• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
20098_17961.jpg

Paikattaviin kohtiin levitetään Multaa Nurmikolle.

Nurmikon kalkitus

Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.

Kalkkia voi levittää nurmikolle keväällä tai syksyllä. Kastelu nopeuttaa rakeiden liukenemista. Liitukalkki on peräisin liitukauden aikana merenpohjaan muodostuneista kalkkikerrostumista. Se on rakenteeltaan huokoista ja koostuu lähinnä mikroskooppisten kalkkikuoristen pieneliöiden kuorista.

Sopiva käyttömäärä puutarhan ylläpitokalkituksessa on 10–30 kg/100 m² joka toinen tai kolmas vuosi. Kun nurmikko lannoitetaan Biolan Nurmikkolannoitteella, erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita lainkaan, koska Nurmikkolannoiterakeesa on mukana kalkki.

Peruskalkitukseen happamille maille suositellaan 40–100 kg /100 m². Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Erikoismultaa nurmikolle

Nurmikon perustaminen: Ennen uuden nurmikon perustamista varmistetaan pohjamaan riittävä vedenläpäisy ja kantavuus sekä tasoitetaan vettä keräävät painanteet. Uutta multaa levitetään pohjamaan laadusta riippuen 10–25 cm kerros.

Multa tasoitetaan ja tiivistetään ennen kylvämistä. Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista, 200–300 g/10 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään.

Nurmikon paikkaus: Paras aika nurmikon paikkaukseen on keväällä tai syyskesällä, kun maassa on luontaista kosteutta. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta. Päälle levitetään kerros Biolan Multa Nurmikolle –kasvualustaa, jonka pinta tasataan haravalla. Siemenet kylvetään ja sekoitetaan haravalla kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään kevyesti. Kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Nurmikon elvyttäminen: Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää Biolan Multa Nurmikolle –katteella. Kate lisää nurmiheinien versomista ja parantaa kulutuksenkestoa. Kate levitetään varhain keväällä tai syksyllä leikatun ja haravoidun nurmikon päälle. Sopiva katteen paksuus on noin 1 cm. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Biolan Multa Nurmikolle on kompostilannoitettu ja kalkittu erikoismultaseos nurmikon paikkaukseen ja elvyttämiseen sekä uuden pihanurmikon perustamiseen. Multa säilyttää rakenteensa kovassakin kulutuksessa.

Nurmikon syyslannoitus

Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.
Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.

Nurmikko kestää parhaiten kulutusta, jos se on kasvussa koko ajan eli mm. sen ravinnetila on hyvä. Lannoitus lisää leikkauskertoja, mutta samalla nurmikon kestävyys paranee ja se on kauniimpi.

Syyslannoitus: Typpipitoista lannoitetta ei anneta enää heinäkuun puolivälin jälkeen, koska se haittaisi nurmikon (tuleentumista) valmistautumista talveen. Elokuussa annettu syyslannoitus parantaa nurmikon talvenkestävyyttä. Syyslannoitukseen sopii Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. Oikea annostus on 7 litraa Syksyn PK-lannoitetta 100 m²:lle.

Nurmikon perustaminen: Nurmikkoa perustettaessa maa kalkitaan ja lannoitetaan. Sopiva peruslannoitus on 20–40 litraa Biolan Nurmikkolannoitetta 100 m²:lle. Lievästi happamalle peltomaalle käytetään 40–100 kg Biolan Puutarhakalkkia 100 m²:lle. Kun uuden nurmikon kasvualustana käytetään Biolan Multaa Nurmikolle, erillistä lannoitusta tai kalkitusta ei tarvita.

Kokeiden perusteella on todettu, että säännöllisesti kalkitun ja lannoitetun nurmikon peittävyys, väri, yleisvaikutelma eli kauneus ja talvehtiminen ovat selvästi paremmat, kuin hoitamattomalla nurmella. Ruohon värin muuttuminen vaaleaksi keväällä on usein merkki puutteellisesta lannoituksesta.

20098_17963.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81617.jpg
Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa
Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta. Mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? Olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?
20242_83414.jpg
Rakenna helppo vesiaihe pihalle
Vesiaihe piristää pihaa ja toimii iloisena katseenvangitsijana. Pienimmillään vesiaiheen voi rakentaa ruukkuun tai saaviin. Jos haluat isomman vesiaiheen ja olet valmis kaivupuuhiin, on valmisallas hyvä vaihtoehto.
20232_80784.jpg
Kukkapuutarhan kevät
Toukokuussa voi ulos ruukkuihin istuttaa kukkivia helmililjoja ja tulppaaneja. Ne kestävät pientä pakkasta ja tuovat väriä keväiseen pihaan. Myös orvokit sietävät kylmää ja niitäkin voi jo istuttaa ulos.
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
Goji-marjan poiminta
Goji on susimarja ja etenkin supermarja
Goji-marja on nimitys pukinpensaiden sukuun kuuluvien lajien, mm. pukinpensaan eli aitapukinpensaan (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) marjoille. Myös muita lajeja löytyy; yksin Aasiassa on 85 eri goji-lajia ja Amerikkaankin on levinnyt ainakin 15 lajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton