• Etusivu
  • Varusteet

Luonnon hyvinvointivaikutukset esillä

Haltian uudessa lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.06.2021
20216_71405.jpg

Haltian uusi näyttely ”Lataa aivosi luonnossa” vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.

Luonto hoitaa meitä ihmisiä tutkitusti monin tavoin; aistimme kohentuvat, verenpaine laskee, aivot voivat paremmin, vastustuskykymme voimistuu ja jo pelkkä metsäilman hengittäminen edistää terveyttämme. Haltian uusi näyttely "Lataa aivosi luonnossa" vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.

Vappuna 2021 Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan avattu uusi Lataa aivosi luonnossa -näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin. Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliiton ja Folkhälsanin kanssa.

Haltian tämän vuoden teema on luonnon hyvinvointivaikutukset. Haltian johtaja Tom Selänniemi.

Näyttelykokonaisuus on luotu moniaistilliseksi kokemukseksi. Näyttelyssä virittyvät niin ääni, kuulo, tunto kuin hajuaistikin. Näyttelypolulla päästään muun muassa sienestämään, tutustumaan omaan mielenmaisemaa, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään.

Sienestystä.
Sienestystä.

Osallistavien osioiden kautta välittyy tietoa siitä, miten luonto vaikuttaa ihmisiin. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin.

Aivot kannattaa altistaa säännöllisesti luonnolle, sillä sen myönteiset terveysvaikutukset on mahdollista kerätä helposti. Parikymmentä minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja jo viisi minuuttia riittää kohottamaan mielialaa. Aivoliiton yhteisömanageri Sanna Reuna

Kierroksen päätteeksi voi Haltian ulko-ovelta suunnata suoraan läheiselle Maahisenkierroksen luontopolulle (2 km) mietiskelemään näyttelyn antia ja siellä saatuja tietoja sekä vinkkejä. Kesällä 2021 avattava luontopolku kulkee Nuuksion järviylängön komeassa maastossa kauniin, kallioisen vanhan metsän keskellä. Kyseessä on esteetön reitti, joka on kuljettavissa myös lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa. Reitti huipentuu esteettömälle näköalalavalle, josta on kauaskantoinen näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle.

Folkhälsan haluaa panostaa terveyttä edistäviin ympäristöihin. Haluamme myös vahvistaa yhteistyötämme muiden toimijoiden kanssa, joten olemme erittäin iloisia voidessamme olla osana toteuttamassa Lataa aivosi luonnossa -näyttelyä. Folkhälsanin hallintojohtaja Niklas Talling

Lataa aivosi luonnossa -näyttely on avoinna 31.3.2022 asti. Haltian näyttelyt ovat avoinna ti-su 10 - 18, kuten, myös asiakaspalvelu, retkineuvonta, varustevuokraus ja luontomyymälä.

Ravintola Haltia avoinna ti-su 11 - 18.

Tutustu lisää näyttelyyn
Tutustu Haltiaan

Aivopuu.
Aivopuu.

Lisätietoja:

Suomen luontokeskus Haltia, näyttelypäällikkö Heidi Rosenström, puh. 040 593 9915, heidi.rosenstrom@metsa.fi

Aivoliitto, yhteisömanageri Sanna Reuna, puh. 050 362 3217, sanna.reuna@aivoliitto.fi

Folkhälsan, Mikaela Wiik, puh. 044 788 1062, mikaela.wiik@folkhalsan.fi

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20163_45908.jpg
Istutusmulta antaa parhaan kasvuunlähdön!
Biolan Istutusmulta on kompostilannoitettu, biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen. Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta.Biohiilipystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Kompostituo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.Mykorritsatehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät!
20157_43976.jpg
Sekaisin pionista
Istuta puutarhaan pioneja, jos haaveilet hurmaavasta kukinnasta ja valloittavasta tuoksustaTeksti Johanna Vireaho - Kuvat Sari TammikariArtikkeli julkaistu aiemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa 13.3.2014.
20182_51820.jpg
Kompostoinnin syystoimet
Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.
20096_17225.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja enimmät viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
20223_77328.jpg
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä: liesivahti tuo turvaa ja mielenrauhaa
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton