Tähtianis
(Kuva: Adobe Stock)
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
Tähtianis on puu, joka kuuluu mangoliansukuun. Puu kasvaa noin 8–15 metrin korkuiseksi ja sen kukat ovat väriltään vaalean kellertävistä keltaisiin. Kukat tuottavat hedelmiä, jotka aukeavat tähden muotoisiksi. Hedelmät kerätään puista ennen kuin ne ovat täysin kypsiä ja kuivataan auringossa. Siemeniä ei irroteta hedelmän kodasta, mutta niiden maku on kuitenkin toisarvoinen. Voimakkain maku on itse kodassa.
Maistuva mauste monenlaiseen ruokaan
Tähtianis on tummanruskea tähden muotoinen mauste ja siinä on yleensä 8 sakaraa. Ruuan maustamiseen riittää yleensä vain muutama kappale. Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että yleensä yksi tähtianis riittää 4 hengen aterian mausteeksi. Tähtianista käytetään paljon Aasiassa ruuan maustamiseen ja se onkin kiinalaisen viisimausteen tärkein ainesosa. Se sopii liha- ja linturuokien maustamiseen, mutta myös hillojen, jälkiruokien ja kuumien juomien mausteena tuttu. Tähtianiksesta saadaan kauniita koristeita, vaikkapa jälkiruokiin. Tähtianista voidaan käyttää kokonaisena, jolloin se poistetaan ruuasta valmistuksen jälkeen, tai jauhettuna.
Tähtianiksen ja aniksen maut ovat samantyylisiä, mutta ne eivät ole sukua keskenään. Maku tulee anetoli-nimisestä yhdisteestä, joka antaa molemmille niiden tyypillisen lakritsamaisen maun. Myös fenkolissa on anetolia ja sitä usein käytetäänkin aniksen korvaajana varsinkin juomateollisuudessa.
Tähtianiksella on myös terveydellisiä vaikutuksia. Sen sanotaan esimerkiksi raikastavan hengitystä ja edistävän ruuansulatusta. Sitä käytetäänkin myös lääketeollisuudessa. Tähtianiksesta saadaan myös öljyä, jota käytetään aromaattisissa öljyissä, hajuvesissä, saippuoissa, hammastahnassa, suuvesissä ja vartalovoiteissa.
Tähtianista ei kannata sekoittaa sen myrkylliseen sukulaiseen japanintähtianikseen (Illicium anisatum), mikä on myös syömäkelvoton.