• Etusivu
 • Varusteet

Hoida puutyöt tehokkaasti sähkösahalla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 03.03.2022
20223_77102.jpg

Pihan puusavotta on tunnetusti työlästä hommaa. Jo yksittäisen puun kaataminen tietää paljon oksien karsimista ja rungon sahaamista pätkiksi. Perinteisesti saha laulaa, paitsi että työt voi nykyään tehdä hiljaisemminkin. Sähkökäyttöisellä UniversalChain-sahalla hoituvat sahaustyöt miellyttävästi ja tehokkaasti ilman polttomoottorin katkua ja pärinää.

Kevyt ja ergonominen saha kätevään työskentelyyn

Tällä Boschin uudella verkkovirtakäyttöisellä ketjusahalla katkeavat paksummatkin puunrungot vaivattomasti ilman melua. UniversalChain on kevyt, painoltaan vain 4,2 kg ja sen ergonomia on suunniteltu kätevään työskentelyyn. Tehokkaan 1 800 W:n moottorin ja suuren 12 m/s:n ketjunopeuden ansiosta terä uppoaa puuhun vaivatta sahatessa.

Ja kun tulee huoltotauon tarve, kätevä SDS-järjestelmä mahdollistaa ketjun helpon kiristämisen ja huollon ilman työkaluja. Ketjuöljyn säiliön korkki on varmistettu narulla, joten se pysyy aina menossa mukana. Automaattinen voitelujärjestelmä puolestaan takaa sahanterän tasaisen toiminnan.

20223_77103.jpg

Turvallinen käyttää

Saha on myös erittäin turvallinen käyttää. Siinä on lujatekoinen käsisuojus ja sisäänrakennettu takaiskujarrujärjestelmä, joka lauetessaan pysäyttää ketjun nopeasti.

Sahaustyössä lennelleet purut ja puusilppu on helppo puhdistaa laitteen ergonomisen suojuksen päältä. Siten se pienentää terän jumittumisvaaraa ja varmistaa sujuvan työskentelyn.

Bosch UniversalChain ketjusaha on helppokäyttöinen ja vaivattomasti ohjattava, ja on siten optimaalinen työkalu hirsien, oksien sekä ohuiden tai keskipaksujen puunrunkojen sahaustöihin.

 • Tehokas 1 800 W:n moottori ja suuri 12 m/s:n ketjunopeus nopeaan sahaamiseen
 • Itsekeskiöivä SDS-järjestelmä ketjun helppoon kiristämiseen ja vaihtamiseen ilman työkaluja
 • Narulla varmistetulla korkilla varustettu säiliö laitteen kyljessä öljyn helppoon lisäämiseen
 • Kevyt (paino vain 4,2 kg) ja ergonominen työkalu miellyttävään työskentelyyn
 • Optimaalinen valinta oksien, polttopuiden ja hirsien sahaustöihin
Ohje

Ohje

Bosch UniversalChain 40/35

 • Tehokas 1 800 W:n moottori ja suuri 12 m/s:n ketjunopeus nopeaan sahaamiseen
 • Itsekeskiöivä SDS-järjestelmä ketjun helppoon kiristämiseen ja vaihtamiseen ilman työkaluja
 • Narulla varmistetulla korkilla varustettu säiliö laitteen kyljessä öljyn helppoon lisäämiseen
 • Kevyt (paino vain 4,2 kg) ja ergonominen työkalu miellyttävään työskentelyyn
 • Optimaalinen valinta oksien, polttopuiden ja hirsien sahaustöihin
20223_77104.jpg
Robert Bosch Oy / Työkalut
Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton