Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Pallohopeakuusi (Picea pungens 'Glauca Globosa') (Kuva: Shutterstock)
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Kun kuusen kokoa halutaan hillitä, kannattaa toimia juuri niin kuin kuvailet. Vuosikasvujen lyhentäminen on hyvä aloitettaa jo nyt, kun taimi on vielä pieni. Kun latvotaan joka vuosi, pysyy puun kasvutapa tasaisena ja kauniina. Vuosikasvujen lyhentäminen tuuhettaa puuta ja hidastaa sen pituus- ja leveyskasvua. Mitä lyhyemmäksi vuosikasvua typistät, sitä hitaammin puu kasvaa kokoa ja sitä tiheämäksi muodostuu sen oksisto.
Kun latva katkaistaan puun lähestyessä toivottua maksimikorkeutta, on erityisen tärkeää latvoa vuosikasvuja joka vuosi. Jos se unohtuu, tulee puuhun ikään kuin taitekohta, sillä se hakee mieluusti uutta latvaa. Latvan katkaisun ja säännöllisen latvomisen myötä puun latva pyöristyy eli sen muoto siltäkin osin hieman muuttuu.
Latvominen on tehtävä viimeistään varhaiskeväällä ennen uuden kasvun alkua, kovien pakkasten mentyä ohi. Käypä aika latvomiselle on kesälläkin, kun uusi vuosikasvu on saavuttanut pituutensa, mutta ei ole vielä puutunut. Koska kasvukautta on tuossa vaiheessa vielä runsaasti jäljellä, oksat ehtivät muodostaa kesän kuluessa uuden kasvusilmun latvottujen oksien päihin. Keväällä leikattaessa silmut muodostuvat ensin, ennen kuin kasvu voi alkaa.
Myös syksyllä voi leikata. Puun kannalta ei ole suurta eroa, leikataanko keväällä vai syksyllä, mutta kesäleikkaus antaa puulle mahdollisuuden kasvuun jo varhain keväällä.
Kuusen leikkaamisessa on muistettava kaksi tärkeää asiaa:
- Viimeistä vuosikasvua on jätettävä aina vähän jäjjelle, sillä uusi kasvusilmu muodostuu siihen. Liian syvältä leikattaessa silmut muuodostuvat huonosti, jos lainkaan.
- Kesällä leikattaessa ei saa leikata hellekaudella, sillä puu ottaa sen raskaasti ja stressaantuessaan ruskettaa runsaasti neulasia.
Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Ohje
Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?
Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!