• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mistä johtuu salkoruusun ruoste?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20235_81617.jpg

Malvanruoste (Kuva: Adobe Stock)

Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta. Mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? Olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Salkoruusuasi vaivannee malvanruoste, Puccinia malvacearum, jota esiintyy malvojen ja malvikkien lisäksi salkoruusuilla. Tartunta näkyy pyöreinä, nypymäisinä täplinä, jotka ovat ruostepesäkkeitä. Sairaat lehdet muuttuvat kirjaviksi ja voivat kellastua ja pudota ennenaikaisesti. Ruostetaudit ovat itiötauteja ja leviävät ilmateitse.

Erityisesti kosteina ja lämpiminä kesinä itiöitä on runsaasti, mutta yksittäiset kasvit saavat helposti tartunnan myös kärsiessään kuivuudesta. Tartunta johtuu silloin siitä, että heikentynyt kasvi, vaikka vielä näyttäisikin hyväkuntoiselta, ei ole enää vahvimmillaan torjuakseen tauteja. Siksi tärkein torjuntatapa on huolehtia siitä, että kasvit voivat hyvin eli niiden kasvuolosuhteet ovat kunnossa. Esimerkiksi ohut kasvualusta altistaa kuivuudelle, koska siihen ei varastoidu kosteutta ja juuret ovat pinnassa.

Taudin oireet ilmaantuvat usein loppukesästä ja pahassa tartunnassa voi tappaa kasvin. Sairaiden kasvinosien poisto heti oireiden ilmaannuttua saattaa rajoittaa taudin leviämistä. Lehtien ja varsien huolellinen kerääminen myös maasta, ja erityisesti syksyllä, on torjunnassa tärkeää, jotta itiöt eivät jäisi talvehtimaan ja leviämään seuraavana kesänä. Sairaita kasvinosia ei saa laittaa puutarhajätekompostiin, sillä siinä ne eivät tuhoudu.

Salkoruusu on kaksivuotinen, eli se tekee lehtiruusukkeen ensimmäisenä vuonna ja kukkii toisena. Itiöt voivat talvehtia myös ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeen sisällä. Nyppäämällä pois kevään ensimmäiset kasvulehdet, vähenee itiöiden leviämismahdollisuus tätä kautta.

Jos kasvusto on kovin tiivis, viipyy kaste ja muu kosteus niissä pitkään tarjoten itiöille lisääntymispaikan. Siksi kastelu kannattaa kohdistaa maahan eikä lehdistöön ja ajoittaa kastelu mieluummin aamuun kuin iltaan. Silloin kosteus haihtuu lehdistä nopeammin. Jos lehtiä on runsaasti, niiden harventaminen sieltä täältä lisää ilmavuutta.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
20234_81546.jpg
Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa
Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20235_81938.jpg
Tomaattien taimissa sieni, onko sato pilalla? Asiantuntija vastaa
Kokeilin aloittaa kasvimaata, ja nyt tomaattien ruukkuun on ilmestynyt ruskeita sieniä. Kasteltu ilmeisesti liikaa?Onko menetetty koko sato jo ennen aikojaan vai onko jotain vielä tehtävissä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton