• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvit - trooppiset sopeutujat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2013
20112_24372.jpg

Kolibrikukka (Strelizia reginae) viettää talven mielellään viileässä.

Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alunperin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.

Lue lisää huonekasveista...

Suurin osa viljelyyn valituista lajeista ja lajikkeista on erittäin sopeutumiskykyisiä. Ne ovat oppineet elämään sisätiloissa huomattavasti karummissa olosuhteissa kuin luonnossa kasvaessaan. Luontaisten kasvuolosuhteiden tiedostaminen auttaa ymmärtämään trooppisten kasvien luonnetta ja hoitamaan niitä entistä paremmin.

Huonekasveista löytyy sekä vaivattomia että haasteellisempia lajeja. Vaativampiakin lajeja on mahdollista kasvattaa huoneolosuhteissa, kun niille luodaan hyvät olosuhteet. Jotkut lajit viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden, kun taas toiset, kuten kolibrikukka (Strelizia reginae) vaativat viileän talvetustilan. Useille kukkiville huonekasveille viileä lepoaika on runsaan kukinnan edellytys.

Viileyden tarve talviaikaan perustuu usein kasvin luonnolliseen rytmiin. Toisaalta viileys auttaa kasvia selviytymään pimeästä vuodenajasta. Kasvutekijät ovat kaikki riippuvaisia toisistaan, mitä enemmän lämpöä, sitä enemmän valoa kasvi vaatii.

Valoisassa ja viileässä viihtyjät

Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.
Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.

Ihanteellinen talvetuspaikka on useimmiten valoisa ja viileä (n. 5-15 astetta). Tällaisissa olosuhteissa viihtyy mm. sinilyijykukka (Plumbago auriculata) Joskus viileää talvetuspaikkaa tarvitsevia kasveja vierastetaan, sillä tietenkään kaikilla ei ole viileää kuistia tai muuta valoisaa talvetuspaikkaa. Kuitenkin suurimman osan lajeista saa säilymään talven yli muutenkin, ilman sen kummempaa rakettitiedettä.

Nyrkkisääntö on, että mitä lämpimämpi paikka, sitä useammin yleensä kastellaan. Kasvin kastelutarpeen oppii kyllä tuntemaan. Epävarmoissa tilanteissa multa pidetään hiukan kuivahkona, ei liian kosteana, jotta juuristo ei olisi liian kovilla.

Huonekasveja ei mielellään jätetä täysillä hohkaavan lämpöpatterin päälle, tosin ikkunalaudat ovat lähes aina niiden päällä.

Tällöin varotaan ettei kasvualusta pääse kuivumaan liikaa. Säännöllinen sumuttelu nostaa ilmankosteutta ja parantaa huimasti kasvin selviytymismahdollisuuksia talvesta. Pölyt kannattaa pyyhkiä myös lehtien alapinnoilta, jotta kasvin ilmaraot pysyvät avoimina.

Sumuta - ja ulkoiluta kesällä

Riittävän korkea ilmankosteus on hyvin tärkeä tekijä monien trooppisten kasvien, kuten Japanista kotoisin olevan Musa basjoo -banaanin menestymiselle. Banaani nauttii lehtien sumuttelusta. Sekin on kuitenkin monien lajien tapaan hyvin sopeutuvainen kuivempaan huoneilmaan. Poikkeuksiakin löytyy, esim. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva kliivia (Clivia miniata) viihtyy erittäin hyvin kuivassa huoneilmassa.

Kaikki huonekasvit nauttivat kesällä ulkoilusta, jolloin ne saavat nauttia raikkaasta ilmasta ja riittävästä ilmankosteudesta. Ulkona huonekasvit sijoitetaan enintään puolivarjoisaan paikkaan, suojaan suoralta auringolta. Ne kannattaa myös suojata kovilta tuulilta ja runsailta sateilta.

Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.

Keväällä valmistaudutaan uuteen kasvukauteen

Kasvit tuntuvat heräävän eloon talven jälkeen valon lisääntyessä. Mullanvaihto on ajankohtainen yleensä silloin kun kasvu on selkeästi alkanut. Mahdolliset latvomiset kiihdyttävät uusien versojen kasvua.

Monet huonekasviharrastajat lisäävät kaikkien kasvien mullan joukkoon kevytsoraa tai muuta karkeaa ainesta, jotta multa pysyy ilmavana ja juuristo pontevan terveenä. Huonekasveilla pätevät samat periaatteet kuin puutarhakasveilla, eli avaintekijöitä ovat oikeanlainen kasvupaikka (eli käytännössä valon määrä) sekä sopiva kasvualusta.

Lue lisää huonekasveista...

Kasvikortistossa tietoa yli 1300 kasvilajista ja -lajikkeesta; myös huonekasveista. Tutustu Kasvikortistoon!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_17311.jpg
Kompostorin paikka
Kompostoimalla säästät luontoa ympärilläsi ja myös selvää rahaa. Mikäli voit käyttää syntyvän mullan omassa pihapiirissäsi, sinun kannattaa ehdottomasti itse kompostoida. Tällöin jätteitä ei tarvitse kuljettaa, säästät jätehuoltokustannuksissa ja saat käyttöösi ilmaista, puhdasta maanparannusainetta. Monet taloyhtiöt ovat säästäneet satoja euroja kompostoimalla omat talous- ja pihajätteensä.
202211_80315.jpg
Kierrätäthän paristotkin?
Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.
20237_82619.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään mullan valuminen?
Minulla on angervopensas kadun laidalla. Se on pienen (noin 1 m) rinteen päällä. Mullat valuvat kadulle ja pensaiden juuret paljastuvat ja osa jo kuivunut/katkennut. Miten saisin "sidottua" mullan? Joku helpompi niksi, en voi eläkeläisenä sijoittaa suuria summia.
20201_62243.jpg
Kevät keikkuen tulevi, lumipenkat pehmitellen… jo tammikuussa?
Yleensä aurinko paistaa kirkkaasti taivaalta ja valkoinen hanki sokaisee hohtavan valkoisena. Kirpakka pakkanen nipistelee nenänpäätä. On tammikuu, vuoden kylmimmät ajankohdat ovat nyt täällä – vai ovatko?
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
202310_83230.jpg
Muista siirtää kellot!
Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton