• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvit - trooppiset sopeutujat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2013
20112_24372.jpg

Kolibrikukka (Strelizia reginae) viettää talven mielellään viileässä.

Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alunperin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.

Lue lisää huonekasveista...

Suurin osa viljelyyn valituista lajeista ja lajikkeista on erittäin sopeutumiskykyisiä. Ne ovat oppineet elämään sisätiloissa huomattavasti karummissa olosuhteissa kuin luonnossa kasvaessaan. Luontaisten kasvuolosuhteiden tiedostaminen auttaa ymmärtämään trooppisten kasvien luonnetta ja hoitamaan niitä entistä paremmin.

Huonekasveista löytyy sekä vaivattomia että haasteellisempia lajeja. Vaativampiakin lajeja on mahdollista kasvattaa huoneolosuhteissa, kun niille luodaan hyvät olosuhteet. Jotkut lajit viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden, kun taas toiset, kuten kolibrikukka (Strelizia reginae) vaativat viileän talvetustilan. Useille kukkiville huonekasveille viileä lepoaika on runsaan kukinnan edellytys.

Viileyden tarve talviaikaan perustuu usein kasvin luonnolliseen rytmiin. Toisaalta viileys auttaa kasvia selviytymään pimeästä vuodenajasta. Kasvutekijät ovat kaikki riippuvaisia toisistaan, mitä enemmän lämpöä, sitä enemmän valoa kasvi vaatii.

Valoisassa ja viileässä viihtyjät

Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.
Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.

Ihanteellinen talvetuspaikka on useimmiten valoisa ja viileä (n. 5-15 astetta). Tällaisissa olosuhteissa viihtyy mm. sinilyijykukka (Plumbago auriculata) Joskus viileää talvetuspaikkaa tarvitsevia kasveja vierastetaan, sillä tietenkään kaikilla ei ole viileää kuistia tai muuta valoisaa talvetuspaikkaa. Kuitenkin suurimman osan lajeista saa säilymään talven yli muutenkin, ilman sen kummempaa rakettitiedettä.

Nyrkkisääntö on, että mitä lämpimämpi paikka, sitä useammin yleensä kastellaan. Kasvin kastelutarpeen oppii kyllä tuntemaan. Epävarmoissa tilanteissa multa pidetään hiukan kuivahkona, ei liian kosteana, jotta juuristo ei olisi liian kovilla.

Huonekasveja ei mielellään jätetä täysillä hohkaavan lämpöpatterin päälle, tosin ikkunalaudat ovat lähes aina niiden päällä.

Tällöin varotaan ettei kasvualusta pääse kuivumaan liikaa. Säännöllinen sumuttelu nostaa ilmankosteutta ja parantaa huimasti kasvin selviytymismahdollisuuksia talvesta. Pölyt kannattaa pyyhkiä myös lehtien alapinnoilta, jotta kasvin ilmaraot pysyvät avoimina.

Sumuta - ja ulkoiluta kesällä

Riittävän korkea ilmankosteus on hyvin tärkeä tekijä monien trooppisten kasvien, kuten Japanista kotoisin olevan Musa basjoo -banaanin menestymiselle. Banaani nauttii lehtien sumuttelusta. Sekin on kuitenkin monien lajien tapaan hyvin sopeutuvainen kuivempaan huoneilmaan. Poikkeuksiakin löytyy, esim. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva kliivia (Clivia miniata) viihtyy erittäin hyvin kuivassa huoneilmassa.

Kaikki huonekasvit nauttivat kesällä ulkoilusta, jolloin ne saavat nauttia raikkaasta ilmasta ja riittävästä ilmankosteudesta. Ulkona huonekasvit sijoitetaan enintään puolivarjoisaan paikkaan, suojaan suoralta auringolta. Ne kannattaa myös suojata kovilta tuulilta ja runsailta sateilta.

Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.

Keväällä valmistaudutaan uuteen kasvukauteen

Kasvit tuntuvat heräävän eloon talven jälkeen valon lisääntyessä. Mullanvaihto on ajankohtainen yleensä silloin kun kasvu on selkeästi alkanut. Mahdolliset latvomiset kiihdyttävät uusien versojen kasvua.

Monet huonekasviharrastajat lisäävät kaikkien kasvien mullan joukkoon kevytsoraa tai muuta karkeaa ainesta, jotta multa pysyy ilmavana ja juuristo pontevan terveenä. Huonekasveilla pätevät samat periaatteet kuin puutarhakasveilla, eli avaintekijöitä ovat oikeanlainen kasvupaikka (eli käytännössä valon määrä) sekä sopiva kasvualusta.

Lue lisää huonekasveista...

Kasvikortistossa tietoa yli 1300 kasvilajista ja -lajikkeesta; myös huonekasveista. Tutustu Kasvikortistoon!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_13513.jpg
Kuinka hyvin tunnet erilaiset salaatit?
Kevyttä, herkullista ja ravitsevaa – sitä on salaatti. Useimpia salaatteja voit kasvattaa kotona ulkona tai talvella sisätiloissa. Yhdistele erilaisia salaattimakuja ja löydä oma vihreä cocktailisi.
20194_57441.jpg
Leikkaa nurmikko entistä vaivattomammin ja hallitummin
Kesällä pihanurmi kasvaa usein yllättävälläkin vauhdilla vaatien säännöllistä leikkuuta pysyäkseen siistinä. Nurmikonleikkuun voi kuitenkin hoitaa vähällä vaivalla ilman "perinteistä bensankatkuista pörinää". Sähkökäyttöiset Bosch Rotak -ruohonleikkurit tekevät pihan siistimisestä miellyttävää puuhaa. Hiljainen käyntiääni, tarkka leikuujälki ja kevyt ergonominen työskentelyasento vievät nurmikon ajamisen uudelle tasolle.
20215_70779.jpg
Luonnollista tuholaistorjuntaa
Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.
20081_8478.jpg
Versoista uunipunajuuriin - borssista rösteihin
Syvän punainen punajuuri, oikeammin punajuurikas, on suomalaisille vanhastaan tuttu. Ruoan ammattilaiset ja ruokaa harrastavat osaavat punajuurta edelleen arvostaa. He puhuvat mielellään punajuuren puolesta ja pitävät punajuurta inspiroivana ja monikäyttöisenä raaka-aineena.
20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton