ja tukahduttaa rikkakasvit.
Grillaa ja herkuttele; kasviksia, juureksia, hedelmiä…
Kesällä ja lomalla tulee tehtyä runsaasti ruokaa myös ulkona. Ellei sitä omista kunnon kesäkeittiötä, niin vaatimattomammassakin grillissä voi kesäherkkuja grillailla. Kannattaa siihen ritilälle myös muutakin laittaa kuin ainaista grillimakkaraa, vaikkei mikään kotikokkien kuningas olisikaan.
Lisukkeeksi tai koko ateriaksi kannattaa kokeilla grillata esimerkiksi ananasta, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, maissin tähkiä, munakoisoa, pikkusipulia, paahtoleipää, paprikaa, perunaa, tomaattia ja niin edelleen – vain mielikuvitus on rajana! Kasvisseokset maustat esimerkiksi yrteillä, pippurilla, tuorejuustoilla ja maustevoilla. Käteviä ovat myös kaupan pakastealtaasta löytyvät vihannessuikaleet.
Muistattehan kuitenkin, ettei minkään sortin kasvissyöjä arvosta grilliritilästä tarttuvaa lihankäryä ja rasvaa; jos käytössä on vain yksi grilli, ovat nyytit paras ratkaisu. Pienemmät herkut kypsyvät mainiosti folio- tai voipaperinyytissä; sellaiseen voi koota kasviksia ja maustaa ne oman mieltymyksensä mukaan. Nyytit ovat herkullisia sellaisenaan ja sopivat myös lihan ja kalan lisäkkeeksi. Nyyttejä kannattaa grillata 1–3 kpl ruokailijaa kohti, pienemmät nyytit kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin.
Mukavia ovat myös erilaiset vartaat ja etenkin lapset nauttivat oman tikkunsa kokoamisesta. Lohko tai viipaloi erilaisia kasviksia astioihin ja kierittele ne vaikka marinadissa etukäteen. Herkkusienet ja kirsikkatomaatit sopivat vartaisiin kokonaisina. Liota tikkuja vedessä noin puoli tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät syty grillatessa palamaan.
Kunnon ruokaa kasvissyöjälle on marinoitu tofu; sen lisukkeeksi vielä kasviksia niin juhla-ateria on valmis.
Jokainen aterioitsija voi tehdä omannäköisensä vartaan ja laittaa siihen makunsa mukaan myös broileria, kalaa, lihaa, lihapullaa, makkaraa tai vaikka nakinpaloja kasvisten lisäksi. Ne kannattaa asettaa tikkuun tiiviisti, jotta vartaan pyörittäminen olisi helpompaa, eivätkä syötävät kuivuisi liikaa.
HUOMIO: Pesun jälkeen useimmat kasvikset kannattaa tosiaan paloitella tai siivuttaa (muun muassa juurekset) tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. Erilaiset ja erikokoiset kasvikset vaativat hieman toisistaan poikkeavat kypsymisajat. Esimerkiksi hitaasti kypsyvät sipulit ja perunat kannattaa esikypsentää vaikka mikrossa tai laittaa foliossa grilliin heti sytyttämisen jälkeen.
Kokeile rohkeasti erilaisia kasviksia, juureksia ja vaikka hedelmiä – testaa erilaisia mausteita ja mausteyhdistelmiä, niin löydät omat suosikkisi. Makeannälkään ja jälkiruuaksi voit laittaa folionyyttiin vaikka omenanpaloja, ananasta ja banaania parin suklaapalan kanssa. Anna pehmetä hetken lämmössä ja nauti vaniljajäätelön kera. Mmmm…
Mukavaa kesää!
Muistathan vierailla lomamatkoillasi myös erilaisissa puutarhakohteissa. Mökkimatkan varrella voi olla upeita puistoja, kasvitieteellisiä puutarhoja ja erikoistuneita taimimyymälöitä, joista saattaisit saada mukavia ideoita ja taimia myös kotipuutarhaasi.
Vapaa-aikana kannattaa myös lähteä liikkeelle; nauttia raikkaasta ilmasta ja kesäisestä lämmöstä. Eikä aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä lähialueiltakin löytyy varmasti kaikkea kaunista katseltavaa ja tutustumisen arvoista paikkaa. Hypätkää vaikka polkupyörän selkään ja lähtekää katselemaan, miltä maailma näyttää.
Lämpimillä keleillä vesi virkistää myös ulkoisesti. Nauti auringon lämmittämistä uimavesistä ja poikkea myös iltauinnilla, niin uni maistuu. Mukavia kesämuistoja saat itsellesi ja jälkikasvullesi myös yhteisillä uintihetkillä!
Ohje