• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdithan turvallisuudesta – Vältä tulipalot kotona ja mökillä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2024
mökin-kunnon-tarkastaminen-1920x1080

(Kuva: Adobe Stock)

Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!

Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.

Tarkista laitteiden toimintakunto:

Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Palovaroitin on saattanut mökillä mennä vaikka epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa tai ainakin paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Varaudu vaihtamaan tarvittaessa myös koko palovaroitin uuteen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökkikauden aikana kuukausittain.

Lue Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) testit palovaroittimista:

Tarkista sähkölaitteiden kunto

Laitteiden tarkistus on hyvä tehdä talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita lainkaan, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Suurin osa sähköpaloista johtuu kuitenkin laitteiden käyttövirheistä, joten noudata käyttöohjeita mökilläkin.

Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda se uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esimerkiksi sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin: jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

<p data-block-key="uq18q">Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)

Varo ja varaudu tulen ja tuhkan suhteen

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta. Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pidempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon. Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan. Älä säilytä tuhkaa sisältävää astiaa alustalla, joka voi syttyä palamaan, vaan siirrä se suosiolla turvalliseen paikkaan jäähtymään.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös 112-sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen. Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta onko se mökkikunnassasi sallittua.

<p data-block-key="3p1bw">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Varmista, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet ja että kaikki osaavat käyttää niitä

Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä. Vettä ei kuitenkaan saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin! Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.

Koskaan ei voi olla liian tarkka itsensä ja perheensä turvallisuuden suhteen – huolehdi siis säännöllisesti niin kodin kuin kesämökinkin tarkastamisesta.

<p data-block-key="o8uk3">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
asuminen
koti
paloturvallisuus
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20213_69397.jpg
Kotimainen humala kiinnostaa useita toimijoita
Kotimainen humala kiinnostaa niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Luonnonvarakeskus (Luke) tutki tuhat kansalaisten lähettämää näytettä suomalaisista humalista, joista parikymmentä on valittu viime syksynä alkaneeseen viljelykokeeseen. Osaa valituista humalista on käytetty oluen, siman tai sahdin valmistuksessa vuosikymmeniä.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton