• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
20098_17961.jpg

Paikattaviin kohtiin levitetään Multaa Nurmikolle.

Nurmikon kalkitus

Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.

Kalkkia voi levittää nurmikolle keväällä tai syksyllä. Kastelu nopeuttaa rakeiden liukenemista. Liitukalkki on peräisin liitukauden aikana merenpohjaan muodostuneista kalkkikerrostumista. Se on rakenteeltaan huokoista ja koostuu lähinnä mikroskooppisten kalkkikuoristen pieneliöiden kuorista.

Sopiva käyttömäärä puutarhan ylläpitokalkituksessa on 10–30 kg/100 m² joka toinen tai kolmas vuosi. Kun nurmikko lannoitetaan Biolan Nurmikkolannoitteella, erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita lainkaan, koska Nurmikkolannoiterakeesa on mukana kalkki.

Peruskalkitukseen happamille maille suositellaan 40–100 kg /100 m². Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Erikoismultaa nurmikolle

Nurmikon perustaminen: Ennen uuden nurmikon perustamista varmistetaan pohjamaan riittävä vedenläpäisy ja kantavuus sekä tasoitetaan vettä keräävät painanteet. Uutta multaa levitetään pohjamaan laadusta riippuen 10–25 cm kerros.

Multa tasoitetaan ja tiivistetään ennen kylvämistä. Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista, 200–300 g/10 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään.

Nurmikon paikkaus: Paras aika nurmikon paikkaukseen on keväällä tai syyskesällä, kun maassa on luontaista kosteutta. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta. Päälle levitetään kerros Biolan Multa Nurmikolle –kasvualustaa, jonka pinta tasataan haravalla. Siemenet kylvetään ja sekoitetaan haravalla kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään kevyesti. Kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Nurmikon elvyttäminen: Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää Biolan Multa Nurmikolle –katteella. Kate lisää nurmiheinien versomista ja parantaa kulutuksenkestoa. Kate levitetään varhain keväällä tai syksyllä leikatun ja haravoidun nurmikon päälle. Sopiva katteen paksuus on noin 1 cm. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Biolan Multa Nurmikolle on kompostilannoitettu ja kalkittu erikoismultaseos nurmikon paikkaukseen ja elvyttämiseen sekä uuden pihanurmikon perustamiseen. Multa säilyttää rakenteensa kovassakin kulutuksessa.

Nurmikon syyslannoitus

Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.
Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.

Nurmikko kestää parhaiten kulutusta, jos se on kasvussa koko ajan eli mm. sen ravinnetila on hyvä. Lannoitus lisää leikkauskertoja, mutta samalla nurmikon kestävyys paranee ja se on kauniimpi.

Syyslannoitus: Typpipitoista lannoitetta ei anneta enää heinäkuun puolivälin jälkeen, koska se haittaisi nurmikon (tuleentumista) valmistautumista talveen. Elokuussa annettu syyslannoitus parantaa nurmikon talvenkestävyyttä. Syyslannoitukseen sopii Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. Oikea annostus on 7 litraa Syksyn PK-lannoitetta 100 m²:lle.

Nurmikon perustaminen: Nurmikkoa perustettaessa maa kalkitaan ja lannoitetaan. Sopiva peruslannoitus on 20–40 litraa Biolan Nurmikkolannoitetta 100 m²:lle. Lievästi happamalle peltomaalle käytetään 40–100 kg Biolan Puutarhakalkkia 100 m²:lle. Kun uuden nurmikon kasvualustana käytetään Biolan Multaa Nurmikolle, erillistä lannoitusta tai kalkitusta ei tarvita.

Kokeiden perusteella on todettu, että säännöllisesti kalkitun ja lannoitetun nurmikon peittävyys, väri, yleisvaikutelma eli kauneus ja talvehtiminen ovat selvästi paremmat, kuin hoitamattomalla nurmella. Ruohon värin muuttuminen vaaleaksi keväällä on usein merkki puutteellisesta lannoituksesta.

20098_17963.jpg
Hoitotyöt
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.
202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!
20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset – mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimus olisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton